AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'de yapılacak genel seçimlerin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Arınç, seçimlerin Mayıs veya Haziran ayında yapılmasının mümkün olmadığını, bunun yerine 2024'teki yerel seçimlerle birleştirilmesi veya Kasım 2023'e ertelenmesi gibi alternatifler önerdi. Ayrıca, anayasada sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğine dair maddeye karşın, anayasaların kutsal metinler olmadığını ve değiştirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Reuters'a konuşan üst düzey AKP'li yetkililer, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından seçimlerin ertelenme ihtimalinin artık gündemde olmadığını ve 18 Haziran tarihinde yapılmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Depremler sonucu 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği ve 13,5 milyon kişinin etkilendiği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor. İlk erteleme çağrısı AKP'den Bülent Arınç tarafından gelmiş, ancak iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erteleme fikrine karşı çıkmıştı. Muhalefet de ertelemeye karşı duruyor ve nihai kararın liderler tarafından verileceği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Reuters haber ajansına göre, AKP Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçimlerin ertelenmesi fikrinden vazgeçti. Parti yetkilileri, depremzedeler için yapılacak konutların temelinin mart ayında atılacağını ve bu süreçte en azından fiziki olarak depremin izlerinin silinmeye başlayacağını ifade etti. AKP'nin daha önceki 'Yeter söz milletindir' sloganı yerine 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' sloganını kullanacağı belirtildi.
22 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında, vatandaşlara önümüzdeki seçimlerde deprem konusunda ciddi vaatlerde bulunan ve yaşam hakkını önemseyen partilere oy vermeleri çağrısında bulundu. Görür, 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bu sefer gereğinin yapılmasını istedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'imar affı' politikasına ve belediye başkanlarının yönetmeliklere uymadığına dair eleştirilerde bulundu.
19 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrası gündeme gelen seçimlerin zamanlaması ve depremzedelerin oy kullanma süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Seçimlerin 14 Mayıs'a çekilmesi planlanırken, muhalefet ve bazı siyasi figürler farklı tarihler önerdi. Bozdağ, mevcut seçim kanunlarının depremzedelerin oy kullanma sürecini zaten düzenlediğini ve ek bir düzenlemeye gerek olmadığını ifade etti. Sandıkların deprem bölgesinde nerede kurulacağına ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini söyledi.
24 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kahramanmaraş depremleri sonrası muhalefeti 'siyaset yapmak' ile suçlarken, kendisinin 1999 Marmara Depremi sonrasında dönemin hükümetine yönelik ağır eleştirilerde bulunduğu yazıları ortaya çıktı. Çelik, o dönemde devletin deprem karşısındaki yetersiz müdahalesini ve yetkililerin geç tepkilerini sert bir dille eleştirmişti. Bu durum, günümüzdeki tutumunun çelişkili olduğu yorumlarına neden oldu.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem sonrası iktidarın deprem önlemleri konusundaki ihmalkarlığını ve yanlış politikalarını eleştirdi. Öztrak, depremzedeler için yeterli konteyner stokunun yapılmamasını, yağma olaylarına karşı tedbirlerin alınmasını ve hükümetin iletişim kısıtlamalarını gündeme getirdi. Ayrıca, depremin önceden bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu durumun 'asrın cinayeti' olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir makalede, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında AKP hükümetinin sorumluluktan kaçtığı ve kötü yönetimi örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. 1999 İstanbul depremi sonrası iktidara gelen AKP'nin, 20 yıllık kötü şehir planlaması, ihmal, yolsuzluk ve imar affı gibi politikalarıyla felakete zemin hazırladığı belirtildi. Deprem vergilerinin ve imar affından elde edilen gelirlerin hesap verilmeden başka alanlara aktarıldığı, devletin arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı ve etnik, dini azınlıklar ile Suriyeli mültecilerin yardımlarda adaletsizlik yaşadığı ifade edildi. Ayrıca, AKP'nin deprem sorumluluğunu müteahhitlere yıkmaya çalıştığı ve olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getirmeyi planladığı öne sürüldü.
23 Şubat 2023

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon zaafı gösterdiğini ve hiçbir yetkilinin istifa etmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın helallik istemesini eleştiren Akşener, bunun ahlaki olmadığını ve Allah'ın 'Adil olun' emrine isyan olduğunu ifade etti. Ayrıca Kızılay'ın yönetimini eleştirerek, kurumun daha fazla lekelenmemesi gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP'nin, deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteği toparlamak için yeni stratejiler peşinde olduğu belirtiliyor. Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a göre AKP, cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendiriyor. BBC Türkçe'nin haberine göre ise AKP'nin sürpriz hamlelerinden biri olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilmesi düşünülüyor. Ayrıca mevcut bakanların bir kısmının milletvekilliğine aday gösterileceği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da milletvekili listelerinde yer alabileceği konuşuluyor.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

Bilim Akademisi, 'Sesimi Duyan Var mı? Afetlere Karşı Akıl ve Bilim' başlıklı bir panel serisi düzenliyor. İlk panel, 3 Mart 2023'te İstanbul'da yapılacak ve herkese açık olacak. Panelde, afet yönetimi, ekonomi, halk sağlığı gibi konular ele alınacak. Moderatörlüğünü Bilim Akademisi Kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Ali Alpar'ın yapacağı panelde, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Sibel Salman ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu konuşmacı olarak yer alacak.
20 Şubat 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeni dönem Meclis grubu yönetimi belirlendi. Grup başkanlığına Abdullah Güler getirilirken, grup başkan vekilliklerine Özlem Zengin, Emin Akbaşoğlu, Leyla Şahin Usta, Abdulhamit Gül ve Bahadır Yenişehirlioğlu seçildi. Bu atamalar, Hürriyet gazetesinin haberine dayandırılarak aktarıldı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim