ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 Nisan gece yarısından itibaren 72 saat sürecek bir ateşkes için anlaştıklarını duyurdu. ABD, tarafların ateşkese tam olarak uyması için çağrıda bulundu ve kalıcı ateşkesin denetlenmesi için bir komite oluşturulmasına yardımcı olacaklarını belirtti. HDK, ABD'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul ettiklerini ve bunun insani koridor oluşturulması ve sivillerin güvenli bölgelere ulaşması için yapıldığını açıkladı. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan çatışmalarda en az 427 kişi hayatını kaybetti.
24 Nisan 2023

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

Ermenistan Türkiye Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile birlikte 15 Şubat'ta Ankara'ya giderek Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceklerini duyurdu. Ayrıca, Adıyaman'da deprem arama kurtarma çalışmalarına katılan Ermenistan ekibini ziyaret edecekler. Türkiye'ye komşu ülkelerden deprem yardımı devam ederken, Ermenistan'dan beş TIR yardım malzemesi Türkiye'ye ulaştırıldı ve Ermenistan arama kurtarma ekibi Adıyaman'da faaliyet gösteriyor.
14 Şubat 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'den gelen açıklamaları dikkate alarak, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi için diplomatik temsilcilerin geri dönmesi talimatını verdiğini açıkladı. İsrail, daha önce 18 Ekim'de Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istemiş, ertesi gün de Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırmıştı. İki ülke arasındaki ilişkiler, Mavi Marmara baskını sonrası 2016'da normalleşmiş, ancak 2018'de Filistinlilerin 'Büyük Geri Dönüş' eylemleri sırasında yeniden bozulmuştu.
28 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da ABD diplomatik konvoyuna Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Blinken, olayın ardından Sudan'daki tarafları arayarak ABD'li diplomatlara yönelik herhangi bir tehlikenin kabul edilemez olduğunu belirtti ve genel güvenlik ortamı hakkında endişelerini dile getirdi. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan askeri anlaşmazlıklar sonucunda başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalar meydana geldi ve bu çatışmalar sonucunda ölü sayısı 83'e yükseldi.
18 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre oturumlarında Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına ihtiyacının NATO için önemli olduğunu savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'nin demokratik olmayan uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle F-16 satışına karşı çıktığını belirtti. Blinken, Türkiye'yi 'zor bir müttefik' olarak nitelendirirken, Menendez Türkiye'nin bu satışı hak etmediğini ifade etti.
23 Mart 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

Yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılmak üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Anadolu Ajansı tarafından Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine dayandırılarak duyuruldu. Paşinyan'ın Ankara'ya yapacağı bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
2 Haziran 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

ABD'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'taki ABD vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulundu. Bu çağrı, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı sonrasında geldi. Ayrıca, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiği ifade edildi. ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat düzenlememeleri ve Rusya ve Ukrayna'ya seyahat düzenlememeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
21 Ağustos 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'a olağanüstü cömert bir barış teklifi sunduğunu belirtti. Blinken, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana Ortadoğu'da yedinci turunu düzenlediğini ifade etti. Ayrıca, Gazze halkı ile ateşkesin sağlanması için bu teklifin kabul edilmesi gerektiğini ve Hamas'ın karar verme sürecinin bu durumda kritik olduğunu vurguladı.
29 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir saldırı için kendilerine bir tarih iletilmediğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu savunurken, Blinken sivillerin korunması adına kabul edilebilir bir plan olmadan saldırıya karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in insani yardım tırlarının Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.
9 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Bu karar, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın merkezi karargahını vurmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanlığı, saldırının ardından savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduklarını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Eylül 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim