Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta ülkesinin iç piyasa ve ihracat için nükleer yakıt üretme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Yapılan keşiflerle ülkede uranyum açısından zengin jeolojik alanlar tespit edildiğini ve bu kaynakların uluslararası yükümlülükler ve standartlara uygun olarak kullanılacağını ifade etti. Suudi Arabistan'ın Ulusal Atom Enerjisi Programı kapsamında ilk etapta iki büyük ticari nükleer reaktör inşa edileceği ve bu projenin genişletileceği bilgisi paylaşıldı.
12 Ocak 2023

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Japonya'da kumar oynamanın yasak olduğu bir dönemden sonra, 2018'de bazı oyunların oynanmasına izin verilmiş ve şimdi de Osaka şehrinde 2029 yılında açılacak olan ilk kumar kompleksi için onay verildi. Kompleksin 5,3 milyon metrekarelik bir alanda kumarhaneler, otel, konferans merkezi, alışveriş merkezi ve müze içermesi planlanıyor. Projenin yatırımcıları arasında ABD'li MGM ve Japon Orix Grubu bulunuyor ve kompleksin yılda 20 milyon ziyaretçi çekmesi ve bölgeye yıllık 7,5 milyar dolar ekonomik fayda getirmesi bekleniyor. Ancak Japon halkı arasında kumarhaneler konusunda endişeler ve fikir ayrılıkları bulunuyor.
14 Nisan 2023

Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco, 50 milyar dolarlık projeler için Türk müteahhitlerle Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Aramco'nun 2025'e kadar planladığı rafineri, boru hattı, yönetim binaları ve diğer altyapı projelerinde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğini belirtti. İki tarafın yakında Suudi Arabistan'da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ekonomik ve savunma ilişkilerini ilerletme konusunda anlaşmasının ardından gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Japonya merkezli Obayashi Corporation, uzayın 96 bin kilometresine ulaşacak bir uzay asansörü projesi üzerinde çalıştığını açıkladı. 100 milyar dolarlık projenin 2025'te başlaması ve 2050'den önce tamamlanması planlanıyor. Uzay asansörü, roket ve yakıt ihtiyacını ortadan kaldırarak uzaya ulaşım maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek. Projenin önündeki en büyük engellerden biri, asansörün ipinin veya borusunun yapımında kullanılacak malzemenin belirlenmesi.
6 Haziran 2024

Suudi Arabistan, 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini duyurdu. Suudi Futbol Federasyonu, bu teklifin ülkenin devam eden sosyal ve ekonomik dönüşümüyle ve köklü futbol tutkusundan ilham alacağını belirtti. FIFA, 2034 Dünya Kupası'nın Asya veya Okyanusya bölgesinde düzenleneceğini açıklamıştı. Son zamanlarda birçok üst düzey futbolcu, Suudi Arabistan takımlarına transfer oldu.
5 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

Suudi Arabistan Varlık Fonu, teknoloji yatırımlarındaki değer kaybı nedeniyle 2022'de 15,6 milyar dolar zarar açıkladı. Fon, 2021'de 25,4 milyar dolar kar elde etmişti. Ancak, SoftBank Vision gibi büyük teknoloji yatırımlarındaki hisse değerlerinin düşmesi, fonun değerini düşürdü. Fon, 2023'te de teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı ve Türkiye'ye yatırım yapmayı planlıyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Toyota, şarj edilebilir hibrit otomobil modeli C-HR'yi Türkiye'nin Sakarya şehrinde üreteceğini duyurdu. Bu model, Türkiye'de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit otomobil olacak. Toyota'nın bu model için yaptığı yatırım 317 milyon avro olup, şirketin Türkiye'deki toplam yatırımını 2,3 milyar avroya çıkaracak. Ayrıca, Toyota Avrupa'nın ilk batarya üretim hattı da yıllık 75 bin adet kapasite ile Sakarya'da kurulacak.
30 Ocak 2023

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'nin 2026 yılına kadar uçan taksi hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. Bu hizmet, pilot ve dört yolcu taşıyabilen, sıfır emisyonlu araçlar kullanacak. Uçan taksiler, Dubai Uluslararası Havaalanı, Downtown, Dubai Marina ve Palm Jumeirah olmak üzere dört istasyonda hizmet verecek. Bu yeni ulaşım şekli, bazı yolculuk sürelerini 45 dakikadan 10 dakikaya indirecek.
12 Şubat 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

Trendyol Süper Lig’in son şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe'nin karşılaşacağı Turkcell Süper Kupa maçı, 30 Aralık’ta Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek. Maç, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Al-Awwal Park'ta saat 20:00'de başlayacak. Süper Kupa'nın Suudi Arabistan'da oynanacağı iddiası tartışma konusu olmuştu.
21 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından, madencilik alanında işbirliğinin önünü açacak bir mutabakat imzalandı. Bu anlaşma, elektrikli araçlar ve güneş panelleri gibi yeni teknolojilerde ihtiyaç duyulan kritik madenlerle ilgili işbirliğini içeriyor.
28 Ağustos 2023

Antalya'daki Waterhill Park'ta (Aqualand Dolphinland) iki haftada bir yunus ve bir fok öldü. Hayvan hakları savunucuları, parklarda yunuslara uzman veterinerlerce nekropsi uygulanmadığını ve hukuksuz durumlar için işbirliği kurulan veterinerler olduğunu belirtiyor. Türkiye'de sekiz yunus parkı bulunuyor ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkı bulunan ülke konumunda. 2021'de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik, mevcut parkların 10 yıl daha açık kalmasını öngörüyor.
17 Eylül 2023

2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak tek ülke Suudi Arabistan oldu. Avustralya Futbol Federasyonu, adaylık sürecinin bitmesine birkaç saat kala başvurusunu çekti. Suudi Arabistan, 2018'den bu yana futbol, Formula 1, golf ve boks gibi birçok önemli spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Körfez krallığı, uluslararası itibarını artırmak için yüksek profilli etkinlikler düzenliyor.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim