İstanbul'da bunaltıcı sıcak hava etkisini sürdürüyor ve uzmanlar Eylül ayının da yaz gibi geçeceğini belirtiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, Basra alçak basıncıyla gelen sıcak hava akımının Türkiye üzerinde kalıcı olduğunu ve bu durumun kuraklığa yol açtığını ifade etti. Özdemir, sonbaharda da hava sıcaklıklarının ortalama 0,5-2 derece artacağını ve vatandaşların sıcak havalarda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
14 Ağustos 2024

İstanbul'da 9 Eylül Pazartesi günü okulların açılmasıyla birlikte şehir trafiğinde yoğunluk yaşanacağı öngörülerek, okulların ilk gün saat 10.00'da açılıp 15.00'te kapanmasına karar verildi. Bu değişiklik, 2 milyon 951 bin 685 öğrencinin eğitim öğretime başlayacağı ve 16 bini aşkın öğrenci servisinin trafiğe çıkacağı göz önünde bulundurularak yapıldı. Valilik, bu düzenlemenin şehir trafiğini rahatlatmayı amaçladığını belirtti.
5 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında trafiğe kayıtlı araç sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 29 milyon 791 bin 66'ya ulaştı. Mayıs ayında trafiğe kaydedilen taşıt sayısı yüzde 4 artışla 232 bin 401 oldu. Aynı dönemde kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 12,4 azalarak 2 bin 938'e geriledi. Trafikteki taşıtların büyük çoğunluğunu otomobiller oluşturuyor.
26 Haziran 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,20 olarak kaydedildi. Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 arttı. Perakende fiyatlarda en yüksek artış yüzde 7,86 ile kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında görülürken, toptan fiyatlarda işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31 artış yaşandı. Kimyevi maddeler grubunda ise yüzde 7,40 azalış gözlendi.
1 Haziran 2024

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine dayanarak, İstanbul'un Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girdiğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşeceği, yağışların yer yer kuvvetli olacağı ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur beklendiği belirtildi. Ayrıca, zirai don olayı ve kuvvetli rüzgar ile fırtına uyarısı yapılarak, ulaşımda aksamalar, buzlanma ve sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.
28 Mart 2023

İstanbul'da etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normal sürerken, İDO ve BUDO'nun toplam 17 seferi iptal edildi ve boğaz trafiği kapatıldı. Ekipler, su baskını, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi 148 olaya müdahale etti. Yakıt yüklü bir gemi karaya oturdu, mürettebatı tahliye edildi. Ayrıca, toprak kayması nedeniyle üç gecekondu boşaltıldı ve sakinleri güvenli yerlere yerleştirildi.
29 Kasım 2023

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, İstanbul'da kasım ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 73,89 olarak hesaplandı. Toptan fiyatlar ise aylık yüzde 2,94, yıllık yüzde 65,01 arttı. Önceki ayın yıllık enflasyon oranı yüzde 72,73 olarak belirlenmişti.
1 Aralık 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

2023 yılında Türkiye'deki hava kirliliği raporuna göre, Hatay en kirli hava kalitesine sahip il olarak kaydedildi. Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan analizde, İskenderun Merkez ilçesi Türkiye'nin en kirli havasına sahip bölgesi olarak belirlendi. Hava kirliliğinde fosil yakıtların yanı sıra, deprem sonucu yıkılan binalardan kaynaklanan asbest tehlikesi de önemli bir faktör olarak vurgulandı. Türk Tabipler Birliği ve uzmanlar asbest tehlikesine dikkat çekse de, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.
9 Şubat 2024

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa'da hava kirliliğinin her yıl 1200'den fazla çocuk ve gencin ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Raporda, hava kirliliğinin uzun vadede hastalık riskini artırdığı ve birçok Avrupa ülkesindeki hava kirleticilerinin seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların üzerinde olduğu uyarısı yapılmıştır. Nitrojen dioksit, ozon ve PM 2.5 partiküllerine maruz kalmak, çocukların akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz etkileyerek solunum ve kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
24 Nisan 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler okul malzemeleri oldu. Bu gruptaki artış yüzde 98'lere kadar ulaştı. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 166'sının perakende fiyatı arttı. Eylülde önceki aya göre 'Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defter yüzde 98,94 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
2 Ekim 2023

İstanbul, tarihinde ilk kez 2023 yılında yerli nüfusun net olarak göç ettiği bir dönemi yaşadı. TÜİK verilerine göre, 2020 yılında İstanbul nüfusu 56 bin 815 kişi azalmış, ancak bu azalma yabancı nüfusun göçüyle ilişkilendirilmişti. Yerli nüfus o dönemde 90 bin kişi artmıştı. Ancak 2023 yılında İstanbul nüfusu 252 bin 027 kişi azalırken, bu kez 115 bin yerli nüfusun şehri terk ettiği gözlemlendi. Bu durum, artan konut fiyatları ve düşen maaşlar gibi ekonomik faktörlerin etkisiyle açıklanıyor.
7 Şubat 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,46, yıllık yüzde 55,19 artış gösterdi. Toptan eşya fiyatları ise aylık yüzde 4,32, yıllık yüzde 64,27 oranında yükseldi. TÜİK'in açıkladığı tüketici fiyatları endeksi ile İTO endeksleri arasında farklılık bulunuyor; TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde enflasyon oranları daha düşük seyrediyor.
1 Temmuz 2023

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceğini ve bazı bölgelerde gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Kuzey ve İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Toroslar Mevkii, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Artvin, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde yağış bekleniyor. Meteoroloji editörü Dilek Çalışkan, önümüzdeki hafta Cezayir'den gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle İstanbul'da sıcaklıkların 40, Ege Bölgesi'nde ise 45 dereceye çıkacağını belirtti.
7 Haziran 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da mayıs ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 arttı. Toptan eşya fiyatları ise aylık yüzde 5,6, yıllık yüzde 70,33 artış gösterdi. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ile İTO endeksleri arasında farklılıklar bulunuyor; TÜİK'in ekim ayında açıkladığı TÜFE yüzde 85,51 iken, İTO'nun 2022 yılı İstanbul enflasyonu yüzde 92,7 olarak kaydedildi.
1 Haziran 2023

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim