İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinliler için güvenli ilan ettiği bölgenin boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze kent merkezinde bazı bölgelerde operasyon düzenleneceğini duyurdu ve bölge sakinlerine tahliye çağrısı yaptı. Bu duyurunun ardından yüzlerce Filistinli bölgeyi terk etti. Daha önce güvenli ilan edilen El-Mevasi bölgesi ise 13 Temmuz'da İsrail tarafından bombalanmış ve 90 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Temmuz 2024

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York'taki 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini sert bir şekilde eleştirdi. Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğin beş ülkenin keyfine bırakılmaması gerektiğini vurguladı ve Filistin Devleti'nin tanınması çağrısında bulundu. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Hitler gibi durdurulması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Batı'nın savunduğu değerlerin öldüğünü ve uluslararası toplumun İsrail'in eylemlerine karşı harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

Muhafazakar sivil toplum örgütlerinin İsrail-Filistin savaşını gerekçe göstererek iptalini istediği Sur Kültür Yolu Festivali'ndeki konser ve gösteriler iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı festivalin resmi Twitter hesabından iptal duyurusu yapıldı. Dokuz gün boyunca devam edecek olan festival bugün başladı.
14 Ekim 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yapmayı planladığı saldırıya şiddetle karşı olduğunu belirtti. Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana saldıran İsrail ordusunun, bölge nüfusunu Refah kentine sığınmaya zorladığı ve şimdi de bu bölgeye karadan girmeyi planladığı ifade edildi. Macron, böyle bir saldırının büyük bir insani felakete yol açacağını ve insanların zorla yerinden edilmesinin uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

Mehmet Metiner, İsrail'in Gazze'deki Refah bölgesine yönelik saldırılarını ve bu saldırılar karşısında İslam ülkelerinin sessiz kalmasını sert bir dille eleştirdi. Metiner, İslam ülkelerinin bu duruma seyirci kalmasını İslam'ın izzetine aykırı bulduğunu belirtti. Ayrıca, bu ülkelerin yöneticilerinin İslam dinine mensup olmalarına rağmen yönetimlerinin İslami olmadığını vurguladı. Metiner, Filistin topraklarının yıllardır işgal altında olduğunu ve Gazze'de soykırım yaşandığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

İsrail'de, Gazze'deki saldırıların derinleşmesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon hükümetinin politikalarına karşı protestolar devam ediyor. Protestocular, Netanyahu hükümetinin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Göstericiler, Netanyahu'nun şahsi konutu yakınlarında toplanarak hükümeti eleştiren sloganlar attı ve polis ile çatışmalar yaşandı. ABD istihbaratı, bu tür protestoların artarak devam edeceğini ve Netanyahu hükümetinin bu nedenle zor durumda olduğunu belirtti.
17 Mart 2024

İspanya'nın Barselona şehri, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana, Batı Şeria'da şiddetin sona erdirilene ve Filistin halkının temel haklarının Birleşmiş Milletler kararlarıyla güvence altına alınana kadar İsrail ile tüm kurumsal ilişkilerini askıya aldı. Belediye Meclisi, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması ve uluslararası insan haklarına aykırı ekonomik işlemlerin durdurulması gerektiğini belirtti. Barselona Belediye Meclisi'nin lideri Ada Colau, insan haklarının savunulması gerektiğini vurguladı. Daha önce, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau döneminde İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı politikalar nedeniyle Tel Aviv ile kardeş şehir protokolü askıya alınmış, ancak yerel seçimler sonrası Jaume Colboni'nin başkan olmasıyla protokol yeniden yürürlüğe konmuştu.
24 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi için tarafları ateşkese çağırdı. Papa'nın bu çağrısı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlaması sonrasında geldi. Çatışmalarda iki taraftan da siviller hedef olmaya devam ederken, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'ten fazla İsraillinin, İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 8 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.
30 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim