Türk Lirası'nın değer kaybı devam ediyor ve dolar 34 liraya, avro ise 38 liraya yaklaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıktığını duyurmuştu. Merkez Bankası, mart ayında politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmiş ve sonrasında sabit tutmuştu. Ağustos ayında da faizi yüzde 50'de sabit tutma kararı alındı.
21 Ağustos 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, Mart ayında yapılan yüzde 5'lik faiz artışının ardından geldi. Banka, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkı para politikası duruşunu sürdürme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşması ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,74 olarak belirlendi. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 43,64'ten yüzde 43,52'ye geriledi. Ayrıca, 12 ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri de sırasıyla yüzde 31,79 ve yüzde 20,33 olarak güncellendi. Politika faizi beklentisi ise haziran ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak öngörülüyor.
14 Haziran 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) net rezervleri son bir buçuk ay içinde 12,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar seviyesine indi. MB'nin brüt rezervleri de 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Döviz piyasasındaki hareketlilikle birlikte rezervlerdeki azalma devam ediyor ve bu durum, geçmişte önemli ekonomik değişikliklerin yaşandığı dönemlerle kıyaslanıyor.
5 Mayıs 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. Dolar/TL beklentisi ise 37,7463'ten 37,3667'ye düştü. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası içinse yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi. Politika faizi beklentisi temmuz ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, Merkez Bankası'nın dezenflasyon hedefine yönelik riskleri göz önünde bulundurarak bu artışı yapacağını öngörüyor. Ayrıca, Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın kasım ayında faizleri yüzde 37,50'ye yükselteceğini ve 2024'ün ilk faiz artırımının nisanda 250 baz puan olacağını tahmin ediyor.
23 Ekim 2023

Merkez Bankası (MB), 2023 genel seçimlerinden sonra hızla rezerv biriktirerek swap hariç net rezervlerini dört yıl sonra ilk kez pozitife taşıdı. Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle düşük tutulan faizler ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Ancak seçimden sonra döviz alımı hızlanarak bu haftanın ilk dört gününde 5,3 milyar dolar toparlanma sağlandı. Swap hariç net rezervler Mart 2020'den bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçti.
31 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın eylül ayı piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu dolar beklentisi 37,15'e düştü. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e geriledi. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 42,0348'den 42,4274'e çıktı. Politika faizi beklentisi eylülde yüzde 50 olarak belirlenirken, 12 ay sonrası için faiz beklentisi yüzde 33,30'dan yüzde 31,66'ya düştü.
13 Eylül 2024

Ekonomist Özgür Demirtaş, Türkiye'nin sonbaharda faiz indirmek zorunda kalacağını belirtti. Demirtaş, yüksek faizin yapısal reformlarla desteklenmediği sürece sadece yabancı yatırımcılara Carry Trade geliri sağladığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart ayında politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmiş ve Nisan ayından beri sabit tutmuştu. Demirtaş, TL'nin aşırı değerli olduğunu ve ülkenin pahalı hale geldiğini vurguladı.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim