Portekiz Başbakanı Antonio Costa, lityum ve yeşil hidrojen işleriyle ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında 'yolsuzluk, yalan söyleme ve görevini kötüye kullanma' suçlamalarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra istifa ettiğini açıkladı. Soruşturma çerçevesinde başkent Lizbon'daki başbakanlık ofisi de dahil olmak üzere 42 yere baskın düzenlendi ve Costa'nın özel kalem müdürü ile yakın bir arkadaşı gözaltına alındı. Costa, görevinin şüphelerle bağdaşmadığını belirterek istifasını sundu.
8 Kasım 2023

Pakistan İslamabad Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla suçlanan eski başbakan İmran Han'a iki haftalık geçici kefalet verdi. Bu karar, anayasa mahkemesinin Han'ın tutuklanmasını yasadışı bulup tahliye kararı vermesinin ardından geldi. Han'ın tutuklanması ülke genelinde protestolara yol açmış ve çatışmalarda dokuz kişi hayatını kaybetmişti. Han, 2022'de güvenoylamasında kaybederek başbakanlık görevinden düşmüş ve sonrasında erken seçim talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlemişti.
12 Mayıs 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

Bolu'nun Yuva köyünde geçen yıl içme suyundan kaynaklanan zehirlenme sonucu 148 kişi hastaneye başvurmuş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Bolu savcılığı, su deposunun yeterince temizlenmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle beş görevli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı ve köy muhtarı dahil olmak üzere üç kişiye 'taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 15'er yıla kadar, diğer iki kişiye ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan birer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
14 Temmuz 2023

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, 'imar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları' iddiasıyla Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar Müdürü S.D. ve eski İYİ Parti Gökçeada İlçe Başkanı H.E. tutuklandı. Diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı, Çetin'in görevinden tedbiren uzaklaştırıldığını duyurdu.
4 Şubat 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yeni yasal düzenlemelerle, kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, kadın hükümlülerin çocuklarının hastalığı nedeniyle cezalarının ertelenmesi, uyuşturucu suçlarından hükümlülerin tedavi programlarına katılımının zorunlu olması, sentetik uyuşturucu ticaretine verilen cezaların artırılması, göçmen kaçakçılığı cezalarının ağırlaştırılması ve avukatların ilk beş yıl baro keseneği ödememesi gibi birçok yenilik içeren düzenlemeler yasalaştı.
29 Mart 2023

Muğla'nın Ula ilçesinde, eski ekonomi bakanı Nihat Zeybekci'nin içinde bulunduğu pikap devrildi. Kazada Zeybekci ve yanındaki kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
12 Haziran 2023

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Yeşiller Partisi, 21 Eylül 2020'de İçişleri Bakanlığı'na gerekli belgeleri teslim etmesine rağmen tüzel kişilik kazanamadı ve hukuki süreç başlattı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın tutumunu hukuka aykırı buldu ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. İçişleri Bakanlığı bu kararı istinafa taşıdı, ancak istinaf mahkemesi de İçişleri Bakanlığı'nın itirazını reddederek dava konusu işlemi iptal etti. Yeşiller Partisi, mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını ve İçişleri Bakanlığı'ndan karara uymasını beklediğini açıkladı.
27 Şubat 2023

Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, AKP'den milletvekili aday adayı olabilmek için görevinden istifa etti. Daha önce 2015 yılında Muğla İl Emniyet Müdürü iken de istifa ederek Kars'tan milletvekili aday adayı olmuştu. Devlet memurları kanununa göre istifa edenler belirli şartlar altında görevlerine geri dönebilir ve bu hakkı iki kez kullanabilirler.
18 Mart 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, hareket halindeki aracın yolcu koltuğunda emniyet kemeri takmadan seyahat ederken görüntülendi. Polis, görüntülerle ilgili inceleme başlattı. Sunak, durum için özür diledi ve hatalı davranış olduğunu kabul etti. Muhalefet ve Liberal Demokrat Parti yetkilileri, Sunak'ı bu davranışı ve diğer konulardaki performansı nedeniyle eleştirdi.
20 Ocak 2023

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Yunanistan'da yaşanan ve en az 38 kişinin ölümüne neden olan tren kazası sonrasında Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa ettiğini açıkladı. Ancak bakanın istifası, halkın hükümete olan öfkesini yatıştırmaya yetmedi. Başkent Atina'da hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi ve polis müdahalesi yaşandı. Sosyal medyada ise bazı vatandaşlar, bakanın yargılanması ve tüm hükümetin istifa etmesi gerektiğini ifade etti.
2 Mart 2023

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ve eşi, başbakanlık döneminde aldıkları hediyeleri açıklamadıkları ve sattıkları gerekçesiyle yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Han, 10 yıl siyasetten men edildi. Han ve eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi, daha önce 'devlet sırlarını ifşa etmek' suçlamasıyla da 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmran Han, 5 Ağustos 2023'te tutuklanmış ve bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı, ancak tutukluluk süresi daha sonra uzatılmıştı.
31 Ocak 2024

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin ve dört kişi daha yolsuzluk gerekçesiyle gözaltına alındı. Operasyon, belediye imar müdürü, kamu çalışanı ve iki müteahhit ile birlikte tutuklu bir müteahhidi de kapsıyor. İYİ Parti, gözaltıların zamanlamasını eleştirerek, seçimlere yakın Millet İttifakı belediyelerine yönelik operasyonları siyasi bir adım olarak nitelendirdi ve soruşturmanın takipçisi olacaklarını belirtti.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim