Belçikalı araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin reddedilme duyarlılığını inceledi. Araştırmada, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu 'reddedilme duyarlılığı anketi'ni yanıtladı. Anket sonuçları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonuçları 'Journal of Psychiatric Research' dergisinde yayınlandı.
30 Ekim 2023

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu Otoyolu İzmit kesiminde durdurulan bir yolcu otobüsünde arama yaptı. Narkotik köpeği 'Zeyna'nın tepki vermesi üzerine aracın arka koltuk alt bölmesinde yoğunlaştırılan aramalar sonucunda 150 pakette 76 kilo 500 gram eroin bulundu. Olayla ilgili altı şüpheli gözaltına alındı.
5 Eylül 2023

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 6 yıllık başbakanlık görevini en geç 7 Şubat'ta bırakacağını ve 14 Ekim'de yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Ardern, görevi sürdürme konusunda yeterli olmadığını hissettiğini ve devam etmesinin ülkeye zarar vereceğini belirtti. 2017 yılında dünyanın en genç kadın başbakanı olarak seçilmişti.
19 Ocak 2023

Aydın'ın İncirliova İlçe Belediye Başkanı Aytekin Kaya, İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Kaya, istifasının gerekçesi olarak 'delege seçimlerindeki kavgaları' gösterdi ve 'millet ittifakından da ayrıldığını' belirtti. Ancak başka bir partiye geçip geçmediğine dair bir bilgi vermedi. Bu istifa ile İYİ Parti'nin Aydın'da belediyesi kalmamış oldu.
24 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada, bir kadının kendini eşi Başak Demirtaş olarak tanıtarak kızlarının trafik kazası geçirdiğini söylemesi üzerine büyük bir panik yaşadı. Kadının yalan söylediği ve Erzurum'da yaşayan, kendisini AKP'li siyasetçi olarak tanıtan 56 yaşındaki Ş.P. olduğu ortaya çıktı. Demirtaş'ın avukatları ve cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Ş.P. hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatlar manevi tazminat davası açmaya hazırlandı.
19 Ocak 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir yargı mensubunun PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiasını reddetti. Akşener, yargıdan bir kişinin ismini değiştirerek Öcalan ile görüşmeye gittiğini ve basına yansıyan bilgilerin doğru olabileceğini belirtmişti. Ancak Bozdağ, böyle bir görüşmenin olmadığını ve iddiaların yalan olduğunu ifade etti. Daha önce de benzer iddialar Yeni Yaşam gazetesi, Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından dile getirilmişti.
3 Mayıs 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

ABD'nin Connecticut eyaletinde, gözaltındayken emniyet kemeri takılmadığı için polis minibüsünde yaralanarak felç geçiren Randy Cox, açtığı davada 45 milyon dolar tazminat kazandı. New Haven Belediyesi ile Cox'un avukatları arasında varılan anlaşma, iki polis memurunun görevden alınmasından iki gün sonra duyuruldu. Belediye Başkanı Justin Elicker, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu tazminatın ABD'de bu alanda belirlenen en yüksek miktar olduğunu ifade etti. Cox, 19 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan sonra emniyet kemeri takılmadan minibüste yaralanmış ve felç olmuştu.
11 Haziran 2023

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni, aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak ve bu topluluğu finanse etmek gibi suçlamalarla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2021 yılında zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Berlin'den Moskova'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Daha önce de Navalni'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK), mahkeme kararıyla tasfiye edilmişti.
4 Ağustos 2023

HDP Ağrı eski milletvekili Leyla Zana hakkında 'Türkiye'yle savaş halinde olan bir devletten ödül alma' iddiasıyla dava açıldı. Zana'nın milletvekili olduğu dönem yaptığı konuşmalar ve uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında suç işlediği ileri sürüldü. İddianamede Zana'nın hangi ülkeden ödül aldığı belirtilmedi. Zana, insan hakları, düşünce özgürlüğü ve barış alanlarında birçok uluslararası ödül almıştı.
29 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ayhan Bora Kaplan'a yönelik operasyonda dokuz polisin açığa alındığını doğruladı. Kaplan'ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu ve operasyonun Soylu'nun kadrolarını tasfiye etme amacı taşıdığı iddia ediliyor. Kaplan'ın 'kayıtdışı ifadesi'nde Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a villa ve araba aldığını söylediği öne sürülmüştü. Kocaman, Kaplan’a yönelik operasyonun Soylu’yla ilgili olduğunu savunmuştu.
12 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye'nin Huzuru' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin suç örgütleri, terör, zehir tacirleri ve organize suçlara karşı mücadelesinin kararlılıkla süreceğini belirtti. Suç işleyenlerin adaletten kaçamayacağını ifade eden Yerlikaya, şehirlerin suç yapılarından en kısa zamanda temizleneceğini vurguladı. Ayrıca, suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 'Kafes' adı verilen bir operasyonla 307 kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı.
17 Kasım 2023

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin eski kayyım başkanı Münir Karaloğlu, içişleri bakan yardımcısı olarak atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte İçişleri Bakanlığı'na dört yeni bakan yardımcısı atandı. Atanan diğer isimler Bülent Turan, Mehmet Aktaş ve Mehmet Sağlam oldu. Karaloğlu daha önce Van, Bursa ve Antalya valilikleri ile Diyarbakır valisi ve belediye başkanı olarak görev yapmıştı.
22 Haziran 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'a verilen 27 bin 300 lira para cezası hakkında konuştu. Mahmud, kaza sonrası gözaltına alınmış ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Göçer'in eşinin şikayetinden vazgeçmesi sonucu Mahmud hakkında yakalama kararı geri alınmış ve yurt dışı yasağı kaldırılarak serbest bırakılmıştı.
17 Ocak 2024

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşini iki kez kaçırdığı iddiasıyla tutuklanan İlker Mustafa K., 23 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Savunmasında suçlamaları reddeden İlker Mustafa K., tutuksuz yargılanmak istediğini belirtti. Mahkeme, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve delillere etki etme ihtimalinin bulunmamasını gerekçe göstererek tahliye kararı verdi. Savcı, mahkemenin tahliye kararına itiraz etti.
9 Temmuz 2023

Adana'da polis ekipleri, durumundan şüphelendiği bir otomobili durdurmak istedi ancak otomobildeki beş şüpheli kaçmaya başladı. 70 kilometre süren kovalamaca sonucunda şüpheliler yakalandı. Şüphelilerin kaçışı sırasında polis aracına sert bir cisim attığı ve aracın camının hasar gördüğü belirtildi. Yakalanan şüphelilerden birinin ehliyetsiz olduğu tespit edildi.
15 Ağustos 2023

Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

ABD'nin Alabama eyaletinde, 1988'de işlenen bir cinayet nedeniyle 'kiralık katil' olarak mahkum edilen 58 yaşındaki Kenneth Smith, nitrojen gazı kullanılarak idam edildi. Bu yöntem ABD'de ilk kez uygulandı. Smith'in daha önce zehirli iğne ile idamı başarısız olmuştu. İnfaz, insan hakları tartışmalarını ve idam cezalarının ırkçılık ve yanlış kararlar nedeniyle eleştirilmesini gündeme getirdi.
26 Ocak 2024
İşaretlediklerim