Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Airbnb, İtalya'da 2017 ile 2021 yılları arasında elde ettiği 3,7 milyar avro tutarındaki gelirin vergisini ödemediği gerekçesiyle suçlanıyor. Milano savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şirketin 779 milyon avrosuna el konuldu. Aynı zamanda, vergi ödenmeyen dönemde şirket yöneticisi olan üç kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
7 Kasım 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, mikroplastik içerikli ürünlerin satışını yasaklama kararını yürürlüğe soktu. Yasak, diş macunu, makyaj malzemesi, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ancak, geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalacak. AB Komisyonu, 'Sıfır Kirlilik Eylem Planı' uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
15 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Merkez Bankası tarafından ihracata ve ithal ikamesine yönelik yatırım kararı almış firmalara tahsis edilen uzun vadeli yatırım taahhütlü avans kredilerinin 100 milyar liralık üst limitine ulaşıldı. Bu durum yeni kredi kullanımının durmasına neden oldu. Bankacılık kaynaklarına göre, son birkaç günde firmalar bu kredileri kullanamadı ve bir süre daha yeni kredi verilmeyeceği belirtildi. İhracat ve ithal ikamesine yönelik bu krediler, 10 yıllık vade ve yüzde 9 civarında faizle veriliyor ve geçen yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmıştı. Turizm alanına verilen 50 milyar liralık kredi limitinin ise henüz dolmadığı ve kullanıma devam edildiği ifade edildi.
1 Mart 2023

Fransa Ulusal Meclisi, sosyal medya influencer'larının ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını ikinci kez görüşerek oy birliğiyle kabul etti. Tasarının senatoda da onaylanmasının ardından yasalaşması bekleniyor. Yasa, influencer'lara içki ve estetik operasyon reklamları yapma yasağı getiriyor ve ticari içeriklerde 'reklam' veya 'ticari işbirliği' ibaresinin kullanılmasını zorunlu kılıyor. İhlallerde hapis ve para cezası gibi yaptırımlar öngörülüyor.
1 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak, bu kampanyanın kısa vadede hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut fiyatlarındaki artışa müsaade edilmeyeceğini ve bu konuda şeffaf ve denetlenebilir bir süreç için bir komisyon kurulacağını söyledi.
10 Ocak 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. İktidar, kiralar için yüzde 25 artış sınırı getirerek duruma müdahale etmeye çalıştı, ancak bu durum kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkları artırdı ve mahkemeler kira davalarıyla doldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk sisteminin 1 Eylül'de başlayacağını açıkladı.
5 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 48 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 5 Ekim tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi.
6 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim