Türk Hava Yolları, İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran’a yapılacak uçak seferlerini iptal etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi ve İran’ın İsrail’i suçlaması, bölgede tansiyonu yükseltti. İsrail suçlamalara yanıt vermezken, İran dini lideri Ali Hamaney İsrail’e direkt saldırı emri verdi.
2 Ağustos 2024

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

Üsküdar'da bir kafede iki grup arasında çıkan tartışmada üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ölenlerin İsrailli olabileceği iddiasını araştırıyor. The Jerusalem Post'a göre, İsrailli Arapların olaya karıştığı yönündeki iddialar da inceleniyor.
24 Mayıs 2024

İran Dışişleri Bakanı'nın Suriye'deki gelişmelerden Türkiye'yi sorumlu tutması üzerine, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 'Bizim gizli operasyonlarımız olmaz' şeklinde yanıt verdiği belirtiliyor. Fidan, Türkiye'nin Suriye ile 910 kilometrelik sınırı olduğunu ve bu bölgeden terör saldırıları aldıklarını, dolayısıyla bölgeyle ilgilenmelerinin normal olduğunu ifade etti. Ayrıca, İran ve Esed yönetimini Suriye'de iç barışın sağlanmasına katkı sunmamakla eleştirdiği söyleniyor. Bu görüşmeler, Türkiye ve İran arasındaki diplomatik ilişkilerin gerginliğini yansıtıyor.
6 Aralık 2024

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal ederek 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ettiğini belirtti. İsrail ordusu, askerlerinin ve zırhlı araçlarının tampon bölgeye girdiğine dair görselleri kamuoyuyla paylaştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'nin İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacağını ifade etti. Bu gelişmeler, uluslararası hukuka aykırılık tartışmalarını gündeme getirdi.
10 Aralık 2024

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

İsrail basını, Savunma Bakanlığı'na ait bilgisayar sistemlerinin hacklendiğini ve hassas bilgilerin sızdırıldığını duyurdu. Hackerlar, sızdırdıkları bilgileri Telegram gruplarında paylaştı ve bu bilgilerin çeşitli forumlarda satışa sunulduğu belirtildi. Ayrıca, hackerlar İsrail'den 500 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti. İsrail güvenlik kaynakları, sistemlerin hacklendiğini doğruladı.
10 Nisan 2024

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) Halep'teki ilerleyişiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Keçeli, İdlip ve çevresindeki sükunetin Türkiye için öncelikli bir mesele olduğunu belirtti. Türkiye'nin, İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'yle ilgili mutabakatların gereğini yerine getirdiğini ve son saldırıların Astana mutabakatlarına zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca, Tel Rıfat ve Münbiç'teki terör gruplarının saldırılarının artışını dikkatle izlediklerini ifade etti.
29 Kasım 2024

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan yedi kişi hayatını kaybetti. İran, misilleme yapacağını ve ABD'yi de olaydan sorumlu tuttuğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'dan gelebilecek tehditlerin ciddiye alındığını ve İsrail'in savunması için gerekli desteğin sağlanacağını belirtti. Wall Street Journal, İran'ın iki gün içinde İsrail'e saldırı düzenleyebileceğini öne sürdü.
12 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'ye Hamas'la eskisi gibi iş yapılamayacağını açıkça ifade edeceklerini belirtti. Bu açıklama, Hamas'ın lider kadrosunun Türkiye'ye taşındığı iddialarının ardından geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanlayarak, Hamas üyelerinin sadece zaman zaman Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıkladı. ABD, terör örgütü liderlerinin dünyanın hiçbir yerinde rahatça yaşamaması gerektiğini vurguladı.
19 Kasım 2024

İsrail ordusu, Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen Türk ve ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin kasıtsız olarak öldürülmüş olabileceğini açıkladı. İsrail askerlerinin başka bir göstericiyi hedef alırken Eygi'yi vurduğu belirtildi. İsrail, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi yapılmasını talep etti. Olay, Türkiye, ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından tepkiyle karşılandı.
10 Eylül 2024

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna F-35 savaş uçaklarıyla altı füze fırlatarak saldırı düzenlediği, saldırı sonucunda en az beş kişinin, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu, hayatını kaybettiği bildirildi. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, saldırıya 'hızlı, doğrudan ve güçlü' şekilde yanıt vereceklerini ifade etti. Bu olay, İsrail'in son dönemde Gazze saldırıları sonrası İran ve İran destekli güçlere yönelik artan saldırılarının bir parçası olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup, dışişleri bakanlığı binasının duvarlarını kırmızıya boyadı. Protestocular, duvarlara 'İsrail çocukları öldürüyor' ve 'İsrail'i boykot et' yazılarını yazdı. Polis memuru Espen Godiken, olayla ilgili herhangi bir gözaltı olmadığını ve kolluk kuvvetlerinin olay yeri ve olay anına ilişkin video kayıtlarını incelemeye devam ettiğini belirtti.
26 Eylül 2024

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Eygi'nin cenazesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü işlemler sonrası Türkiye'ye getirilmişti. Cenaze törenine birçok üst düzey yetkili katıldı ve Eygi'nin ölümü uluslararası mahkemelerde hesap sorulacağı belirtildi. Eygi'nin ölümü, İsrail-Filistin çatışmalarında sivil kayıpların artmasına dikkat çekti.
14 Eylül 2024

İsrail polisi, Kudüs'te bir polis memurunu bıçaklayan 34 yaşındaki Türk vatandaşı Hasan Saklanan'ı vurarak öldürdü. Olay, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi ve görüntülerde Saklanan'ın iki polise yaklaşıp birine bıçakla saldırdığı görülüyor. Saldırı sonucu bir polis başından yaralandı. Hasan Saklanan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kudüs kafilesiyle bölgeye gittiği ve imam olduğu iddia ediliyor.
30 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in gerçek zafere ulaşmasını engellemekle suçlamıştı. Netanyahu ise Gantz'ı istifa kararını doğru zamanda almamakla eleştirdi.
17 Haziran 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsrail'e verilen jet yakıtının sadece yolcu uçakları için kullanıldığını savunarak, savaş uçaklarıyla ilgili iddiaları reddetti. Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması yönünde baskılar artarken, Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar arasında jet yakıtının da bulunması, yakıtın savaş uçakları için kullanıldığına dair tartışmaları alevlendirdi. Ancak İletişim Başkanlığı, yapılan satışın sivil havacılık için olduğunu ve savaş uçaklarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim