Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk durumları hakkında aylık inceleme gerçekleştirildi. Mahkeme, Dilan Polat ve diğer bazı sanıkların tutukluluğuna devam kararı verirken, bazı sanıkların adli kontrol ile yargılanmasına karar verdi. Dilan Polat hakkında tahliye kararı istenmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmiş. Polatların avukatı, MASAK raporunun müvekkillerinin tahliyesiyle sonuçlanacağını belirtmiş.
15 Haziran 2024

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

Mehmet Altan, Türkiye'nin uyuşturucu ve cinayet sarmalına nasıl zincirlendiğini ve bu zincirleri kırıp kıramayacağını sorguluyor. Gökçer Tahincioğlu'nun Abdi İpekçi cinayeti üzerine hazırladığı dosyada, MİT'in Almanya'da sorguladığı ve tutanakların imha edildiği, Belçika'da tutuklanan bir kişinin Türkiye'ye iade edilmediği gibi detaylar yer alıyor. Altan, devletin gölgesi olmadan ayakta duramayanların kahraman ilan edilmesini ve cezasızlık kültürünü eleştiriyor. Türkiye'nin bu yoldan sapıp sapmayacağı veya uçuruma düşüp düşmeyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
4 Temmuz 2024

Dipnot Yayınları, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazar Yiğit Bener ile birlikte 'Arafta Düet' isimli bir roman yazdığını duyurdu. Demirtaş, daha önce de çeşitli öykü ve romanlar yazmıştı. Demirtaş, Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kitabın yayın tarihi henüz açıklanmadı.
21 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, gazeteci Bülent Mumay'a bir ihale usulsüzlüğü iddiası haberi nedeniyle verilen 20 aylık hapis cezasını kınadı. Mumay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AKP dönemindeki fazla ihale ödemelerini durdurduğunu ve bir şirketin belediyenin banka hesabına haciz koydurduğunu haberleştirmişti. Bu haberler nedeniyle Mumay'a kimlik bilgilerini yaymak suçlamasıyla ceza verilmişti. Avrupa Parlamentosu'nun tepkisine karşın Türkiye'deki meslek örgütlerinin sessiz kalması, Mumay tarafından eleştirildi.
10 Ekim 2024

Dargeçit belgeseli, 1995 yılında Mardin Dargeçit'te gözaltında kaybolan yedi kişinin hikayesini ve ailelerinin adalet mücadelesini konu alıyor. Yönetmen Berke Baş ve yapımcı Enis Köstepen tarafından çekilen belgesel, 43. İstanbul Film Festivali'nde en iyi belgesel film ödülünü kazandı. Film, Adıyaman'da görülen Dargeçit Jitem davasını 10. duruşmadan karar duruşmasına kadar izliyor ve ailelerin yıllar sonra bulduğu kemiklerin delil sayılması için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Belgesel, Türkiye'deki adalet sisteminin işleyişine ve cezasızlık sorununa dikkat çekiyor.
29 Haziran 2024

12 Ocak 2024'te, İstanbul'da bir kafeye yapılan saldırı sonucu bir kişi öldürüldü ve birkaç kişi yaralandı. Saldırıyı azmettiren Fatih Uzunyayla, mahkeme tarafından müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece 4 ay 3 hafta tutuklu kaldı ve infaz düzenlemeleri sayesinde serbest bırakıldıktan sonra kaçtı. Tetikçiler ise müebbet hapse mahkum edildi. Adalet sisteminin güçlü kişilere karşı gösterdiği bu tutum, Barış Terkoğlu tarafından eleştirildi.
13 Mayıs 2024

İranlı aktivist Hüseyin Roneki, siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle dudaklarını dikerek bir protesto başlattı. Roneki, Tahran'da tek başına oturma eylemi yapacağını duyurdu ve bu eylemin, intihar ettiği iddia edilen aktivist Kiyanuş Senceri'nin taleplerini sürdürmek amacı taşıdığını belirtti. Senceri, 2021'deki protestolar sırasında idama mahkum edilen üç göstericinin serbest bırakılmasını istemiş ve bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde intihar edeceğini açıklamıştı. Senceri'nin ölümünün ardından bazı aktivistler, onun öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.
18 Kasım 2024

28 Şubat davasında hüküm giyen eski 1’inci Ordu Komutanı Çetin Doğan tahliye edildi. Doğan, 28 Şubat sürecindeki rolü nedeniyle yargılanmış ve mahkum edilmişti. Tahliyesi, davanın ve sürecin yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.
17 Mayıs 2024

17 yaşındaki Timur Cihantimur, annesine ait araçla İstanbul'da bir gruba çarparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden oldu. Annesi Eylem Tok tarafından yurt dışına kaçırılan Timur'un babası Bülent Cihantimur, 'suçluyu kayırma' suçundan ifade verdi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bülent Cihantimur, oğlunun ve Eylem Tok'un yurt dışına kaçışı hakkında bilgi verdi ve oğlunun Türkiye'ye dönmek istediğini belirtti.
15 Mart 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra annesiyle birlikte Mısır'a ve ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un tutukluluğuna devam kararı verildi. Savcı, Cihantimur'un yeniden kaçabileceği gerekçesiyle serbest bırakılma talebine itiraz etti. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı. Duruşma 27 Haziran'a ertelendi.
20 Haziran 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin tutukevinde saldırıya uğradığını ve psikolojisinin bozulduğunu belirterek tahliye talebinde bulundu. Avukatlar, çocuk psikoloğu Dr. Elliot Atkins'in hazırladığı psikiyatri raporunu mahkemeye sundu ve hakimin daha önce reddettiği kefaletle şartlı tahliye talebini yeniden değerlendirmesini istedi. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı.
18 Ağustos 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Tayland'ın Nakhon Sawan eyaletinde, yiyecek ve para dilenmek için kullanılan bir fil, sahibini ezerek öldürdü. Olayı kaydeden bir görgü tanığı, filin sahibi tarafından dilenmek için kullanıldığını ve olay anında filin aniden tedirginleşerek sahibine saldırdığını belirtti. Bir diğer tanık ise, filin yavrusunun elinden alındığını hissettiği için sahibine saldırdığını öne sürdü.
8 Şubat 2024

Eski Doğu Almanya gizli polis memuru Martin Naumann, 1974 yılında Berlin sınır kapısında Polonyalı Czesław Kukuczka'yı öldürdüğü için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cinayet, Stasi arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı ve Naumann, kasıtsız adam öldürme yerine cinayetle suçlanan ilk eski Doğu Alman yetkilisi oldu. Dava, tarihi belgeler ve tanık ifadelerine dayanarak sonuçlandı ve eski Doğu Alman yetkililerin adalet önüne çıkarılması açısından önemli bir örnek teşkil etti.
14 Ekim 2024

Mehmet Altan, Charles Dickens'ın Sanayi Devrimi sırasında yaşadığı zorlukları ve bu dönemin insanlık tarihindeki önemini ele alıyor. Dickens'ın çocukluğunda yaşadığı yoksulluk ve çalışma koşulları, onun eserlerindeki temaları şekillendirir. Altan, Dickens'ın yaşamından ve eserlerinden yola çıkarak, büyük toplumsal dönüşümlerin zorluklarının ardından gelecek nesillere refah ve özgürlük getirebileceği mesajını veriyor. Bu bağlamda, günümüzde yaşanan toplumsal ve ekonomik dönüşümlerin de benzer bir umut ve iyimserlikle ele alınabileceğini öne sürüyor.
8 Nisan 2024
İşaretlediklerim