İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İran'ın nükleer programı hakkındaki açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin provokatif açıklamaların siyasi sonuçlarını düşünmesi gerektiğini ifade etti. Kenani, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah edinmenin ülkenin ulusal güvenlik doktrininde yeri olmadığını belirtti. Ayrıca, İran'ın nükleer alandaki ilerlemesini sürdüreceğini ve herhangi bir tehdide sert cevap vereceğini vurguladı. Blinken ise, İran'ın nükleer silah edinmemesi için diplomasi dışında tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini önümüzdeki ay onaylayabilir. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye'nin endişelerini giderdiklerini ve onay sürecinin Türkiye ve Macaristan'a kaldığını belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler üyelikleri onaylamıştı. Türkiye'nin onay süreci, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve diğer diplomatik gerginlikler nedeniyle karmaşık bir hal almıştı.
3 Şubat 2023

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği için taahhüt ettiği adımlar ve terörle mücadeledeki yeni mevzuatın etkileri ele alındı. Toplantıda, somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabakata varıldı. Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terörle mücadele konusundaki iş birliğinin önemini vurguluyor. İsveç, Türkiye'nin onayını bekleyerek NATO üyeliği sürecini sürdürüyor.
14 Haziran 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'deki 14 Mayıs seçimlerinden sonra İsveç'in NATO üyeliğinin hızlı bir şekilde onaylanmasını umduklarını ifade etti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları konusunda endişelerini dile getirmiş ve bazı şartlar öne sürmüştü. İsveç'te gerçekleşen bazı provokatif eylemler ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi ilişkileri gerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceklerini ancak İsveç'in destek beklememesi gerektiğini belirtmişti.
15 Mart 2023

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliğine hızlı bir şekilde onay vermesi çağrısında bulundu. Baerbock, tüm NATO müttefiklerinin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka dahil edilmeleri konusunda söz verdiklerini hatırlatarak, verilen sözlere güven duyulmasının önemine vurgu yaptı. Finlandiya, NATO'ya 4 Nisan'da katılırken, İsveç'in üyeliği henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı.
1 Haziran 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya gideceğini duyurdu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin kararını beklediklerini ifade etti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadelede iş birliği beklediğini belirtmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmadı.
1 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD ile F-16 savaş uçakları alımı konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Güler, ABD'nin Suriye'deki PYD'ye yönelik tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede ABD'ye destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, Eurofighter uçaklarının temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

ABD'de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla Amerikan Kongresi'ne bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Amerikan yapımı silahları ABD'nin müttefiklerine karşı kullandığı iddia edilerek, Türkiye'nin F-35 programına geri alınmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile işbirliği yapması ve NATO'ya şantaj yapması gibi suçlamalar da yer aldı. Türkiye ise F-35 programına geri dönmek için CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını sağlayacak formüller üzerinde çalıştığını açıkladı.
23 Eylül 2024

ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarını gelişmiş silah ve füze sistemleriyle donatacağını açıkladı. Pentagon, Ukrayna'nın bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri, güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi kararlaştırılmıştı.
30 Temmuz 2024

Prof. Dr. İlter Turan, Donald Trump'ın ABD başkanlığına geri dönüşünün, Türkiye'nin savunma sanayisine yönelik bazı yaptırımların hafifletilmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD, Türkiye'ye yaptırım uygulamış ve F-35 programından çıkarmıştı. Turan, Trump'ın, Türkiye'nin S-400'leri kullanmayacağına dair bir garanti vermesi durumunda, F-35 savaş uçakları üzerindeki yaptırımların hafifletilebileceğini öne sürdü. ABD, Türkiye'nin İsveç kararı sonrası F-16 satışını onaylamıştı ve F-35 konusunda da benzer bir beklenti oluşmuştu.
8 Kasım 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim