2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Türkiye, 2016'dan beri bu listede yer alıyor ve işçilerin hakları ve özgürlükleri sürekli olarak baskı altında tutuluyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev haklarının saldırı altında olduğunu belirtti. Raporda, işçilerin düşük maaşlar, kötü çalışma koşulları ve uzun mesai saatleri gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
12 Haziran 2024

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Türkiye'de ilk beş ayda elde edilen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unun otomotiv sektöründen alınan ÖTV'den geldiğini açıkladı. Otomotiv pazarının yüzde 61 büyümesine rağmen, ÖTV gelirlerinin yüzde 177 arttığını belirten Şahin, yıl sonu hedeflerinin ve vergilerin daha da artacağı konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, yüksek vergilerin iç pazarın büyümesine engel olduğunu ifade ederken, hükümetin bu gelir kaleminden vazgeçmeye niyetli olmadığına dikkat çekiliyor.
16 Haziran 2023

Türkiye'de işgücüne dahil olmayan nüfusun 30.7 milyon olduğu belirtiliyor, bu durumun işgücü istatistiklerini inceleyenler ve sosyologlar için önemli bir konu olduğu vurgulanıyor. İşgücüne katılım oranı %53.2 olarak belirtilirken, bu oranın OECD ülkeleri arasında Meksika'dan sonra en düşük olduğu ifade ediliyor. 15 yaş ve üzeri nüfusun sadece 31.8 milyonunun çalıştığı, kadınların büyük bir kısmının işgücüne dahil olmadığı ve bu durumun Türkiye'nin sosyolojik yapısını da yansıttığı belirtiliyor.
29 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Bu düşüş, işsizlik oranında hafif bir iyileşme olduğunu gösteriyor. Veriler, Türkiye ekonomisinin iş gücü piyasasındaki durumu hakkında bilgi sunuyor.
10 Temmuz 2024

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 71,76'sı tatil için yeterli bütçeye sahip olmadığını belirtti. Bu oran geçen yıla göre 2 puan artış gösterdi. Ayrıca, yurt dışında tatil yapmayı planlayanların oranı da yüzde 41'den yüzde 3,13'e düştü. Tüketici Birliği Federasyonu, bu durumun ülke ekonomisindeki olumsuzlukların bir yansıması olduğunu belirtti.
7 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü açıkladı. Bu büyüme oranı, ülkenin ekonomik performansını değerlendirmek için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Ekonomik büyüme, çeşitli sektörlerdeki gelişmeler ve yatırımların artmasıyla ilişkilendiriliyor.
2 Eylül 2024

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde konut kirasında yıllık yüzde 125,10 artışla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi. 8 Haziran 2022'de kira ücretlerine yüzde 25'lik tavan uygulaması getirilmesine rağmen artış durdurulamadı. Endeksa'ya göre, iki yıllık dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
22 Haziran 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporunda, dünya genelinde insanların yarısının erkeklerin daha iyi siyasi lider olduğuna inandığı, Türkiye'de ise halkın %75'ten fazlasının erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğü belirtiliyor. Rapor, bu tür önyargıların kadınların karşılaştığı engellerin itici gücü olduğunu ve cinsiyet eşitliğine karşı hareketlerin ivme kazanmasına neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, kadınların eğitimde ilerlemesine rağmen ekonomik açıdan güçlenmeleri arasındaki bağlantının bozulduğuna ve ücret eşitsizliğinin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
13 Haziran 2023

Dünyadaki servetin yüzde 47,5’i, yani 213 trilyon dolar, yetişkin nüfusun sadece yüzde 1,5’inin elinde bulunuyor. En fazla milyonerin yaşadığı ülke ABD iken, Çin, Britanya, Fransa ve Japonya onu takip ediyor. Türkiye’de dolar milyoneri sayısının 2028’e kadar yüzde 43 artarak 87 bin 77’ye ulaşması bekleniyor. Küresel servet geçen sene dolar bazında yüzde 4,2 arttı ve serveti 1 milyon doları aşan yetişkinlerin oranı 2000 yılından bu yana üç katına çıktı.
29 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğinde turizm gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bu dönemde ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşların harcamaları turizm gelirinin yüzde 15,9'unu oluşturdu. Ziyaretçilerin harcamalarının büyük kısmı kişisel harcamalar ve paket tur harcamalarından oluştu. Ayrıca, Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı yüzde 15 artarak 16 milyon 97 bin 884’e ulaştı.
31 Temmuz 2024

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı Mart 2024'te 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi. Aynı dönemde dış ticaret açığı 5 milyar 193 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinden 2 milyar 241 milyon dolar ve seyahat gelirlerinden 2 milyar 104 milyon dolar giriş sağlandı. Birincil ve ikincil gelir dengelerinde sırasıyla 1 milyar 604 milyon dolar ve 12 milyon dolarlık net çıkışlar kaydedildi.
13 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyonunu yüzde 4.53 olarak açıkladı, bu oran Ekonomik Araştırmalar Grubu (ENAG)'nın açıkladığı yüzde 4.34'lük orandan sadece biraz daha yüksek. Bu durum, TÜİK'in uzun yıllar sonra ilk defa gerçekçi bir enflasyon rakamı açıkladığına işaret ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu gerçekçi rakam açıklamasının arkasında bir IMF hazırlığı olup olmadığını sorguluyor, çünkü IMF'nin uydurma rakamları kabul etmeyeceğini belirtiyor.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim