TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024 yılı için belirlenen yüzde 41,5'lik enflasyon beklentisinin gerçekçi olduğunu belirtti. Turan, 2025 yılı enflasyon oranını ise iyimser bulduklarını ve 2026'da tek haneli enflasyonun yakalanabileceğini ifade etti. Ayrıca, büyüme beklentisindeki aşağı yönlü revizyonun işsizliği artıracağını ve nitelikli insan kaynağını çekecek politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
5 Eylül 2024

Esfender Korkmaz, 1980 öncesi Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranlarına değinerek, nominal ve reel faiz kavramlarını açıklıyor. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranının beklenen TÜFE'nin altında olduğunu ve gerçekte reel faizlerin artmadığını, hatta eksi değerde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, seçim ekonomisinin toplam talebi ve TÜFE'yi artıracağını, bu durumun 2024 Haziran ayına kadar aylık enflasyon oranlarının 2023'ün üzerinde çıkacağını öngörüyor. Bu koşullar altında, TL mevduat hesabı açanlar için bankaların ortalama yüzde 51 faiz verdiğini ifade ediyor.
13 Şubat 2024

AA Finans tarafından yapılan ankete göre, 10 ekonomistin katılımıyla haziran ayı için Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,91 artması bekleniyor. Bu beklentiye göre, yıllık enflasyonun yüzde 38,20'ye düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 47,32'den 42,07'ye gerilemiş durumda. Mayıs ayında TÜİK tarafından ölçülen yıllık enflasyon yüzde 39,59 olarak kaydedilmişti.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,74 olarak belirlendi. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 43,64'ten yüzde 43,52'ye geriledi. Ayrıca, 12 ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri de sırasıyla yüzde 31,79 ve yüzde 20,33 olarak güncellendi. Politika faizi beklentisi ise haziran ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak öngörülüyor.
14 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Tunç Şatıroğlu, bu kararı 'enflasyon lobisinin kazanması' olarak değerlendirirken, Mahfi Eğilmez asıl önemli olanın faiz değil, enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. Ocak ayı enflasyonunun %6.7, Şubat ayının ise %5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor, ancak yıl sonu beklentileri Merkez Bankası'nın tahminlerinin 7 puan üzerinde.
22 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'de aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanan baz etkisiyle düşük çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda vatandaşların daha net hissedeceğini belirtti. Bakan, enflasyonla mücadelede işsizlik ve ekonomik küçülmeye yol açmayan politikaların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Ocak 2023

Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 19'dan yüzde 8,5'e indirdi ancak bu hamle enflasyonu düşürmek yerine, enflasyon oranını yüzde 15-20 aralığından yüzde 80'in üzerine çıkardı. Bu durum, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinin işlemediğini gösterdi. Geçen hafta, Merkez Bankası'nın beş puanlık faiz artırımı yapması, bu politikanın terk edildiğine ve daha rasyonel bir yaklaşıma dönüldüğüne işaret ediyor. Servet Yıldırım, yüksek faizin ekonomiye zararlarını sıralarken, Türkiye'nin dünyanın en yüksek faiz veren ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor ve sıkı para politikası uygulamanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
25 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı için enflasyon tahminlerini revize ederek 2 puanlık bir artışla yüzde 38 olarak açıkladı. Bu güncelleme, ekonomik beklentiler ve politikalar açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Tahminin yükseltilmesi, ekonomik koşulların ve fiyat istikrarı hedeflerinin gözden geçirilmesi sonucu gerçekleşmiştir.
9 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında Türkiye'de aylık enflasyonun yüzde 3,28 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 61,98'e yükseldiğini açıkladı. Önceki ay yıllık enflasyon yüzde 61,36 olarak belirtilmişti. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak hesapladığını duyurdu. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini önce yüzde 58'e, ardından yüzde 65'e yükselttiğini bildirdi.
4 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 58,94 olduğunu bildirdi. Aylık artış oranı ise yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu oranlar, TÜİK'in temmuz ayında açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 47,83'ten ve haziran ayındaki yüzde 38,21'lik orandan daha yüksek. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi.
4 Eylül 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında enflasyonun aylık %3,18 artışla yıllık %69,80'e ulaştığını açıkladı. Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra hükümetin uyguladığı ekonomik programlar sayesinde keskin bir şekilde düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Bu programlar arasında ekonomik dengelenme, cari açığın azalması, bütçe disiplininin yeniden sağlanması ve uluslararası kaynaklardan sağlanan artış gibi faktörler bulunuyor.
3 Mayıs 2024

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim