ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

İsrail'in Lübnan'a yönelik hava ve kara saldırıları sonrasında, aralarında Fransa, Britanya, Kanada, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu birçok ülke Lübnan'a insani yardım gönderecek. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) ise saldırılardan etkilenen 1 milyon kişiye gıda yardımı yapacağını duyurdu. İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yüz binlerce kişi yerinden edilmiş durumda.
1 Ekim 2024

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri, Kabataş Sahili'nde yasal olmayan yollarla denizden çıkarılan midyelerin bir araca yüklendiğini tespit etti. Araçta 95 çuval içerisinde bulunan iki ton midyeye el konulurken, şüpheli Ö.A.'ya 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası verildi. Midyeler, canlılığını sürdürmesi ve doğal yaşama kazandırılabilmesi amacıyla tekrar denize bırakıldı.
22 Ağustos 2024

İspanya hükümeti, Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardım amacıyla sahra hastanesi kuracağını ve 70 kişilik bir sağlık ve lojistik ekibi göndereceğini açıkladı. İspanya Savunma Bakanlığı, kurtarma çalışmalarına destek için iki askeri gemi ile 500 denizciyi Türkiye'ye yönlendirdi. Sahra hastanesi günde 150-200 hastaya hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca İspanya'dan sivil yardım kuruluşları da Türkiye'ye yardım için harekete geçti ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği, THY'nin desteğiyle yardım malzemelerinin toplanmasına başlandığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Türkiye, İzmir Limanı'nın işletme haklarını satmak amacıyla Körfez ülkeleriyle müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerde yatırım anlaşmaları imzalanması bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacı, özelleştirme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yatırım çekmek. Körfez ülkeleri daha önce Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerine swap ve depo hesapları aracılığıyla destek olmuştu.
5 Temmuz 2023

Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrut büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Lübnan ordusunun açıklamasına göre, Suriye uyruklu saldırgan güvenlik güçlerince vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
5 Haziran 2024

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan'da hükümet, kamu personeli maaşlarını dört katına çıkararak en düşük memur maaşını 90 dolara yükseltti. En düşük emekli maaşı da 72 dolara çıkarıldı ve memurlara günlük yol ücreti olarak 5 dolar ödenecek. Bu kararlar, maaşlarda iyileştirme talebiyle gösteri düzenleyen emekli asker ve kamu çalışanlarının eylemleri sırasında alındı. Lübnan'da 2019'dan bu yana süren ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi ve para biriminin değer kaybı nedeniyle maaşların yüzde 90 oranında erimesine yol açtı.
19 Nisan 2023

Yemen'in Aden şehri açıklarında, Zodiac şirketi tarafından işletilen ve İsrail ile bağlantılı olan 'Central Park' adlı tanker, kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından kaçırıldı. Tankerde 22 kişilik çok uluslu mürettebat bulunuyor ve aralarında iki Türk kaptan, Aydın Hasırcı ve Okan Yüksel de var. Geminin fosforik asit yükü taşıdığı belirtilirken, olayın Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
26 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısına yanıt olarak 7 Şubat'ta İncirlik Hava Üssü'nden yardım ekiplerini deprem bölgesine taşımaya başladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın arama kurtarma ekibi C-17 uçağıyla Türkiye'ye nakledildi. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı da destek için bir takım gönderdi ve ek yardım talepleri için hazırlıklar yapıyor. USS George HW Bush uçak gemisi, olası ek destek taleplerine hızlı yanıt verebilmek için Türkiye'ye doğru hareket ediyor.
8 Şubat 2023

Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

İstanbul Boğazı'ndan çıkış yapan PD-30 isimli yüzer havuzun Haydarpaşa Limanı'na yanaşması için boğazdaki gemi trafiği çift yönlü olarak kapatıldı. Yüzer havuz, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nin koordinasyonunda beş kılavuz kaptan ve çeşitli römorkörler eşliğinde boğazdaki seyrine devam ediyor. Bu geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki transit gemi trafiği geçici olarak askıya alındı.
19 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Türk askerinin Libya'da bulunma süresini 24 ay daha uzatılmasına yönelik tezkereyi kabul etti. Bu karar, Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığının devam edeceğini gösteriyor. Ayrıntılar henüz paylaşılmamış olup ilerleyen zamanlarda verileceği belirtilmiş.
30 Kasım 2023

Türkiye, Karadeniz'de Palau bayraklı Türk yük gemisi Şükrü Okan'a ateş açan Rusya'yı uygun bir dille uyardığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, geminin yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durdurulduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Rusya'nın eylemine sessiz kalındığı eleştirilerinin doğru olmadığını savundu. DMM, olayın gerçekleştiği yerin Türk karasuları değil, uluslararası sular olduğunu ve geminin sahibinin Türk olmasına rağmen uluslararası hukukta bayrak devletinin önemli olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2023
İşaretlediklerim