Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da demir yolu işçileriyle bir araya geldiği toplantıda, asgari ücretlilerle grev yapma isteğini dile getirdi. Atalay, asgari ücretlilerin yüzde 99'unun sendika üyesi olmadığını belirtti ve asgari ücretin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin konuşulmasının kira, gıda ve et fiyatlarına zam olarak yansıdığını ifade etti.
24 Eylül 2024

Fernas Madencilik'te çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 45 gündür direniyor. İşçiler, Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarıldıklarını ve haklarının verilmediğini belirtiyor. Ankara'da TBMM'ye yürüyerek tüm siyasi partilerle görüşen işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu'nda yer alan ciddi riskler, işçilerin taleplerinin aciliyetini vurguluyor.
9 Ekim 2024

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

ODTÜ personeli ve sendikalar, 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında kaldırılan semt servislerini protesto etmek için ODTÜ rektörlüğü önünde çadır kurdu. Tez Koop İş Sendikası Ankara 2 nolu Şube Başkanı Mustafa Özgen, yönetimin bütçe sıkıntılarını gerekçe göstererek personelin kazanılmış haklarını göz ardı ettiğini belirtti. Protestoya çeşitli sendikalar katıldı.
4 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen şiddetli depremler sonucu binlerce bina yıkıldı ve 6 bin 957 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından Türkiye'ye uluslararası destek mesajları ve arama kurtarma ekipleri gönderildi. Bu kapsamda Fransa parlamentosu, depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
8 Şubat 2023

Türkiye'de restoran ve kafelerin yüksek fiyatlarına karşı müşterilerin tepkisi boykot çağrısına dönüştü. 20-21 Nisan tarihlerinde restoran ve kafelere gidilmemesi için çağrı yapıldı. Finansçı İris Cibre'nin başlattığı ve pek çok tanınmış ismin destek verdiği bu hareket, geniş bir kesim tarafından benimsendi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, hem müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor hem de restorancıları savunuyor, ancak yüksek fiyatların sorumluluğunu ekonomi yönetimine yüklemekten kaçınıyor.
20 Nisan 2024

E-ticaret platformu Trendyol GO'nun kuryeleri, paket başına ücretlerin artırılmasını talep ederek düşük zammı protesto ediyor. İstanbul Alibeyköy ofisinden başlayan eylemler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önüne kadar devam etti. Kuryeler, yakıt giderlerinin karşılanması, mola hakkı ve diğer çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. 2022'de benzer eylemler sonucunda işçilerin talepleri karşılanmıştı.
17 Ocak 2023

Bülent Falakaoğlu, ücretlerin enflasyonun ana sebebi olarak gösterilmesini eleştiriyor ve Merkez Bankası verilerine göre ücret artışlarının enflasyona etkisinin sınırlı olduğunu belirtiyor. Falakaoğlu, devletin KDV yerine doğrudan vergilere yönelmesi gerektiğini savunuyor ve asgari ücret artışının devlete maliyetinin düşük olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Renault fabrikasında işçilerin aldığı ücretlerin, ürettikleri arabanın bir ampulü kadar bile olmadığını örnek vererek, işçilerin sömürüldüğünü ifade ediyor.
28 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlatmak ve yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla Fransa'nın başkenti Paris'te yatırımcılarla buluştu. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcılarına yönelik benzer ziyaretlerde bulunmuştu. Paris'teki temasları kapsamında OECD Finansal ve Kurumsal İşler Bölümü Direktörü Carmine Di Noia ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ile görüşecek olan Şimşek, ayrıca Franco-German Forum'un akşam yemeğinde Fransız ve Alman yatırımcılarla buluşacak.
19 Ekim 2023

Türkiye'deki 30 bin eczane, 5 Ağustos'tan bu yana maliye ekipleri tarafından denetleniyor. İstanbul Eczacı Odası, bu denetimlerin adil olmadığını ve eczacıların haksız yere cezalandırıldığını belirtti. Eczacılar, vergi sisteminin adil ve hakkaniyetli olmasını talep ederek, kesilen cezaların iptal edilmesini ve denetimlerin daha adil bir şekilde yapılmasını istiyor. Ayrıca, denetimlerin uzun sürmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını ve hastalar nezdinde negatif algı oluştuğunu vurguladılar.
13 Ağustos 2024

Fransız komedyen Michael Youn, bir etkinlikte İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in telefon numarasını sahnedeki ekrana yansıttı. Bu eylemi, 'Fransız siyasetine yaptığım küçük bir katkı olsun' diyerek açıkladı ve izleyicilerden Darmanin'e mesaj atmalarını istedi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Bazıları Youn'u kişisel hayatın mahremiyetini ihlal etmekle suçlarken, bazıları bu eylemi Fransız siyasi sistemi içindeki sorunları kınamanın etkili bir yolu olarak değerlendirdi.
20 Ağustos 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Engelliler Konferansı'nda engelli vatandaşlara yönelik yeni adımlar açıkladı. 2024 yılından itibaren engelli vatandaşların tekerlekli sandalye ücretleri tamamen geri ödenecek. Ayrıca, engelli vatandaşların halka açık yerlere erişimini kolaylaştırmak için 1,5 milyar avro ayrılacak ve her okulda engelli öğrenciler için bir referans öğretmeni bulunacak.
27 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını ve AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin büyümenin üzerinde arttırıldığını savundu. Bu açıklamaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Haddinizi bilin' diyerek tepki gösterdi ve CHP iktidarında halkın alım gücünün 10 kat artırılacağı sözünü verdi. Özel, asgari ücrete enflasyon zammı yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesini ve çiftçilerin desteklemelerinin artırılmasını talep etti.
1 Temmuz 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Hayvanseverler, Ankara Ulus Meydanı'nda toplanarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2’nci Başkanı Haydar Özkan, teklifin yerel yönetimlere hayvanları öldürme hakkı verdiğini ve soruna çözüm olmayacağını belirtti. Özkan, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
14 Temmuz 2024

AKP'nin hayvan itlafı yasa teklifine karşı hayvan hakları savunucuları ve geniş halk kesimleri aylardır sokaklarda ve meydanlarda itirazlarını sürdürüyor. Meclis görüşmeleri sırasında hayvan hakları savunucuları salona alınmazken, protestolar koridorlarda ve Meclis önünde devam etti. Bu süreç, hayvan hakları konusunu toplumsal adalet mücadelesinin merkezine yerleştirirken doğrudan demokrasinin önemini de vurguluyor. Teklifin geri çektirilmesi için sokaktaki eylemlere destek verilmesi gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024
İşaretlediklerim