Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancı sayısının 4 milyon 449 bin 333 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 3 milyon 109 bin 867'si Suriyeli, 228 bin 290'ı uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve 1 milyon 111 bin 176'sı ikamet izinli yabancılardan oluşuyor. Medya ve Göç Derneği'nin kılavuzuna göre göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler gibi farklı göç statüleri tanımlanıyor. Göç İdaresi Başkanlığı, bu süreçleri insan haklarına ve hukuka uygun olarak yürüttüğünü belirtti.
16 Temmuz 2024

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki bazı yabancı konsoloslukların 'güvenlik' gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını 'psikolojik harp' olarak değerlendirdi. Soylu, bir istihbarat elemanının DEAŞ mensubu olabilecek kişilere elemanlık teklif ettiğini ve bu durumun Türkiye tarafından izlendiğini belirtti. Bu olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı ve beş kişi tutuklandı. Soylu, bu gelişmelerin Türkiye'nin turizm hedeflerine zarar verme amacı taşıdığını ifade etti.
2 Şubat 2023

Fenerbahçe Kulübü, 16 Mart 2023 tarihinde UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu rövanş maçında sahaya yabancı madde atan yedi taraftarın stada girişini süresiz olarak yasakladığını açıkladı. Kulüp, bu kişilerin kulübe zarar verdiğini belirterek, yasal yollardan ceza almaları için gerekli takibi yapacaklarını duyurdu. Yönetim Kurulu üyesi Fethi Pekin, yasaklamanın ömür boyu süreceğini ifade etti ve UEFA'nın kulübe 40 bin avro ceza kestiğini belirtti.
30 Mart 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye'de bulunan Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olduğunu ve ülkelerine geri gönderilme riski bulunduğunu belirtti. RSF'nin açıklamasına göre, Suriyeli gazeteciler sokaktan ve evlerinden alınarak sorgulanıyor, kötü muameleye maruz kalıyor ve sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. RSF, Türkiye'yi Suriyeli gazetecileri can güvenliği bulunmayan bu ülkeye göndermemeye çağırdı. RSF, 2019'da dış politika nedeniyle Suriyeli gazetecilerin sınır dışı edilme vakalarının tırmandığını duyurmuştu.
21 Temmuz 2023

Muğla'nın Marmaris ve Datça açıklarında toplam 80 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmaris'te bir düzensiz göçmeni karada yakalarken, Datça'da motor arızası nedeniyle sürüklenen bir lastik bottaki 32 göçmeni kurtardı. Ayrıca, Datça açıklarında tespit edilen iki lastik botta yedisi çocuk 47 düzensiz göçmen daha yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
27 Ağustos 2024

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, Yunanistan'a sallarla ulaşmak isteyen 71 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Yunan tarafının Türk kara sularına ittiği beş can salındaki 11'i çocuk 71 düzensiz göçmeni tespit etti. Kurtarılan göçmenler, Datça İskelesi'ne getirilerek işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
15 Temmuz 2024

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Havalimanı çalışanları, Meclis’te görüşülen havacılık yasasına tepki olarak iş yavaşlatma eylemi başlatacak. Sendikalar ve dernekler tarafından düzenlenen toplantıda, 6 Haziran’dan itibaren uluslararası standart ve mevzuatlara aykırı işlerin yapılmayacağı kararlaştırıldı. Talepler karşılanmazsa iş bırakma eylemi yapılacak. Eylemler, İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetine tepki olarak da destekleniyor.
5 Haziran 2024

Gribal enfeksiyon kaptığı bildirilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılması planlanan programlar iptal edildi. Bu programlar arasında 5 Ekim'de İspanya'da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu'nun 3'üncü Zirvesi ve Türkiye'deki etkinlikler bulunuyordu. Erdoğan'ın İspanya seyahatini ertelemek istememesine karşın, doktorların tavsiyesi ile program ertelendi.
4 Ekim 2023

İspanya'da, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda şampiyon olan kadın milli futbol takımı, federasyon başkanının Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmesi sonrası boykot kararı almıştı. Bu olay sonrası başkan istifa etmiş ve teknik direktör görevinden alınmıştı. Yeni teknik direktör Montse Tome, boykot kararı alan 39 futbolcudan 20'sini aday kadroya dahil etti. Ancak, Jennifer Hermoso kadroya alınmadı. Futbolcuların boykot kararına devam etmeleri durumunda büyük cezalarla karşılaşabilecekleri belirtildi.
19 Eylül 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

İspanyol polisi, Real Madrid altyapısında oynayan üç futbolcuyu çocuk pornosu şüphesiyle gözaltına aldı. Bu durum, reşit olmayan bir çocuğun annesinin 6 Eylül'de Kanarya Adaları'nda polise yaptığı şikayet sonucu ortaya çıktı. Kulüp, konuyla ilgili olarak bir Castilla ve üç Real Madrid C oyuncusunun Whatsapp üzerinden özel bir video yayınladığı şikayetiyle polise ifade verdiğini belirtti ve gerçekler hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında önlemlerini alacaklarını ifade etti.
14 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Denizli'nin Çardak ilçesindeki bir çiftliğe düzenlenen operasyonda, dokuz düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenlerden üçü, farklı suçlardan toplamda 139 yıl bir ay dokuz gün kesinleşmiş hapis cezasına sahipti. Bu üç göçmen cezaevine gönderilirken, diğer altı göçmen İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Operasyon, Denizli Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirildi.
5 Eylül 2024

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında su alan bir lastik botta bulunan 48 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Göçmenler arasında 28 Suriyeli, 15 Filistinli, üç Yemenli ve iki Sudanlı bulunuyordu. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.
3 Eylül 2024

Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor'un sahasında Fenerbahçe'yi ağırladığı maçta, Fenerbahçe'nin 3-2 galibiyetiyle sonuçlanan karşılaşma sonrası taraftar olayları yaşandı. Maç esnasında ve sonrasında sahaya yabancı maddeler atıldı, Fenerbahçeli futbolculara saldırıldı ve sahaya izinsiz girişler oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, bu olaylarla ilgili olarak 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, Fenerbahçe Teknik Direktörü'ne yabancı madde atan, sahaya ilk atlayan ve sosyal medyada taraftarları havalimanına çağıran kişiler bulunuyor.
18 Mart 2024

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024
İşaretlediklerim