Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratı Yusuf Ceylan, Türkiye'nin ABD ile nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. ABD'nin Türkiye'nin nükleer enerji kapasitesini artırmasına ciddi ilgi gösterdiğini belirten Ceylan, hem mevcut santrallerin hem de yeni santrallerin inşasının gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin aynı konuda Rusya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler yürüttüğü biliniyor.
2 Temmuz 2024

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye'nin haziran ayında FATF'ın gri listesinden çıkma olasılığı yüksek. Yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi gri listeden çıkarmayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemişti. FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini tespit etti. 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması bekleniyor.
30 Mayıs 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs adasındaki tarafları gayri resmi istişareler için ekimde bir araya getireceğini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüştüğünü ve her iki tarafın da ekimdeki gayri resmi istişarelere katılmayı kabul ettiğini belirtti. Görüşmenin New York'ta yapılması bekleniyor.
30 Eylül 2024

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gana'da Cumhurbaşkanı Mahamudu Bawumia ve Çevre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Ophelia Mensah Hayford ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Gana arasındaki stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı ve bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün, iki ülkenin bilim ve teknoloji kapasitesini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
5 Temmuz 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024

Türkiye ve Britanya, demiryolu sektöründe işbirliğini geliştirmek amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı. Ankara'da düzenlenen Britanya-Türkiye Demiryolu Forumu'nda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve daha modern bir serbest ticaret anlaşması tesis edilmesi konusundaki niyetler dile getirildi. İki ülke arasındaki demiryolu işbirliğinin 150 yıldır sürdüğü belirtilirken, bu alanda heyecan verici bir döneme girildiği vurgulandı.
14 Kasım 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD hükümetiyle 3 Temmuz'da diyalog sürecini yeniden başlatacaklarını açıkladı. Maduro, iki ay boyunca ABD'den gelen teklifleri değerlendirdikten sonra bu kararı aldığını belirtti. Görüşmelerde Venezuela'yı Miranda eyaleti Valisi Hector Rodriguez temsil edecek. Maduro, ABD'nin Katar'da imzalanan anlaşmalara uymasını ve diyalog sürecinin manipülasyon olmadan kamuya açık şekilde sürdürülmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Türkiye Cumhuriyeti ile Kamboçya Krallığı arasında ormancılık alanında işbirliğine dair bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşmayı Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sok Chenda Sophea ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan imzaladı. Sophea, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ve işbirliğinin önemine vurgu yaparak, Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuş başlatmasının ticaret ve iş dünyası için faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kalkınma deneyimlerinden dersler aldıklarını ve daha fazla işbirliği kurmak istediklerini ifade etti.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim