Gezi Parkı protestoları nedeniyle 18 yıl hapse mahkum edilen gazeteci ve sinemacı Çiğdem Mater, hapishanedeki kadınların zorluklarına dair bir yazı kaleme aldı. Yazısında, regl olduğunda 'ped' yerine 'tampon' kullanmak istediğini ancak cezaevine gelen erkek kadın doğum doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini belirtti. Gazeteci Rebekka Endler, Twitter hesabından Mater'in yazısını paylaşarak dayanışma mesajı verdi ve Mater'in siyasi ve sanatsal çalışmaları nedeniyle hapsedildiğini ifade etti.
27 Haziran 2023

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen trafik kazasında bir çocuğun ölümüne neden olduktan sonra serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dosyada bir hata varsa itiraz yoluyla düzeltileceğini belirtti. Tunç, yargının vereceği kararla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Jandarma Genel Komutanlığı, Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman'a kötü muamele yapıldığı iddialarını yalanladı. Komutanlık, bu iddiaların kamuoyunu yanıltmaya ve kurumun itibarını zedelemeye yönelik olduğunu belirtti. Tayfun Kahraman'ın MS hastalığı nedeniyle cezaevi koşullarında zorlandığı ve doktor kontrolüne götürülürken kelepçeli halde bekletildiği iddiaları üzerine açıklama yapan Jandarma, tüm işlemlerin yasalara uygun yapıldığını ve herhangi bir darp raporu bulunmadığını ifade etti.
30 Ağustos 2024

Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu, bir çocuğun 'annem karne hediyesi olarak et aldı' demesi üzerine yapılan haber nedeniyle işten çıkarıldı. Haber, ekonomik kriz bağlamında geniş yankı bulmuş ve iktidar tarafından eleştirilmişti. Habertürk yönetimi, Boylu'nun çocuğa yönlendirici konuşma yaptığını iddia ederek işine son verdi. Boylu ise suçlamaları reddederek, röportajın doğal koşullarda yapıldığını ve kasabın hediye ettiği et üzerine gerçekleştiğini savundu. Habertürk Haber Koordinatörü Zülfikar Ali Aydın, olayın ham görüntülerini paylaşarak iddiaları destekledi.
24 Ocak 2023

Ewing Sarkom hastalığıyla mücadele eden altı yaşındaki Yusuf Kerim hayatını kaybetti. Yusuf Kerim'in annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olduğu' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış ve Yusuf Kerim kanser tedavisi gördüğü sırada annesinden ayrı kalmıştı. Kamuoyunun ve siyasetçilerin baskısıyla yargıda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine kadın hükümlünün cezasının infazının bir yıla kadar ertelenebileceğine ilişkin bir madde eklenmiş ve Gülten Sayın 18 Nisan'da tahliye edilmişti.
2 Ekim 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine girdi. Baba Süleyman Sayın, oğlunun tedavisi için işinden ayrıldı. Sanatçı Haluk Levent ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun çabalarıyla anne kısa süreliğine oğluyla görüştü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yusuf'un annesiyle birleşmesi için destek sözü verdi. TİP'li Kadıgil, annenin cezasının ertelenmesi için kamuoyuna çağrıda bulundu.
14 Ocak 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 103'üncü yıl dönümünde TBMM'deki makamında torunları İpek ve Barış ile bir araya geldi. Bu özel gün vesilesiyle çocuklarla zaman geçiren Kılıçdaroğlu'nun oğlu Kerem ve gelini Mine Kılıçdaroğlu'nun ikizleri olan İpek ve Barış'ı makamında ağırladığı belirtildi.
23 Nisan 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş-Pazarcık depreminde oğlu, gelini ve torununu kaybeden Nurgül Göksu, cenazelerini defnettikten sonra yıkımın nedenlerini ve sorumlularını araştırmaya başladı. Göksu, dört aydır iddianamenin hazırlanmasını bekliyor ve adalet sağlanana kadar mücadele edeceğini belirtiyor. Oğlu ve ailesinin yaşadığı Ezgi Apartmanı'nın yıkılmasına yol açan sorumluların bulunmasını isteyen Göksu, apartmanın yıkılmasında yapılan tadilatlar ve belediyenin rolüne dikkat çekiyor. Göksu, hukuki süreçte ilerleme olmamasından şikayetçi ve adaletin yerini bulması için mücadelesini sürdüreceğini ifade ediyor.
11 Haziran 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da bir trafik kazası yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan ve sonrasında Mısır'a kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu için iade sürecinin başladığını açıkladı. Tok, oğlunu 'annelik içgüdüsüyle' kaçırdığını ve adalete teslim olacaklarını belirtti. Mısır adli makamlarıyla temasa geçilerek şüpheliler hakkında kırmızı bülten talep edildi.
7 Mart 2024

Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen yakınları için adalet ve hakikat talebiyle 25 Mayıs'ta bininci kez Galatasaray Meydanı'nda toplanacak. Bu buluşma, Gözaltında Kayıplar Haftası'na denk geliyor. Şebnem Korur Fincancı, yazısında adalet arayışının zorluklarını ve yetkililerin bu duruma kayıtsız kalışını eleştiriyor. Ayrıca, Türkiye'de gözaltında işkence ve kötü muamele bağlamında kamu çalışanlarının yargılanıp ceza aldığı örneklerden bahsediyor.
23 Mayıs 2024

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından sanatçı ve siyasetçilerin çağrıları sonucu cezaevindeki annesi Gülten Sayın ile ziyaret hakkı kapsamında buluştu. Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak suçundan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezası Yargıtay tarafından onaylanınca Aralık ayında cezaevine girmişti. Baba Süleyman Sayın, oğlunun annesiyle son günlerini geçirebilmesi için cezanın ertelenmesini talep ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu desteklerini ifade etmişler ve change.org'da bir imza kampanyası başlatılmıştı.
28 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada, bir kadının kendini eşi Başak Demirtaş olarak tanıtarak kızlarının trafik kazası geçirdiğini söylemesi üzerine büyük bir panik yaşadı. Kadının yalan söylediği ve Erzurum'da yaşayan, kendisini AKP'li siyasetçi olarak tanıtan 56 yaşındaki Ş.P. olduğu ortaya çıktı. Demirtaş'ın avukatları ve cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Ş.P. hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatlar manevi tazminat davası açmaya hazırlandı.
19 Ocak 2023

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs'ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetin ardından Özdemir tutuklandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi, ancak yaşı nedeniyle ceza talebi 18 ila 24 yıla indirildi. Özdemir'in babası Orhan Özdemir de oğlunu sakladığı iddiasıyla tutuklandı ve 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
23 Mayıs 2024

İşadamı İnan Kıraç'ın evlatlıktan reddettiği kızı İpek Kıraç, sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, devam eden hukuki süreçler hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını, ancak babasının basına verdiği ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. İpek Kıraç, babasının attığı adımların kendisini üzdüğünü ve aile olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. İnan Kıraç, kızı İpek Kıraç'ı 'tüm mal varlığına el koymak istediği' gerekçesiyle evlatlıktan reddettiğini duyurmuştu.
1 Kasım 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

ABD'de 'kara para' suçlamasıyla tutuklu yargılanan Sezgin Baran Korkmaz'ın oğlu, babasının bir dönem sahibi olduğu ve şu anda başka bir şirkete kiralanmış olan 'Be Premium' otelinde tatil yaptı. Otel, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in videolarıyla gündeme gelmiş ve birçok kamu görevlisinin burada ücretsiz tatil yaptığı iddia edilmişti. Korkmaz'ın oğlu, otelde kaldığı süre boyunca özel önlemlerle korundu ve tatil sırasında çekilen fotoğraflara Diken ulaştı. Ayrıca, Korkmaz'ın oğlunun kullandığı 'Ali Şükrü' adlı teknenin geçmişte başka bir suç örgütü lideri tarafından kullanıldığı bilgisi paylaşıldı.
14 Temmuz 2023

Ewing Sarkom hastalığına yakalanan altı yaşındaki Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak' suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve cezaevine girmişti. Yusuf Kerim'in annesini istediği yönündeki görüntülerin ardından kamuoyu ve siyasetçilerin çağrıları sonucu yargıda yapılan yeni düzenlemelerle kadın hükümlülerin cezalarının çocuklarının hastalığı nedeniyle ertelenebilmesi sağlandı. Bu kapsamda Gülten Sayın'ın tahliye kararı verildi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından duyuruldu.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim