Cumartesi Anneleri, 30 Ağustos 2022'de Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü'nde gözaltında öldürülen kişiler için basın açıklaması yapmak istemiş, ancak polis tarafından güvenlik çemberine alınarak engellenmişlerdir. Bu olayın ardından gözaltına alınan Cumartesi Anneleri hakkında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçlamasıyla Küçükçekmece savcılığı tarafından dava açılmıştır. Davanın ilk duruşması 4 Mayıs'ta gerçekleşecek.
28 Nisan 2023

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada karar çıktı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. H.K.G., 2012’de regl düzensizliği şikayetiyle doktora gitmiş, cinsel istismara uğramış olabileceğinden şüphelenildiği için soruşturma başlatılmıştı.
23 Ekim 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sekiz yıl önce öldürülen avukat Tahir Elçi için 'Elçi'ye Ağıt' isimli bir şarkı yazdı. Şarkı, avukat ve müzisyen Mercan Argunağa tarafından seslendirildi ve Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde Argunağa'nın YouTube kanalında yayınlandı. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şarkıyı sosyal medya hesabından paylaştı.
28 Kasım 2023

Doç. Dr. Gülay Ceylaner, kızı Beste'nin ağır bir trafik kazası geçirmesinin ardından, kazaya sebep olan TIR şoförünün daha önce de ölümlü kazalara karıştığını öğrenince tepki gösterdi. Şoförün daha önce iki kişiyi öldürdüğü ve bir kazada da bir ölü bir yaralı olduğu belirtildi. Ceylaner, şoförün ehliyetinin iki yıl alındığını ve iki ay hapis yattığını, ancak aflarla serbest kaldığını ifade etti. Şoförün şu anda yargılandığını ve ehliyetini geri aldığını belirterek, trafikte can kayıplarına yol açanların daha ağır cezalarla karşılaşması gerektiğini savundu. Ceylaner, change.org'da başlattıkları 'Trafikte can alanlar artık durdurulsun' başlıklı imza kampanyasına destek çağrısında bulundu.
17 Kasım 2023

Deniz Zeyrek'in yazısında, emekli maaşını bayramdan önce alamayan bir dedenin torunlarına harçlık verememekten şikayet ettiği anlatılıyor. Dede, torunları için canını verebileceğini ama maddi olarak destek olamadığını belirtiyor. Yazıda, 1980'lerdeki Türkiye ile günümüz Türkiye'si arasındaki farklar vurgulanarak, mevcut ekonomik zorlukların siyasetçilerin politikalarının bir sonucu olduğu ifade ediliyor.
17 Haziran 2024

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla oyuncu Hazal Kaya hakkında dava açtı. Daha önce de aynı gerekçeyle oyuncu Ezgi Mola'ya para cezası verilmiş ve Farah Zeynep Abdullah hakkında da dava açılmıştı. Hazal Kaya, ifade vermek üzere karakola gitti ve sosyal medya hesabından bu durumu paylaştı.
12 Ocak 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Bayraktar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar hakkında yaptığı bir yorum nedeniyle 25 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Gültekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yorumunun hakaret veya iftira içermediğini, basit bir eleştiri olduğunu belirtti ve 'devlet gücüyle paramıza çöküyorlar' ifadesini kullandı. Ayrıca, ödemesi gereken tazminat miktarını 'haram' olarak nitelendirdi.
23 Kasım 2023

İstanbul Beykoz'da, eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık'ın kullandığı otomobil, 17 yaşındaki Yavuz Selim Öztürk'ün kullandığı motosikletle çarpıştı. Kazada motosiklette arkada oturan 17 yaşındaki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Kamera görüntülerinde motosiklettekilerin kasksız olduğu görüldü. Fatma Zehra Kınık, kazanın ardından gözaltına alındı ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
13 Temmuz 2024

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Diyarbakır'da bir düğün salonunda damadı ve bir çocuğu yaralayan zanlı S.A. tutuklandı. Zanlı, ifadesinde gelinin akrabası olduğunu ve gelini sevdiğini, ancak ailesinin rızası olmadığı için evlenemediğini belirtti. Saldırıyı düğünü bozmak amacıyla gerçekleştirdiğini, damadı öldürme niyetinde olmadığını ifade etti. Yaralanan damat Ahmet E'nin tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.
6 Eylül 2023

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 1000. haftada Galatasaray Meydanı'nda anma düzenledi. Altı yıl sonra ilk kez polis bariyeri olmadan gerçekleştirilen anmada, kayıpların fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek ve faillerin cezalandırılmasını talep eden açıklamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2018'deki 700. hafta buluşmasının yasaklanmasının ve polisin müdahalesinin anayasal hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Mayıs 2024

Van'ın Çatak ilçesinde iki gün boyunca haber alınamayan Mazlum Tanış'ın (23) cesedi, arama çalışmaları sonucunda kayalıklar arasında bulundu. Otopsi sonucunda vücudunda saçma izlerine rastlanan gençle ilgili soruşturma kapsamında, oğluyla en son dağda görülen baba Zübeyit Tanış ifadeye çağrıldı. Sorgusunda oğlunu silahla vurduğunu itiraf eden baba, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16 Ocak 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı görülen H.K.G. çocuk istismarı davasının ikinci duruşması gerçekleşti. Sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel'in ifadeleri alındı ve suçlamaları reddettiler. Savcı, sanıkların 'çocukların cinsel istismarı' suçundan 31,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmayı 31 Mart'a erteledi. H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirilmiş' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu.
27 Şubat 2023

Mısra Öz, 2018 yılında yaşanan ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çorlu tren faciasında hayatını kaybeden oğlu için yazdığı kitabı, davanın görüldüğü mahkeme heyetine gönderdi. Kitap, ihmalleri ve adalet arayışını anlatıyor. Ancak mahkeme heyeti, kitabı Mısra Öz'e geri gönderdi. Öz, bu durumu sosyal medya hesabından duyurarak, mahkemenin kitabı okumak istemediğini ve adaletin sağlanamadığını ifade etti. Çorlu tren faciası davası, 29 Şubat'ta karara bağlanacak.
7 Şubat 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs’ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahkeme, Erdoğan Özdemir’e 24 yıl hapis cezası verdi. Savcı, Özdemir’in babası Orhan Özdemir’in azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını talep etmişti, ancak baba beraat etti. Savcı, Erdoğan Özdemir’in yaşının 17’den büyük olabileceğini öne süren tanık ifadelerini de dikkate aldı.
12 Temmuz 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi ve motokurye Ata Emre Akman'ın cinayeti davasının ilk duruşmasında savcı, sanık Erdoğan Özdemir için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Özdemir, 10 Mayıs'ta Akman'ı bıçaklayarak öldürmüştü. Duruşmada, Özdemir'in babası Orhan Özdemir'in de cinayete azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması istendi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 12 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.
28 Haziran 2024

41 yıllık foto muhabiri Adem Altan, Kahramanmaraş merkezli depremde çektiği ve bir babanın enkaz altında kalan kızının elini tuttuğu fotoğrafın hikayesini paylaştı. Fotoğraf, depremin ardından Ankara'dan bölgeye giden Altan tarafından çekildi ve dünya çapında ilgi gördü. Fotoğraftaki baba Mesut Hançer, 15 yaşındaki kızı Irmak'ın elini tutarken görülüyor. Altan, fotoğrafı çekerken duygusal bir mücadele yaşadığını ve ertesi gün olay yerine geri döndüğünde baba ve kızının orada olmadığını belirtti.
11 Şubat 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim