Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Lyon Garı'nda bir bıçaklı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda üç kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, yaralılardan birinin durumu ağır. 32 yaşındaki saldırgan polis tarafından gözaltına alındı, ancak saldırının nedenine dair henüz bir açıklama yapılmadı.
3 Şubat 2024

Fransız yönetmen ve oyuncu Maiwenn, Mediapart dergisi genel yayın yönetmeni Edwy Plenel'e Paris'te bir restoranda saldırdığı gerekçesiyle suçlanıyor. Maiwenn, Plenel'in saçını çekip yüzüne tükürdüğü iddia ediliyor. Bu olayın polis raporu bir ay önce tutulmuş, ancak Maiwenn'in yeni filmi Cannes Film Festivali'nde açılış yapacağının duyurulmasından bir gün sonra medyaya sızdırılmış. Maiwenn, aynı zamanda #MeToo hareketini desteklemediğini belirtmiş ve Johnny Depp ile Amber Heard arasındaki dava sırasında Depp'e filmde başrol teklif etmişti.
8 Nisan 2023

ABD'de 44 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Ronnie Wallace Long, Concord Şehir Meclisi ile 25 milyon dolarlık tazminat konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, şehrin Long'tan resmi olarak özür dilemesini de içeriyor. Concord Şehir Meclisi, geçmişteki hatalar ve kasıtlı suiistimaller için sorumluluk kabul ettiğini ve geçmişteki yanlışları düzeltmek için her şeyi yaptığını belirtti. Long, 1976'da bir kadına tecavüz etmekle suçlanmış ve tamamı beyazlardan oluşan bir jüri tarafından hırsızlık ve tecavüz suçlarından mahkum edilmişti, ancak 2020'de mahkumiyeti iptal edilerek serbest bırakıldı.
10 Ocak 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau, 18 yıllık evliliklerini sonlandırma kararı aldı. Trudeau, bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Çiftin üç çocuğu bulunuyor. Kanada Başbakanlık Sözcüsü Alison Murphy, çiftin ayrılma kararıyla ilgili tüm yasal ve etik adımların atıldığını belirtti.
3 Ağustos 2023

Paris Saint-Germain takımında oynayan İtalyan milli futbolcu Gianluigi Donnarumma ve sevgilisi Alessia Elefante'nin Paris'teki evleri hırsızlar tarafından soyuldu. Hırsızlar, Donnarumma'yı bağlayarak hareketsiz hale getirdi ve Elefante'yi evdeki değerli eşyaları vermeye zorladı. Yaklaşık 500 bin avro değerindeki eşya çalındı. Olay sonrası çift, yakındaki bir otele sığındı ve yardım istedi.
23 Temmuz 2023

Fransa'da 2017 ve 2018 yıllarında camilere ve Avrupa Parlamentosu binasına terör saldırıları planlamaktan suçlu bulunan neo-Nazi grubun lideri Alexandre Gilet, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Gilet'ye geçen yıl verilen cezayı onadı. Gilet ve üç kişinin, göçmenlerin yaşadığı mahalleler ve camiler gibi hedeflere saldırı planladığı ortaya çıktı. Gilet'nin, 2019'da Yeni Zelanda'da Christchurch'deki camilere saldırarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın söylemlerini kullandığı bir manifesto hazırladığı belirtildi.
24 Eylül 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov, Le Bourget Havalimanı'nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Macron, bu kararın devam eden bir adli soruşturmanın parçası olduğunu ve yargıçlar tarafından alındığını vurguladı. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmeti nedeniyle birçok ülkede yasaklanmış veya kısıtlanmış durumda.
26 Ağustos 2024

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçimlerin galibi sol ittifaktan başbakan atamayı reddetmesi üzerine halkın yüzde 49'u Macron'un azledilme girişimine destek veriyor. İki aydır hükümet kurulamayan ülkede, Macron'un sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamaması, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanmasına neden oldu. Elabe anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, sol ittifaka oy verenlerin yüzde 64'ü ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortaklarına oy verenlerin yüzde 50'si Macron'un azledilmesini destekliyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 74'ü gensoru önergesinin başarılı olmayacağını düşünüyor.
29 Ağustos 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının çağrısıyla binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağcı Michel Barnier'yi başbakan olarak atamasını protesto etti. Macron, seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i reddederek, merkez sağdan eski dışişleri bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atamıştı. Bu durum, sol ittifak ve destekçileri tarafından seçim sonuçlarını yok saymak olarak değerlendirildi ve ülke genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı.
9 Eylül 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sıraya düştü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. İlk turda aşırı sağın yükselişi endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı birleşmişti. Mecliste hiçbir parti çoğunluğu sağlayamıyor.
7 Temmuz 2024

Fransa'da yapılan anketler, aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önde olduğunu ve mutlak çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu durum üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Anketlere göre, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33'ünü alarak ilk sırada yer alıyor. Sol ve yeşil partilerin oluşturduğu ittifak yüzde 28, Macron'un liderliğindeki liberal ittifak ise yüzde 19 oy oranına sahip.
22 Haziran 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın birinci gelmesi üzerine çeşitli partilerden en az 200 aday yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı en güçlü ittifakı desteklemeye karar vermişti. Mecliste çoğunluğu sağlamak için 289 sandalye gerekiyor.
7 Temmuz 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim