Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin ihracatı Mart 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 azalarak 22 milyar 251 milyon dolara, ithalatı ise %6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolara düştü. Dış ticaret açığı %12,4 azalışla 7 milyar 341 milyon dolara gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı %75,5'e yükseldi. İlk çeyrekte dış ticaret açığı %41,5 azalarak 20 milyar 343 milyon dolara düşmüş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %75,8'e çıkmıştır.
30 Nisan 2024

Şubat ayında Türkiye'de konut fiyat endeksi aylık bazda %2,2 ve yıllık bazda %58,3 artış gösterdi, bu son 27 ayın en düşük artış oranı olarak kaydedildi. 2020 yılından bu yana en yüksek yıllık artış oranı Eylül 2022'de %189 olarak gerçekleşmişti. Ancak, reel bazda konut fiyatları yıllık %5,1 düşüş gösterdi. Faiz artışları ve konut fiyatlarının yüksek seviyeleri nedeniyle, fiyat artış hızı enflasyonun altında kalmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın yayımladığı konut endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında aylık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, son iki yılın en düşük aylık artış oranı olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise fiyatlar %103,64 arttı. Enflasyondan arındırılmış fiyat artışı yıllık %45 olarak belirlendi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %113,2 ile Ankara'da gerçekleşti, İzmir ve İstanbul'da da fiyatlar sırasıyla %106,2 ve %95,2 arttı.
18 Temmuz 2023

Türkiye'de son yılların en şiddetli sıcakları, tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Domates, biber, karpuz, kavun, fasulye ve kiraz gibi ürünler tarlada yandı ve hasat erkene çekildi. Bu durum, meyve ve sebze fiyatlarının normalin çok üstüne çıkmasına neden oldu. Ziraat Mühendisi Irmak Özden, aşırı sıcakların bitkilerin doğasını bozduğunu ve ürün kalitesini düşürdüğünü belirtti.
10 Temmuz 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatının 5 TL'ye çıktığını açıkladı. Bu fiyat artışı, 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak ve yüzde 25'lik bir zammı ifade ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu fiyatın Türkiye'nin birçok ilinde zaten uygulandığını ve üç ay sonra Ankara'da da başlayacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Türkiye'de kuru soğan fiyatlarındaki yüksek artış devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına tepki gösterenlere mevsimsel şartları işaret ederek, fiyatların yeni ürünle birlikte düşmeye başladığını belirtti. Nebati, soğan fiyatlarına odaklanan eleştirilere karşı, ülkenin altyapı ve savunma yatırımlarının önemini vurgulayarak, sosyal medyada zaman geçiren ve eleştiri yapan kişilere atıfta bulundu.
22 Nisan 2023

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. Dolar/TL beklentisi ise 37,7463'ten 37,3667'ye düştü. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası içinse yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi. Politika faizi beklentisi temmuz ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Giresun'da düzenlenen bir mitingde, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışa yönelik eleştirilere cevap verdi. Muhalefetin, küresel piyasalardaki düşüşe rağmen Türkiye'de gıda enflasyonunun yükselmesine dikkat çektiği ve bunu patates ve soğan fiyatları üzerinden vatandaşlara anlatmaya çalıştığı belirtildi. Erdoğan, seçmenlere hitaben, liderlerini soğan ve patates uğruna feda etmeyeceklerini söyledi ve iktidardan düşmeleri halinde terör örgütlerinin ülkeye musallat olacağını iddia etti.
4 Mayıs 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında Türkiye'de aylık enflasyonun yüzde 3,28 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 61,98'e yükseldiğini açıkladı. Önceki ay yıllık enflasyon yüzde 61,36 olarak belirtilmişti. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak hesapladığını duyurdu. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini önce yüzde 58'e, ardından yüzde 65'e yükselttiğini bildirdi.
4 Aralık 2023

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) tarafından yayımlanan 2023 gıda krizi raporuna göre, dünya genelinde açlık çeken insan sayısı 282 milyona ulaştı. Bu sayı, 2022 yılına göre 24 milyon kişilik bir artış gösteriyor. Gazze ve Sudan'daki çatışmalar, küresel ısınmanın yol açtığı aşırı hava olayları ve ekonomik krizler, gıda güvensizliği sorununu derinleştiren başlıca faktörler arasında yer alıyor. 2023, akut gıda güvensizliği yaşayanların sayısının arttığı beşinci yıl olarak kayıtlara geçti.
24 Nisan 2024

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın Ocak ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı belirtildi. Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 6,70 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedildi. Enerji ve temel mal gruplarında fiyat artışları devam ederken, diğer ana gruplarda gerileme gözlemlendi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmeleriyle uyumlu olup, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmiştir.
6 Şubat 2024

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,08 oranında artarak 70,12 seviyesine yükseldi. Tüketicilerin mevcut durum algısı ve gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde iyileşme gözlemlendi. Uzun bayram tatili ve hisse senedi piyasalarındaki işlem vergisi dahil vergi taslağında tedirginlik yaratan bazı maddelerin taslaktan çıkarılması genel algıyı olumlu etkiledi. Ancak, seçim sonrası hızla düşen tüketim eğiliminin son bir ayda yukarı hareketlenmesi, iç talep yavaşlamasının enflasyonla mücadele açısından yeterince güçlü olmadığını gösteriyor.
1 Temmuz 2024
İşaretlediklerim