Britanyalı sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği MV Louise Michel adlı göçmen kurtarma gemisi, İtalya devleti tarafından el konuldu. Banksy, geminin alıkonulmasını 'aşağılık ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Gemi, Orta Akdeniz'de 17 refakatsiz çocuğu kurtardıktan sonra İtalyan yetkililer tarafından Lampedusa limanında 20 gün boyunca alıkonuldu. Mürettebat, geminin Sicilya'ya çıkma emrine uymadığı için gözaltına alındığını belirtti ve geminin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Temmuz 2024

İsviçre, askeri mühimmatın göllere boşaltılması sonucu oluşan kirliliği temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Mühimmat temizliğinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor ve bu durum göl ekosistemleri için ciddi riskler taşıyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin bertarafı konusunda yetkilileri yıllar önce uyarmıştı.
19 Ağustos 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

İsviçre, askeri mühimmat nedeniyle kirlenen göllerini temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Bu mühimmatların temizlenmesinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin patlama riski ve zehirli TNT'nin suyu kirletme olasılığına dikkat çekiyor.
19 Ağustos 2024

İtalya'nın Viterbo kentinde, bir inşaat alanında bulunan İkinci Dünya Savaşı dönemine ait 2 tonluk İngiliz yapımı bombanın etkisiz hale getirilmesi için geniş çaplı bir tahliye operasyonu gerçekleştirildi. Toplam 36 bin kişi, bombanın bulunduğu bölgeden tahliye edildi. İtalyan ordusunun bomba imha ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sabah saatlerinde başladı ve bomba, güvenli bir şekilde nakledilerek daha sonra imha edilmek üzere bir askeri tesise götürüleceği bildirildi.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim