İran'ın Mazenderan eyaletinde sahte içki tüketimi nedeniyle 284 kişi hastaneye kaldırıldı ve 21 kişi hayatını kaybetti. Metil alkol zehirlenmesi sonucu dört kişi kör oldu ve 81 kişi böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdi. İran'da içki tüketimi yasak olduğu için kaçak üretilen içkilerde metil alkol kullanılıyor, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu olay, sahte içki tüketiminin tehlikelerine dikkat çekiyor.
8 Ekim 2024

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, tütün kullanımının adı konulmamış bir pandemi olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon, Türkiye'de ise 80 bin-100 bin insan tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara bağımlılığı, hem biyolojik hem de psikososyal bağımlılık yaparak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Sigara bırakma tedavileri, kısa hekim müdahalesi ve yoğunlaştırılmış tedavi olarak iki aşamada uygulanıyor ve devlet bazı ilaçları ücretsiz karşılıyor.
15 Eylül 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

İzmir'de kayalıklara çarparak yaralanan bir Akdeniz foku, İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda tedavi edildikten sonra yeniden denize bırakıldı. 'Zeytin' adı verilen fok, veteriner hekimler tarafından göz ve ağız çevresindeki yaraları tedavi edildikten sonra Foça'daki sahilden denize salındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Akdeniz foklarının dünya genelinde azalan bir popülasyona sahip olduğunu ve korunmalarının önemini vurguladı.
5 Kasım 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 hastalarının izinsiz olarak 'Türk ışını' adlı cihazla tedavi edildiğini iddia etti. Ekinci, cihazın bilimsel bir dayanağı olmadığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığını belirtti. Deneyler sırasında bazı hastaların hayatını kaybettiği öne sürüldü. Diyarbakır Tabip Odası, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
8 Temmuz 2024

Giresun’un Alucra ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 48 yaşındaki H.G. hayatını kaybetti. H.G., 30 Haziran’da Alucra Devlet Hastanesi’ne başvurmuş ve aynı gün Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti. Bu ölümle birlikte kentte KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi. Giresun’da 2024 yılı içinde toplam 17 KKKA vakası bildirildi.
4 Temmuz 2024

Japonya'da kolesterolü düşürmek için kullanılan ve Kobayashi Pharmaceutical Co tarafından üretilen gıda takviyeleri, 500 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Bu takviyelerin, mart ayında beş kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Ürünlerde bulunan 'beni koji' adlı madde, böbrek rahatsızlıklarına ve ölümlere neden olabileceği belirtilmişti. Japonya dışında Tayvan ve Çin'de de benzer sağlık sorunları rapor edildi.
4 Temmuz 2024

Türkiye’de geçen yıl 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuldu ve bu hastaların büyük çoğunluğunu erkekler oluşturdu. Akciğer kanserinin en büyük nedenleri arasında sigara kullanımı ve hava kirliliği yer alıyor. Türk Toraks Derneği, sigara kullanımının akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’inden fazlasından sorumlu olduğunu belirtti. Erken teşhisin tedavi başarısını artırdığı vurgulanırken, düzenli sağlık kontrolleri ve tarama testlerinin önemi de vurgulandı.
1 Ağustos 2024

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Osman Müftüoğlu, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki tehditlerinin boyutlarının tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu vurguluyor. Adana Çukurova Üniversitesi ve Danimarka Roskilde Üniversitesi'nin ortak çalışması, mikroplastiklerin serum torbalarına kadar ulaştığını gösterdi. Bu durum, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel zararlarının daha da arttığını gösteriyor. Müftüoğlu, Çevre ve Sağlık Bakanlıklarının bu konuda somut adımlar atmamasını eleştiriyor.
23 Mart 2024

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhaneli Termik Santrali'nin bacalarının filtresiz çalıştırıldığını ve bu durumun bölge halkının sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Santral, 2014 yılında özelleştirilmiş ve Çelikler İnşaat ve Sanayi AŞ'ye satılmıştı. Pala, daha önce Meclis'e verdiği soru önergesinde, termik santrallerin çevresinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediğini kanıtlayan bilimsel araştırmalara dikkat çekmişti. Pala, yetkilileri göreve çağırarak, santralin filtresiz çalıştırılmasına göz yuman kamu yöneticilerini sorumlu tuttu.
21 Ağustos 2024

Danimarka'da gerçekleştirilen ve JAMA tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, 2006-2018 yılları arasında anabolik steroid kullandığı tespit edilen 1189 erkek üzerinde yapıldı. Araştırma, steroid kullanıcılarının doğal ve doğal olmayan nedenlerle ölüm oranlarının, genel nüfusa kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, steroidlerin özellikle gençlerde ani ölümlere yol açabileceğini ve bu tür ilaçların kötüye kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
23 Nisan 2024

Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 10 tıp öğrencisinden biri mesleğe başlamadan şiddet görüyor ve her dört sağlık çalışanından biri fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddet mağduru öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bağırma ve psikolojik aşağılamaya maruz kalıyor. Fiziksel saldırılar arasında yumruk, tekme, tokat gibi eylemler yer alırken, sağlıkta şiddetin küçük bir yüzdesi cinsel şiddet olarak raporlanmış. Vakıf, sağlık çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları oluşturmayı ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.
27 Nisan 2024

Osman Müftüoğlu, genç kalmak amacıyla çocuklar ve gençlerden kan almanın vampir hikayelerine benzediğini ifade etti. Bazı bilimsel çalışmalar fareler üzerinde bu yöntemin işe yarayabileceğini gösterse de, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi resmi otoriteler bu yöntemi şiddetle reddetmektedir. Müftüoğlu, bu tür kontrolsüz kan nakillerinin bulaşıcı hastalıklar, kanserler ve genetik problemler gibi ciddi riskler taşıdığını vurguladı.
8 Temmuz 2024

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde çocuk felcine karşı aşı kampanyası yürüten sağlık çalışanlarına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, aşılama ekibini koruyan iki polis hayatını kaybetti. Çatışmada üç saldırgan öldü ve bir kişi gözaltına alındı. Pakistan'da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar, aşı kampanyalarını olumsuz etkiliyor ve çocuk felci vakalarının devam etmesine neden oluyor.
30 Ekim 2024

İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti. Bu kimyasallar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar yer alıyor. Yüksek sıcaklıklar ve ambalajın türü, kimyasalların gıdaya sızma hızını etkileyebiliyor. Araştırma, geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor.
17 Eylül 2024

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuldu. Bu vakaların büyük çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara ve tütün ürünleri olarak belirtiliyor. Ayrıca, hava kirliliği ve zararlı kimyasallara maruziyet de önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Erken teşhis ve düzenli sağlık kontrolleri, tedavi başarısını artırmada kritik öneme sahip.
1 Ağustos 2024

İsrail'de bir kişinin beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri nedeniyle ölmesi ve bir çocuğun da benzer şüpheyle hastaneye kaldırılmasının ardından 100'den fazla kişi hastanelere başvurdu. İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen iki kişide bu amip tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı su parkını kapattı ve son iki haftadaki ziyaretçilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olanların sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istedi.
25 Temmuz 2024

Havai fişek gösterilerinin neden olduğu ağır metal ve kimyasallar, toprakta ve suda uzun süre kalıcı kirliliğe yol açarak hem insan hem de çevre sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ayrıca, bu gösteriler kuş ölümlerine ve diğer hayvanların stresine neden oluyor. ABD'de yapılan bir araştırma, havai fişeklerin neden olduğu kirliliğin Kanada'daki yangınlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu kimyasalların ekosistemde birikerek geniş alanlarda toprak ve su kirliliğine yol açabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim