Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınan öğretim üyesi Can Candan, açtığı davada mahkeme tarafından haklı bulundu ve görevine iade edilmesine karar verildi. İlk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınan Candan, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Mahkeme, görevden alınma işlemini hukuksuz bularak iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan, sosyal medya hesabından ikinci kez üniversiteye geri döndüğünü duyurdu.
23 Mayıs 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü. Bu karar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından kabul edilemez olarak nitelendirildi ve AKPM'nin itibar ve inandırıcılığının ciddi şekilde zedelendiği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar vermişti. Ancak Yargıtay, 28 Eylül 2023'te Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamıştı.
10 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, 'FETÖ' ile ilişkilendirilen bir sendikanın üyesi olmanın ve sohbet toplantılarına katılmanın silahlı terör örgütü üyeliği için yeterli olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkeme, Uşak'ta görev yapan ve darbe girişiminden sonra tutuklanan bir öğretmenin silahlı terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Öğretmen, yerel mahkeme tarafından altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış, bu karar istinaf ve Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Öğretmenin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru sonucunda bu karar verildi.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yapılan silahlı saldırı sonucu yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda, Konya 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararlar, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi tarafından yetersiz rapor ve delil niteliği taşımayan belgelere dayanılarak eksik ceza verildiği gerekçesiyle bozuldu. İlk mahkeme, sanıklara haksız tahrik indirimi uygulamış ve konut dokunulmazlığı suçundan beraat kararı vermişti. İstinaf mahkemesi, dosyanın yeniden görülmesi için mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
3 Ocak 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen H.K.G.'nin altı yaşındayken tarikat lideri babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından müridi Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' davasında mahkeme, 'genel ahlak' gerekçesiyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talepleri reddedildi, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebi kabul edildi. Tutuklu sanıkların hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat'ta yapılmasına karar verildi. Davayı izlemek isteyen çok sayıda avukat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi vardı ve bazı barolar ile sivil toplum kuruluşları katılma talebinde bulundu.
30 Ocak 2023

Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Yüksek Hakem Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Uğur Kızılca asil üye, Mevlüt Sadi Su ve Alaaddin Coşkun yedek üye olarak atandı. Bu atamalar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 54'üncü maddesi gereğince yapıldı. Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu iş yeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine toplu sözleşmenin imzalanmasına yetkili kuruldur.
16 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

İsveç'in en yüksek yargı organı, Türkiye'nin 'FETÖ' suçlamasıyla iadesini istediği iki kişinin iadesini, suçlamaların İsveç yasalarına göre suç sayılmadığı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilip kullanılmasının terör suçları yasası kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve iade edilmeleri durumunda kişilerin zulme maruz kalma riski olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kişilerin İsveç'te mülteci statüsüne sahip oldukları bilgisi paylaşıldı.
13 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlileri ve Trabzon'daki sivil azmettiricilerin 'Anayasayı ihlal' ve 'FETÖ üyeliği' suçlarından yargılandığı dava başladı. İlk duruşmada altı sanığın sorgusu yapıldı ve dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şubesi'nde komiser yardımcısı olan Adem Sağlam'ın ifadesi dikkat çekti. Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne cinayetle ilgili bilgi ve belgelerin istihbarat tarafından diğer birimlerle paylaşılıp paylaşılmadığını sorma kararı aldı. Sanıkların bir kısmı cezaevinde, bir kısmı firari, bir kısmı ise tutuksuz yargılanıyor. Duruşma savcısı, Adem Sağlam'ın Iğdır'da 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı başka bir dava ile bu davayı birleştirme talebinde bulundu ve mahkeme, Sağlam'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Eylül 2023'te yapılacak.
14 Haziran 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, üniversite başvurularında çeşitlilik sağlamak adına ırk unsurunun değerlendirilmesini yasakladı. Karar, üçe karşı altı yargıcın oyuyla alındı ve başvuruların öğrencinin kişisel deneyimlerine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu kararla, üniversitelerin ırk temelli pozitif ayrımcılık yapması engellendi. Önde gelen üniversitelerden bazıları, çeşitlilik sağlamak için başvurularda öğrencinin ırkını da değerlendirmeye alıyordu.
29 Haziran 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'a sosyal medya üzerinden tehdit içeren mesajlar gönderen Mustafa Neşeli isimli şahıs hakkında, akıl sağlığının yerinde olmadığı gerekçesiyle ceza verilmedi. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanığın hukuki anlam ve sonuçları algılayamadığı ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin azaldığı belirtildi. Mahkeme, sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi. İddianamede, sanığın Baladın'a yönelik 'asit atma' ve 'silahla tehdit' içeren mesajlar gönderdiği ve bu eylemlerin 'kadına karşı silahla tehdit' suçunu oluşturduğu belirtilmişti.
1 Şubat 2024

Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya'nın, testosteron hormonu sınırlaması nedeniyle yarışmalara katılamaması üzerine başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) itirazını kabul etti. AİHM, İsviçre'nin Semenya'nın yasal haklarını koruma konusunda yeterli tedbir almadığını ve spor kariyerine yönelik müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Semenya, 2018'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) getirdiği ve testosteron seviyesi yüksek kadın sporcuların yarışlara katılabilmeleri için hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanmalarını şart koşan kurala itiraz etmiş, ancak itirazları reddedilmişti.
11 Temmuz 2023

ABD'de Bireysel Haklar ve İfade Vakfı (FIRE) tarafından yayımlanan bir raporda, üniversiteler arasında ifade özgürlüğü açısından son sırada yer alan Harvard Üniversitesi, 'berbat' notu alan tek üniversite oldu. Rapor, üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği bir çalışma olup, Harvard Üniversitesi sıfır puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı, söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim