Bitcoin, son 10 ay içindeki en yüksek değerine ulaşarak 30 bin 999 dolar seviyesini gördü ve günü 30 bin 400 dolar seviyesinde kapattı. Bu seviyeyi en son Haziran 2022'de gören Bitcoin, Kasım 2021'de 64 bin 400 dolarla zirve yapmış, ancak sonrasında düşüşe geçmişti. Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşen Bitcoin, 2023 başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde işlem görmekteydi ve son günlerde 30 bin doların üzerine çıktı.
15 Nisan 2023

Microsoft, ABD Gelir İdaresi'nden (IRS) 28,9 milyar dolarlık ek vergi ödemesi için bildirim aldığını duyurdu. Bu bildirim, şirketin karlarını farklı ülkeler ve bölgeler arasında nasıl dağıttığını denetlemeye yönelik IRS ile devam eden bir anlaşmazlıkla ilgili. Microsoft, IRS'in ek vergi talebine katılmadığını ve gerekirse adli makamlara itiraz edeceğini belirtti. Şirket, 2004'ten bu yana ABD'ye 67 milyar doların üzerinde vergi ödediğini ifade etti.
12 Ekim 2023

Bitcoin, 12 Kasım 2021'de ulaştığı 64 bin 400 dolarlık zirve değerinden düşüşe geçerek Kasım 2022'de 16 bin doların altına gerilemişti. Ancak yılın başından itibaren değer kazanmaya başlayan Bitcoin, iki ay aradan sonra ilk kez 20 bin doların üzerine çıktı. Aynı dönemde Ether adlı başka bir kripto para birimi de değer kazanarak 1550 dolar seviyesine ulaştı.
14 Ocak 2023

ABD'de nisan ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 4,9 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Beklenti yüzde 5 seviyesindeydi. Aylık bazda ise enflasyon oranı beklentilere paralel yüzde 0,4 oldu. Bu enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Bitcoin değeri yaklaşık yüzde 1,5 artarak 28 bin 120 dolara yükseldi.
10 Mayıs 2023

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

Akbank, 2022 yılında elde ettiği 60 milyar lira net karın yaklaşık 9 milyar lirasını hissedarlarına dağıtma kararı aldı. Bu miktar, ödenmiş sermayenin yüzde 173'üne denk geliyor. Banka, hisse başına net 1,5570, brüt 1,7300 lira kar payı ödemesini olağan genel kurul toplantısına teklif edecek. Nakit kar payı ödemeleri 30 Mart'tan itibaren başlayacak.
27 Şubat 2023

ABD'li girişimci Elon Musk, Wall Street Journal'ın bir etkinliğinde yaptığı konuşmada, kripto para birimlerinin riskli yapısı nedeniyle yatırımcıları temkinli olmaya çağırdı. Musk'ın bu açıklamalarının ardından Bitcoin, Ether ve Dogecoin gibi yaygın kripto para birimlerinde değer kaybı yaşandı. Musk, özellikle Dogecoin'e olan ilgisini ve mizahi yaklaşımını vurgulayarak, yatırımcıların mal varlıklarının tamamını bu tür varlıklara yatırmamaları gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Son dört günde yüzde 15'e yakın değer kazanan Bitcoin, son 13 ayın zirvesine ulaştı. 21 Haziran'da 30 bin doları aşan Bitcoin, dün de 31 bin 250 dolar seviyesini gördü. Bitcoin, bu seviyeyi en son Mayıs 2022'de görmüştü. 2023'ün başından beri de inişli çıkışlı olsa da 20 bin doların üstünde seyrediyor.
24 Haziran 2023

Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın ismini 'S*kipedia' olarak değiştirmesi durumunda 1 milyar dolar vereceğini söyledi. Musk, Wikipedia'nın işletme maliyetlerini eleştirdi ve platformun satılık olmadığına dair kurucudan gelen notu paylaştı. Ancak Musk'ın platformu satın alıp almayacağı veya satış için ne kadar bir fiyat istendiği belirsiz. Musk, daha önce Twitter'ı satın almış ve ismini 'X' olarak değiştirmişti.
23 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolar açık verileceği yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçekleşti.
11 Eylül 2023

Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın değerini bir yılda 19 milyar dolara düşürdü. Musk, platformun adını X olarak değiştirdi ve bir dizi kutuplaştırıcı karar aldı. Bu kararlar sonrasında platformun reklam gelirleri %60 düştü ve nefret söylemi, ırkçılık ve tacizde artış yaşandı. Musk, Twitter'ı 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, Çin merkezli dev platform WeChat'i örnek alıyor.
31 Ekim 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,27 değer kazanarak tamamladı. Toplam işlem hacmi 107,6 milyar lira oldu. Bankacılık ve holding endeksleri değer kazanırken, madencilik endeksi değer kaybetti. Analistler, ABD ekonomisinin hala sıcak olduğunu, ancak yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelerin küresel piyasalarda risk iştahını azalttığını belirtti.
17 Ekim 2023

Doğan Holding, 4 Nisan 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesinin Rus şirketi PSJC Tatneft'e satılacağını duyurmuştu. Satış işlemi için gerekli yasal onaylar alındıktan sonra, Doğan Holding'in hisse satışından elde edeceği pay 160 milyon dolardan 168 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve toplam satış bedelinin 320 milyon dolar olduğu açıklandı.
27 Nisan 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Mayıs ayında net olarak en çok Aselsan hissesini satarak 62,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde, Tofaş hissesi 70,2 milyon dolarlık alımla en çok tercih edilen hisse oldu. Yabancı yatırımcılar toplamda 23,7 milyar dolarlık alım yaparken, 24,3 milyar dolarlık satış yaptı ve net satış 573,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
13 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında borsada yaşanan sert satışlar nedeniyle işlemler üç gün süreyle durduruldu ve 8 Şubat'taki tüm işlemler iptal edildi. Piyasa, bu durumun yanı sıra 'Herif' olarak bilinen ve geçen hafta 68 milyon dolarlık hisse satışı yaparak dikkat çeken gizemli yatırımcının kimliğini tartışıyor. Düzenleyici kurumlar, 'Herif'in geçmişteki ve son satış işlemlerini incelemekte.
14 Şubat 2023

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

ABD'nin teknoloji devi Apple'ın piyasa değeri, Çin'in kamu kurumlarında iPhone kullanımını yasakladığı iddialarının ardından iki günde 200 milyar dolar düştü. Çin'in bu adımı, ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği benzeri yasakların ardından geldi. Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahipken, gelirinin yüzde 19'unu Çin pazarından sağlıyor. Bank of America, böyle bir yasağın Apple'a yılda 5-10 milyon adede mal olabileceğini tahmin ediyor.
7 Eylül 2023
İşaretlediklerim