Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştı. Uzay yolculuğu ve istasyon hakkında merak edilen soruları Instagram hesabı üzerinden yanıtladı. Gezeravcı, uzayda yaşam, uzay aracının malzemesi, uzayda zaman algısı, kenetlenme süreci ve diğer teknik detaylar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, UUİ'de yapılan deneyler ve günlük yaşamla ilgili sorulara da cevaplar sundu.
21 Ocak 2024

55 milyon dolar ödenerek uzaya gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 farklı deney yapacak. Deneyler arasında, uzay ortamında radyasyona maruz kalmanın kanser hücreleri üzerindeki etkisi ve propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisi gibi konular bulunuyor. Deneyler, üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanıp Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK uzmanlarından oluşan bir komisyon tarafından seçildi. Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü 'İstikbal göklerdedir' oldu.
20 Ocak 2024

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapılması planlanan Ax-3 misyonunun ertelendiğini duyurdu. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu bu misyon, ABD yerel saatiyle 18 Ocak'a ertelendi. Erteleme, ekiplere uçuş öncesi son kontrolleri tamamlama ve araç üzerindeki verileri analiz etme imkanı sağlamak için yapıldı. NASA yetkilileri, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında erteleme hakkında bilgi verdi.
17 Ocak 2024

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) göreviyle uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşmak üzere yola çıkan Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüyle paylaştı. Gezeravcı'nın bu tarihi yolculuğunun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar olarak belirtiliyor. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD, İspanya, İtalya ve İsveç'ten astronotlar yer alıyor.
19 Ocak 2024

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında uzaya fırlatıldı. Görev, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirildi ve Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak ve 13 bilimsel deney yapacak. Türkiye Uzay Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, bu yolculuğun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar. Türkiye'nin uzay programı, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı tarafından yürütülüyor ve ülke, 1994 yılında fırlattığı haberleşme uydusuyla uzay faaliyetlerine başlamıştı.
19 Ocak 2024

NASA, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatının 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) hareket edeceğini açıkladı. Program kapsamında çeşitli eğitimsel ve basın etkinlikleri düzenlenecek. Ax-3 mürettebatının ISS ile kenetlenmesi 19 Ocak'ta planlanıyor ve istasyona yanaşma, ambarın açılması ve mürettebatı karşılama programı düzenlenmesi bekleniyor.
15 Ocak 2024

SpaceX tarafından geliştirilen ve astronot taşıma kapasitesine sahip Starship uzay aracı, ikinci fırlatma girişiminde başarısız oldu. Teksas'taki Starbase fırlatma alanından havalanan araç, 140 km yüksekliğe ulaştıktan sonra Super Heavy roketinin birinci kademesi ayrılamayarak Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX canlı yayın sunucusu John Insprucker, ikinci aşamadan gelen verilerin kaybedildiğini ve ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceklerini belirtti. Nisan ayında yapılan ilk fırlatma denemesi de patlama ile sonuçlanmıştı.
18 Kasım 2023

ABD merkezli uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in en güçlü roketi olan Starship, Texas'taki fırlatma üssünde yapılan ilk uçuş denemesi sırasında infilak etti. Yaklaşık dört dakika havada kaldıktan sonra motorlarının ateş alması sonucu patlayan roketin kazası, 'roketin güçlendirici parçadan hızlı plansız ayrışması' olarak açıklandı. SpaceX CEO'su Elon Musk, başarısız denemeden önemli dersler çıkarıldığını ve birkaç ay içinde yeni bir test lansmanı yapılacağını belirtti. Starship, Mars'a mürettebat gönderme, Ay ve ötesine insan ve kargo taşıma planlarında ve NASA'nın Artemis programında kullanılması öngörülen bir roket.
20 Nisan 2023

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14:00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Ax-3 ekibi için düzenlenecek uğurlama töreni, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek ve ABD'nin Florida eyaleti yakınlarındaki yedi potansiyel iniş noktasından birine planlanıyor.
2 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracının ve Axiom-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'a ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılışın hava durumu düzelene kadar gerçekleşemeyeceği belirtildi. Dönüşün önceden 3 Şubat olarak planlandığı ancak daha önce de hava koşulları sebebiyle 5 Şubat'a ertelendiği ifade edildi.
4 Şubat 2024

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi. Ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri bildirildi.
3 Şubat 2024

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 19 spiral galaksinin son derece ayrıntılı görüntülerini çekti. Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bu görüntülerin şimdiye kadar elde edilmiş en keskin uzay görüntüleri olduğunu belirtiyor. JWST, iki yıl önce yörüngeye fırlatılmış ve uzak nesneleri görüntüleyebilmek için hassas aletlerle donatılmıştı. Görüntüler, galaksilerin yapısı ve evrimi, yıldız oluşumu gibi konularda bilgi eksikliklerini tamamlamada önemli bir rol oynayacak.
1 Şubat 2024

Amerikan uydu şirketi Dish Network, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından 150 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Bu, uzay çöpü konusunda verilen ilk ceza olarak dikkat çekiyor. Şirket, 2002 yılından bu yana yörüngede bulunan EchoStar-7 adlı uydusunu düzgün bir şekilde çıkarmadığı için ceza aldı. Uzayda bir bilye büyüklüğünde yarım milyon ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık parçası bulunuyor ve bu atıklar, uzay araçları için potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
3 Ekim 2023

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz bölgesinde Kastamonu-Samsun arası ile Doğu Karadeniz'in kuzeyinde yarın öğle saatlerinden itibaren batı ve güneybatı yönlerinden esmesi beklenen 6 ila 8 kuvvetindeki fırtına için uyarıda bulundu. Fırtınanın salı günü öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülüyor.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim