HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden yaptığı paylaşımlarla muhalefeti seçimlere hazırlıklı olmaya çağırdı. Demirtaş, iktidarın seçim kampanyasına başladığını ve muhalefetin de boş durmaması gerektiğini belirtti. Kendi ifadesiyle 'atı hırsızlara kaptırmamak için' her an seçimi düşünmeye davet etti.
6 Ocak 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşmasına SEGBİS aracılığıyla katıldı. Demirtaş, Kürt siyasetçi olduğu için yargılandığını ve konuşmaları nedeniyle 55 yıl hapis cezası aldığını belirtti. Ayrıca, bir gün halkın desteğiyle ülkeyi yöneteceğini iddia etti. Demirtaş, mevcut iktidarın yargıyı kendi aparatına dönüştürdüğünü ve bu durumun ekonomik sorunlara yol açtığını savundu.
19 Temmuz 2024

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınına katıldığı gerekçesiyle Aecio Lucio Costa Pereira isimli kişi için 17 yıl hapis cezası talep etti. Moraes, suçlamaların 'açık ve net' olduğunu belirtti. Bu olaylar, Devlet Başkanı Lula da Silva'nın göreve başlamasına karşı Bolsonaro destekçileri tarafından gerçekleştirilmişti. Davada toplamda 1390 kişi yargılanıyor.
14 Eylül 2023

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Demirtaş, Baş aracılığıyla birlik vurgusu yapan bir mesaj gönderdi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girmesi ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisi, TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmesi kararı, HDP tabanı tarafından eleştiriliyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'ye yarayacağını belirtmişti.
24 Nisan 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'diktatör' dediği için yargılandığı davada beraat etti. Kaftancıoğlu, geçen yıl bir toplantıda 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' demişti. Savcı, bir önceki duruşmada Kaftancıoğlu'nun beraati yönünde mütalaa vermişti. Hakim, sözlerin hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek beraat kararı verdi.
26 Nisan 2023

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıyla düzenlenen operasyonda HDP'li Patnos Belediye Başkanı Emrah Kılıç ve dört kişi gözaltına alındı. Van, İstanbul, Ağrı ve Hatay'da gerçekleştirilen operasyon sonrasında gözaltına alınan beş kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldıkları hakimlik tarafından tutuklandı.
13 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden seçimlere dair çağrı yaparak, gençler, kadınlar ve emekçilerin seçimleri örgütlemeye ve propaganda yapmaya başlamalarını istedi. Demirtaş, korku duyanların bu süreç için uygun olmadığını belirtti ve muhalefetin adayının henüz belli olmadığı bir dönemde, seçim kampanyası için aktif bir tutum sergilediğini gösterdi. Ayrıca, siyasetçilerin ve milletvekillerinin direniş ve sokak örgütlenmesi için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, daha önce altılı masanın genel başkanlarının imza yetkisine sahip olacağı yönündeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti. TELE 1'de katıldığı canlı yayında, cumhurbaşkanlığı makamının vesayet altında olmayacağını, cumhurbaşkanının yüksek profilli olacağını ve liderlerin onun yanında duracağını ifade etti. Ayrıca, Sinan Ateş cinayeti konusunda da Türkiye'de sağlıklı bir seçim atmosferinin oluşması için bu olayın çözülmesi gerektiğini ve ilgili kişilerin sessizliğini eleştirdi.
13 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

Ekrem İmamoğlu, CHP'de en güçlü figürlerden biri olarak 2028'de cumhurbaşkanı adayı olmayı hedefliyor. Ancak, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası İstinaf Mahkemesi'nde ve Yargıtay yolu açık. Eğer cezası onanırsa, İmamoğlu siyasi yasaklı olacak ve cumhurbaşkanlığı adaylığı tehlikeye girecek. CHP içinde cumhurbaşkanlığı adaylığı için favori gösterilenlerin, İmamoğlu’nun dosyasıyla ilgilenmeye başladığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

CHP lideri Özgür Özel, Van'da yüzde 55,68 oy oranıyla belediye başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının iptal edilmesine tepki gösterdi. Özel, bu durumu Van halkının iradesine yapılan bir saldırı olarak değerlendirdi ve geçmişte benzer bir durumda AKP'ye karşı da CHP'nin itiraz ettiğini hatırlattı. Van'da mazbatanın AKP adayına verilmesini 'siyasi darbe' olarak nitelendirdi.
2 Nisan 2024

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mersin'de görülen duruşmaya Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı. Demirtaş, cezaevinde tutulmasının ve aldığı cezaların Türklük Sözleşmesi'ne aykırı bir siyaset izlemesinden kaynaklandığını belirtti. Mahkeme salonunda onu dinleyenler, Demirtaş'ın yılgınlık, umutsuzluk veya teslimiyet göstermediğini ifade etti. Demirtaş, bir gün halkın oylarıyla ülkeyi yöneteceğini iddia etti.
20 Temmuz 2024

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferini kutladığı balkon konuşmasında tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı 'terörist' olarak nitelendirdi ve alandakiler 'Selo'ya idam' sloganları attı. HDP bu duruma tepki göstererek, Erdoğan'ın tehditlerinin ne kendilerini ne de tutuklu arkadaşlarını yıldıramayacağını ve özgürlük, demokrasi ve barışı getirme yolunda yürümeye devam edeceklerini belirtti.
29 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaktadır. Davada İmamoğlu için 3 ile 7 yıl arası hapis ve siyasi yasak talep ediliyor. Büyükçekmece Adliyesi'nde görülen duruşmada, savcılığın bilirkişi raporuna itirazı üzerine duruşma 31 Mayıs'a ertelendi. İmamoğlu'nun avukatı suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

CHP'den bir yıllığına ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlediği basın toplantısında altılı masaya hitaben cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmelerini istedi. Kendisini başarılı bir kariyer sahibi ve gerçek bir Türk milliyetçisi olarak tanımlayan Özcan, altılı masaya meydan okuma niteliğinde bir mektup gönderdiğini belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Bolu'da mağlup ettiğini ve ayrımcılık yapmadığını iddia ederek, adaylığının uygun olduğunu savundu.
20 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023
İşaretlediklerim