Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), vadesine en çok üç ay kalan senetler için reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık %40,75'e yükselttiğini açıkladı. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %41,75 olarak belirlendi. Bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile duyuruldu ve ilan edildiği gün itibarıyla yürürlüğe girdi. Daha önceki oranlar reeskont için %35,75, avans işlemleri için ise %36,75 seviyesindeydi.
1 Aralık 2023

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.
20 Mart 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat Hesabı (KKM) kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını Türk Lirası'na çevirebilmeleri için belirlenen tarihi 31 Mart 2024'e kadar uzattı. Yurt içi yerleşik tüzel kişiler için belirlenen dönüşüm tarihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. TL'ye dönüşüm işlemleri, hesap sahiplerinin talebi üzerine ve belirlenen dönüşüm kuru üzerinden yapılacak.
6 Nisan 2024

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

16 Nisan 2024 tarihinde, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL 32,4308, avro/TL ise 34,4697 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri önemli ölçüde düşmüş durumda. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz kalması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oluyor.
16 Nisan 2024

19 Nisan 2024 tarihinde, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru 32,5863, avro/TL kuru ise 34,7092 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri önemli ölçüde düşmüş durumda. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz kalması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden olmuş.
19 Nisan 2024

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren hafta içi saat 16:00'dan sonra ve hafta sonu yapılan EFT/FAST işlemleri için bankaların uyguladığı yüzde 50 fazla azami ücret alımını sonlandırdı. Bu değişiklik, Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile duyuruldu. Yeni düzenlemeyle, EFT/FAST işlemlerinde gün ve saat farkı gözetmeksizin azami ücret tarifesi eşitlenecek.
25 Kasım 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bazılarında dövizle ödeme yapılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, daha önce TL ile ödeme yapılması zorunlu olan durumlar için geçerli olup, belirli şartlar altında ve belirli tarihlerden önce akdedilen sözleşmeler ile ilgili ödemeleri kapsıyor. Bu durumlar arasında menkul satış sözleşmeleri, faturalar, kıymetli maden ve taş alım satımları, ihracatla ilgili ödemeler ve serbest bölgelerde yapılan işlemler yer alıyor.
28 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 8 Nisan 2024 tarihinde dolar/TL 32,0087, avro/TL ise 34,7393 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oldu.
8 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 5 Şubat 2024 tarihinde dolar/TL kuru 30,52, avro/TL kuru ise 32,902 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oldu.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

19 Mart 2024 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürüyor. Dolar/TL 32,337, avro/TL ise 35,13 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri önemli ölçüde düşmüş durumda. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz kalması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oluyor.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim