Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ziyareti sırasında yeşil pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin yeşil pasaport limitini aştığını ve bu durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğini belirtti. Aşımın devam etmesi halinde yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüşebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportlar, memurlara ve ailelerine belirli koşullar altında verilen ve birçok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlardır.
6 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA ve Gelecek Partisi'nin sığınmacılar ve kayyım konularındaki itirazları nedeniyle ikinci tur seçim kararını erteledi. Özdağ, Kılıçdaroğlu'na sunduğu mutabakat metninde sığınmacıların zorla geri gönderilmesini ve kayyım uygulamasının devamını talep ediyor. İttifak içindeki DEVA ve Gelecek Partisi ise bu şartların uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun olmasını savunuyor. Görüşmelerin olumlu devam ettiği ve Kılıçdaroğlu'nun Hatay'dan dönüşünün beklendiği belirtiliyor.
23 Mayıs 2023

Hakan Fidan'ın Türkiye'nin suistimale açık vize rejimine müdahale ettiği ve bu amaçla Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasını istediği belirtiliyor. Türkiye'de vize verme konusunda sıkılaştırmaya gidilmesi, Afrika ülkelerinden gelen başvuruların da reddedilmesine yol açmış. Bu durum, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Türkiye'nin vize rejimindeki değişiklikler, hem iç hem de dış politikada önemli sonuçlar doğuruyor.
3 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Nijer'de yaşanan askeri darbenin ardından hava sahasının kapanması nedeniyle ülkede mahsur kalan Türk vatandaşları, Türk Hava Yolları'nın (THY) özel seferleriyle İstanbul'a getirildi. İstisnai uçuş izniyle Niamey'deki Uluslararası Diori Hamani Havalimanı'ndan havalanan uçak, İstanbul Havalimanı'na ulaştı.
9 Ağustos 2023

Hollanda'nın Ede şehrinde bir kafede çok sayıda kişi rehin alındı. Polis, olayın terör amaçlı gerçekleştirilmediğini açıkladı. Güvenlik önlemleri kapsamında, bölgedeki yaklaşık 150 ev tedbir amaçlı boşaltıldı ve insanlar güvenli bir yere tahliye edildi. Sabah erken saatlerde üç rehine serbest bırakıldı, ancak olay devam ediyor.
30 Mart 2024

Hollanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Sigrid Kaag, ailesine yönelik artan tehditler sebebiyle siyasetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı duruşuyla tanınan bir politikacıydı ve özellikle aşırı sağ kesimler tarafından hedef alınıyordu. Ailesinin güvenliği için bu kararı aldığını belirten Kaag, kadın düşmanlığının da kendisine yönelik tepkilerde etkili olduğunu ifade etti. Kaag, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceğini söyledi.
13 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

İsveç'in en yüksek yargı organı, Türkiye'nin 'FETÖ' suçlamasıyla iadesini istediği iki kişinin iadesini, suçlamaların İsveç yasalarına göre suç sayılmadığı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilip kullanılmasının terör suçları yasası kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve iade edilmeleri durumunda kişilerin zulme maruz kalma riski olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kişilerin İsveç'te mülteci statüsüne sahip oldukları bilgisi paylaşıldı.
13 Temmuz 2023

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Jonson'un 27 Ocak'ta yapacağı Türkiye ziyaretini iptal ettiklerini duyurdu. İptalin nedeni olarak, Danimarkalı İslam ve yabancı düşmanı 'Stram Kurs' partisi lideri Rasmus Paludan'ın, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapma niyeti gösterildi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, bu konu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Ayrıca, İsveç'te yapılan bir eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketi kullanılması ve Today's Zaman'ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in iadesinin reddedilmesi gibi olaylar da iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine katkıda bulunmuştu.
21 Ocak 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Hollanda'daki düzenleyici gereklilikleri karşılayamadığı için bu ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Hollanda'da ikamet eden yeni kullanıcılar artık kabul edilmeyecek ve mevcut kullanıcılar sadece yatırımlarını çekebilecekler. Binance, Hollanda'da kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak kayıt sürecindeydi ancak başarılı olamadı. Hollanda Merkez Bankası, 2022'de Binance'a kayıt olmadan işlem yapması nedeniyle 3.325 milyon avro ceza kesmişti.
17 Haziran 2023

İstanbul Eyüpsultan'da meydana gelen ölümlü bir kazanın ardından oğlunu yurt dışına kaçıran Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine karar verildi. Tok ve oğlu önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. ABD'de yapılan duruşmada, mahkeme Tok'un Türkiye'ye iadesi için yeterli delil bulunduğuna karar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayıyla iade süreci başlatıldı.
25 Temmuz 2024

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Türkiye'nin güvenlik, huzur ve refahını sağlama adımlarının kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel riskleri artırdığına dikkat çekildi.
8 Haziran 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Sosyal medyada, Türkiye'den İsviçre'ye giden kişilere enflasyon nedeniyle iltica hakkı verildiği yönünde iddialar ortaya atıldı. İsviçre başkonsolosluğu, Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla bu iddiaları yalanladı ve İsviçre'nin sadece ırk, din, milliyet gibi nedenlerle zulüm riski altında olan kişilere iltica hakkı tanıdığını belirtti.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim