Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın bankaların satabileceği günlük döviz miktarına limit getirdiğini açıkladı. Bu karar, Türk Lirası'nın değer kaybının hızlandığı ve doların 20 TL'ye yaklaştığı bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirme kararının ardından TL'nin değer kaybı hızlanmış ve Merkez Bankası döviz artışını engellemek için rezervlerini eritmişti.
17 Nisan 2023

2023 yılında bankalar, müşterilerinden aldıkları ücret ve komisyonlarla son 10 yılın en büyük gelir artışını yaşadılar. Bu artış, bankaların yıllık bilançolarında 'ücret ve komisyon geliri' olarak kaydedildi ve üç büyük bankanın net gelirinde yüzde 153'lük bir artışa yol açtı. Bankaların bu gelirleri, ATM kullanımı, havale/EFT işlemleri, kredi kartı aidatları ve kredi kullanımı gibi çeşitli hizmetler üzerinden elde edilen ücret ve komisyonlardan oluşuyor. Bahadır Özgür, bu durumu 'mükemmel bir soygun' olarak nitelendirerek, bankaların bu yöntemle büyük bir gelir elde ettiğini ve bu durumun tüketiciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor.
11 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, cep telefonu alımı için kullanılan tüketici kredilerinde vade sınırını belirleyen tutarı 5 bin liradan 12 bin liraya yükseltti. Yenilenmiş ürünler için kredi kartı taksitlendirme süresi 12 ay olarak belirlendi ve herhangi bir tutar sınırı olmadan uygulanacak. 12 bin lira ve altındaki cep telefonları için tüketici kredisi vade sınırı 12 ay, 12 bin liranın üzerindekiler için ise 3 ay olarak belirlendi.
6 Ocak 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

İstanbul'da toplu ulaşım araçlarında kredi ya da banka kartıyla alınan bilet fiyatları yüzde 33,33 oranında indirildi. Yeni tarife, 1 Kasım 2023'ten itibaren geçerli olacak. İstanbulkart'ı bulunmayanların kullandığı kredi ya da banka kartıyla ödemelerde fiyat farkı alınması eleştirilmişti. Bu değişiklikle birlikte tek geçişlik bilet ücreti 30 liradan 20 liraya, iki geçişlik ücret 50 liradan 38 liraya, üç geçişlik bilet 80 liradan 60 liraya düşürüldü. Marmaray'da da tek geçişlik ücret 80 liradan 60 liraya çekildi.
26 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda, üç kamu bankasının kredi kartı komisyon oranlarında indirime gittiğini duyurdu. Bu indirim, Bankalar Birliği ile yapılan toplantının ardından, banka kartı komisyon oranlarını ve akaryakıt istasyonlarındaki komisyon oranlarını düşürme kararı olarak alındı. Ziraat Bankası, banka kartı komisyon oranını aylık yüzde 2,39'a ve akaryakıt istasyonlarındaki oranı yüzde 2,25'e düşürdü. Ayrıca, post makinelerindeki aylık ücretlendirmeyi yüzde 50 indirdi.
17 Şubat 2024

Türkiye'de dünkü seçimlerin ardından döviz kurlarında bir yükseliş yaşandı ve bankalar arasındaki döviz alış ve satış fiyatları arasındaki fark, yani makas, 2,5 TL'nin üzerine çıktı. Kamu bankaları ve özel bankalar arasında dolar alış ve satış fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin, Ziraat Bankası'nda dolar alış fiyatı 19,64 TL iken satış fiyatı 21,96 TL olarak belirlenmiş, Akbank'ta ise alış fiyatı 19,62 TL, satış fiyatı 22,32 TL olarak görülmüştür.
15 Mayıs 2023

Merkez Bankası, ihracatı teşvik etmek için reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü ve firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artacak ve finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Ayrıca, firma reeskont limitlerini KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı alındı. Yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek.
5 Ekim 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) açıklamasına göre, Ekim ayında karşılıksız çek tutarı 8,1 milyar liraya yükselerek rekor bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarına oranla karşılıksız çek oranı %1,39'a ulaştı, bu oran 2021 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviye. Ayrıca, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı da 583,3 milyar lira ile tarihi bir zirveye ulaştı.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim