Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, sınavsız olarak yaptığı 199 KYK yurt müdürü ataması, Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, atamaların kanuni dayanağının olmadığını belirterek, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının zorunlu olduğuna hükmetti. Sendika başkanı, yapılan atamaların liyakatsiz olduğunu ve başka usulsüz atamaların da olduğunu ifade etti.
7 Kasım 2023

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 6 Şubat depremlerinden sonra çıkarılan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesini eleştiren bir bildiri yayınladı. Bildirinin yayınlanmasının ardından bölümün internet sitesi 'hukuki veya teknik şartlar' gerekçesiyle dört saat süreyle erişime kapatıldı. Daha sonra bölüm başkanının görevden alındığı ve bölüm hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi. Üniversite rektörlüğü, bildirinin izinsiz yayınlandığını iddia ederek soruşturma başlattı ve dekanlık da bu soruşturma kapsamında bölüm başkanını görevden aldı.
5 Nisan 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Bahattin Tanyolaç'ın, deri mühendisliği bölümünde adrese teslim kadro ilanları yayınladığı ve kadrolaşmaya çalıştığı iddia edildi. İlan şartlarının bölüm öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve üniversite yönetimiyle iyi ilişkileri olan akademisyenlerin bu durumu kendi lehlerine kullandıkları öne sürüldü. Rektörlük tarafından Tanyolaç hakkında soruşturma başlatıldığı ve birçok öğretim üyesinin YÖK'e şikayetlerde bulunduğu belirtildi.
28 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenlerin çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırıldığı ve hükümete yakın kişilerin işe alındığı iddia ediliyor. İdari amirlerin, çalışanları AKP'li Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve bu sendikaya geçmeyi reddeden personele mobbing uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen'e geçiş yapacak personellere şube müdürlüğü pozisyonları teklif edildiği öne sürülüyor. Bu durumun, sendikal faaliyetlere müdahale ve yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor.
10 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçentlik kadrosuna atanmak isteyen Çiçek Akçıl Harmankaya'nın, gerekli puanı alamadığı halde komisyondaki iki üyenin değiştirilmesiyle olumlu rapor alarak atandığını iddia etti. Dekan Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, adayın A grubu için gerekli 200 puan yerine 149 puan aldığını ve olumsuz rapor veren jüri üyelerinin raporlarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eyüpgiller, bu durumu üniversite rektörlüğüne bildirdiğini ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmadan önce Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Rektör olabilmek için gereken 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin rektör olarak atanmadan kısa bir süre önce kaldırılmıştır. Bu durum, kararnamenin Tekin için değiştirildiği şeklinde yorumlanmıştır. Ancak Tekin, Meclis'te yaptığı konuşmada, kararnamenin kendisi için değiştirilmediğini, müsteşarlık görevinin kaldırılması sonrası profesörlük kadrosuna başvurduğunu ve atandığını belirtmiştir.
18 Aralık 2023

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi genel sekreter yardımcılarından Mustafa Candan'ın, okul çalışanlarını AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen'e üye yapmak için baskı uyguladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, Candan işe yeni başlayan personele üyelik formunu imzalattı ve kadrolu personeli de sendikaya geçmeye zorladı. Eğitim-Sen, bu eylemlerin Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek kamuoyuna duyurdu.
26 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadir Has Üniversitesi'ne Prof. Dr. Meryem Sondan Durukanoğlu Feyiz'i, MEF Üniversitesi'ne ise Prof. Dr. Muhammed Şahin'i rektör olarak atadı. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Arzu Gür görevden alındı ve diğer bazı il müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda da Kars ve Tunceli İl Müdürleri görevden alınarak yerlerine yeni isimler getirildi.
28 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) beş yeni üye seçildi. Seçilen üyeler Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün oldu. Karar, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince verildi.
1 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Okan Üniversitesi, Resmi Gazete'de yayınladığı ve bir akademik kadro için özel şartlar bölümünde belirli bir adayın ismini belirttiği ilanı iptal etti. İlanda, turizm ve otel işletmeciliği bölümü için Prof. Dr. Asım Saldamlı'nın ismi yer alıyordu ve Saldamlı'nın uzmanlık alanları ilanda belirtilen şartlarla örtüşüyordu. Üniversite, ilgili ilan dahil olmak üzere 10 Ocak'ta yayınladığı tüm ilanları iptal ettiğini duyurdu.
12 Ocak 2024

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kuracak sayıda milletvekili talep ettiği iddialarını içeren bir habere tepki gösterdi. Kadıgil, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve TİP'in üç yıldır net olan planının kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kaç vekil çıkaracaklarının yurttaşların takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
14 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanan kanun teklifi, 28 Kasım 2022'den önce işe başlayan yaklaşık 500 bin sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçişini öngörüyor. Teklif, üç yıl çalışma şartı ve bir yıl aday memurluk süreci gibi koşullar içeriyor. Kadroya geçişle birlikte sözleşmeli personel görevde yükselme, tayin hakkı ve diğer kamu görevlileriyle eşit haklara sahip olacak. Düzenlemenin bu ay içinde yasalaşması bekleniyor.
13 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum'un İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesine yönelik anayasal itirazlarına karşılık, anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Uçum, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu savunurken, Kadıgil anayasanın cumhurbaşkanlığına ilişkin bazı koşulları hatırlattı. Hukukçuların çoğunluğu Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığını belirtiyor, ancak Erdoğan yeni sistemle adaylıkta bir engel olmadığını ifade etmişti.
6 Mart 2023

Sosyal medyada 'internetçi abi' olarak tanınan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve İYİ Parti'nin kurucu genel başkan yardımcısı Taylan Yıldız, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yıldız, istifa sebebini kişisel değil 'sistemsel' olarak nitelendirdi ve temayül yoklamasının düşük katılımlı olmasını eleştirerek 'liyakat' vurgusu yaptı. Daha önce İBB Meclis üyeliğinden istifa ederek milletvekili adayı olan Yıldız, temayül yoklamasında geri sıralarda yer alarak aday gösterilmemişti.
19 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan, üniversite personelini AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye olmaya zorluyor. İşe yeni alınan personellere üyelik formu 'rutin bir form' olarak sunulmuş ve sözleşmeli personel, iş güvencesizliği nedeniyle bu baskılara boyun eğmek zorunda kalmış. Candan, şimdi de kadrolu personeli hedef alarak onları da sendikaya üye yapmaya çalışıyor. Bu durum, sendikanın yetkili sendika olma çabası olarak görülüyor, zira 15 Mayıs'ta hangi sendikanın yetkili olacağı belirlenecek ve en çok üyeye sahip sendika bu statüyü kazanacak. Mustafa Candan'ın geçmişte de benzer sendikal baskılarla gündeme geldiği ve hukuk dışı yollarla sendikalaşma çabalarında bulunduğu belirtiliyor.
18 Nisan 2023
İşaretlediklerim