Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde M.P. isimli 41 yaşındaki bir kadın, kimliği belirsiz kişi veya kişilerin gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırılan kadın, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis, saldırgan veya saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.
13 Aralık 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 1 Ocak'ta Donetsk bölgesindeki Makeyevka yerleşim birimi yakınlarında Rus askeri noktasına düzenlediği saldırıda ölen Rus askerlerinin sayısının 89'a çıktığını duyurdu. ABD yapımı HIMARS sisteminden atılan altı füzeden ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurken, dört füze hedefi vurdu. Olayın cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiği ve soruşturma sonucunda suçlu yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı belirtildi. Ukrayna tarafı ise saldırıda yaklaşık 400 Rus askerin öldüğünü iddia etti.
4 Ocak 2023

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların devam ettiği bir ortamda, emekli ordu mensuplarını ve silah kullanabilen sivilleri kendilerini ve ailelerini korumak için silahlanmaya çağırdı. HDK, daha önce devlet tarafından desteklenmiş ancak şu anda bağımsız bir güç olarak görülüyor ve ordunun tehdit olarak algıladığı bir yapıya sahip. Çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler, ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını belirtti. Sudan Sağlık Bakanlığı ise çatışmalarda 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Mayıs 2023

HDP'li siyasetçilerin yargılandığı Kobani davasında avukatlar, siyasetçilerin sorumlu tutulduğu bazı ölümlerin panzerden açılan ateş, korucuların açtığı ateş veya silahlı başka grupların silahlarından çıkan kurşunlar ile gerçekleştiğini belirtti. Avukatlar, soruşturma ve yargılamaların siyasi olduğunu ve AİHM’in de bunu tespit ettiğini ifade etti. Ayrıca, savcılığın soruşturma döneminde dosyada unuttuğu bilgi notları da kamuoyuyla paylaşıldı.
6 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Konuşmasında, hava savunma sistemi üretme hedeflerinden, insansız savaş uçağı Kızılelma'nın testlerini tamamlama ve ordu envanterine katma isteklerine, sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerine ortam hazırlama ve sınır hattındaki illerin güvenliğini sağlama çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını ve vatandaşların huzur ve esenliğini temin etmekten alıkoyacak hiçbir durumun olmayacağını belirtti.
30 Ağustos 2023

İran'ın Kirman eyaletinde, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünün dördüncü yılı anma törenleri sırasında iki patlama meydana geldi. Bu patlamalarda en az 103 kişi öldü, 141 kişi yaralandı. Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali, olayı terör saldırısı olarak nitelendirdi. Tesnim Haber Ajansı'nın raporuna göre, saldırganlar bölgeye iki ayrı bomba yerleştirip uzaktan patlattı.
3 Ocak 2024

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bir kıraathaneye düzenlenen silahlı saldırıda Mustafa Er isimli 29 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti ve beş kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve emniyet ekipleri sevk edildi. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırılırken, saldırıyı gerçekleştirdiği düşünülen şüpheli M.D.Ç'nin yakalanması için polis çalışma başlattı.
23 Nisan 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

Sırbistan'ın Mladenovac kentinde bir saldırgan, hareket halindeki araçtan etrafa ateş açarak sekiz kişinin ölümüne, 13 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırganın 21 yaşında olduğu ve 'Kasırga' isimli operasyonla etrafının sarıldığı, ancak teslim olmayı reddettiği ve ateş açmaya devam ettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic olayı 'terör eylemi' olarak tanımladı. Bu olaydan birkaç gün önce, bir okulda gerçekleşen başka bir silahlı saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
5 Mayıs 2023

Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatının bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 76 gündür sürüyor. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer kurumlardan ekipler, deniz ve kıyı şeridinde botlarla aramalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine daha önce ulaşılmıştı.
2 Şubat 2024

Irak merkezi yönetimi, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen ve Wall Street Journal'ın Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani'yi hedef aldığını bildirdiği patlamadan Türkiye'yi sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer, saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını ve konvoyda üç ABD askerinin de bulunduğunu açıkladı. Irak Cumhurbaşkanlığı, saldırının ülke egemenliğini hedef aldığını ve Türkiye'nin bu eylemler için özür dilemesi gerektiğini belirtti. Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Türkiye'nin saldırıyla ilgisi olmadığını ve TSK'nın böyle bir operasyon düzenlemediğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Irak'ın Erbil kentinde, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişimi engellendi. Saldırının 'yasa dışı milisler' tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'nin Şaddadi ilçesinde ABD güçlerinin bulunduğu üsse roket saldırısı düzenlendiği, ölü veya yaralı bilgisinin olmadığı aktarıldı. ABD, önceki hafta Irak'ta bir Şii milis liderini 'tehdit' olarak gördüğü için öldürdüğünü açıklamıştı.
11 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamasına göre, yaklaşık 42 bin Suriyeli sığınmacı gönüllü olarak Suriye'ye geri dönmüştür. Suriyeli yetkililer ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriyelilerin dört farklı sınır kapısından geçiş yaptıklarını ve bu sayının her gün arttığını belirtmişlerdir.
28 Şubat 2023

Ankara İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırı sonrasında Ankara Başsavcılığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyı yapan iki kişinin öldüğünü, iki emniyet mensubunun da hafif yaralandığını bildirdi. Saldırıyla ilgili olarak erişim engeli ve yayın yasağı kararı alındı.
1 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Esenyurt'taki tekel bayisi saldırısında aranan son iki şüpheli T.Ö. ve A.Ö'nün yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, PKK ve 'FETÖ' bağlantılı hesapların 'manipülasyon yaptığını' savundu ve güvenlik güçlerinin suç ve suçlularla mücadelesinin devam edeceğini belirtti. Saldırıda Yunus Emre Erzen ve Batuhan Bayındır hayatını kaybetmişti.
31 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'da şehit Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak'ın cenazesinde kendisine yönelik gerçekleşen provokasyonun önceden kendisine bildirildiğini ve bu provokasyonun planlandığını ifade etti. Özel, olayın sorumlularının ve parti aidiyetlerinin belirlendiğini belirtti. Ayrıca, şehit ailesinin yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu ve CHP'nin doğru bildiği yoldan sapmayacağını vurguladı.
25 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün'de Suriye sınırına yakın bir bölgede ABD güçlerine yapılan ve üç askerin ölümüyle sonuçlanan İHA saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. İran destekli güçleri saldırıdan sorumlu tutan Biden, saldırıya karşılık verme konusunda 'Ortadoğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız yok' dedi. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ardından bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırılar artmış, ABD daha önce saldırılardan sorumlu tuttuğu bir milis liderini öldürmüştü.
30 Ocak 2024

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir güvenlik amiri hayatını kaybetti ve iki güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İranlı yetkililer tarafından yakalandı. Azerbaycan saldırıyı kınayarak büyükelçiliği tahliye etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. Büyükelçilik personeli ve aileleri ile hayatını kaybeden güvenlik amirinin cenazesi Bakü'ye getirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halefov, İran'ın olayı kapsamlı şekilde araştırmasını ve suçluları cezalandırmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Irak'ın kuzeyinde PKK ile yaşanan çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ortak bir bildiri yayınladı. CHP ise bu bildiriye katılmayarak kendi bildirisini yayınladı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, AKP'nin 21 yıllık iktidarında terörle mücadelede başarısız olduğunu ve bu yüzden CHP'nin ortak bildiriye imza atmadığını, kendi bildirilerini yayınladıklarını belirtti. Başarır, terör meselesinin seçimler yaklaşırken bir algı operasyonuna dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
24 Aralık 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023
İşaretlediklerim