2010 yılında narkotik polisi tarafından gözaltına alınan ve işkenceye maruz kaldığı iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın dördüncü duruşması gerçekleşti. Duruşmada, sanık polislerin Can'ı yakalama, büroya getirme ve doktor muayenesine götürme anlarına ilişkin yeni bir video izlendi. Savcı, polislerin 'resmi belgede sahtecilik' ve 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 5 Haziran'a erteledi ve taraflara mütalaaya ilişkin süre verdi.
7 Nisan 2023

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın karakolda ölümüne ilişkin dava sonuçlandı. Mahkeme, altı polise 'bilinçli taksirle ölümüne neden olma' suçundan indirimli üç yıl dokuz ay hapis cezası verdi. Ayrıca, Yıldırım'ın iş arkadaşı ve oğlunu darp eden polislerden altısına da 'kasten yaralama' suçundan indirimli 3 ila 6 bin TL adli para cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. Mahkeme, beş polisin de tüm suçlardan beraatine hükmetti.
18 Eylül 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Engin ve Dilan Polat çiftinin komşularıyla yaşadıkları park yeri tartışması nedeniyle yargılandıkları davada savcı, Engin Polat için hapis cezası talep etti. Savcı, Dilan Polat'ın bazı suçlardan beraat etmesini, ancak Engin Polat'ın 'gece vakti birden fazla kişi ile konut dokunulmazlığını ihlal' suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
11 Eylül 2024

Dilan ve Engin Polat çifti, daha önce 'kara para aklama' ve diğer suçlamalarla gündeme gelmişti. Şimdi ise Banu Parlak'ın güzellik merkezinin kurşunlanması olayına ilişkin 'silahlı saldırıya azmettirme' suçlamasıyla tutuklandılar. Küçükçekmece Adalet Sarayı'nda ifade verdikten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edilen çift, hakimlik kararıyla tutuklanma talebiyle gözaltına alındı. Daha önce mal varlıklarına el konulmuş ve 24 kişiyle birlikte gözaltına alınmışlardı.
14 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklu yargılanan ve aralarında sosyal medya fenomeni Bahar Candan’ın da bulunduğu altı kişi tahliye edildi. Küçükçekmece başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Bahar Candan ve kardeşi Gülnihal Çiçek, suç gelirlerini aklama iddiasıyla tutuklanmıştı. Mahkeme, Bahar Candan ve diğer sanıkların tahliyesine karar verdi. İddianamede, Bahar Candan’ın suç örgütüne üye olmak ve dolandırıcılık suçlarından 14 yıldan 44 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
20 Eylül 2024

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, haşemayla site havuzuna girmesine izin verilmeyen Meral Algün'ün şikayeti üzerine site yöneticisi ve görevlisi gözaltına alındı. A.K. ve S.D., 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2024

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren iki kadın gazeteci, Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, hapse mahkum edildi. Muhammedi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla faaliyette bulunmak' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplamda 12 yıl hapse mahkum edildi. Hamidi'ye ise benzer suçlamalarla toplamda 13 yıl hapis cezası verildi. İki gazetecinin 20 gün içinde kararı temyize götürme hakları bulunuyor.
22 Ekim 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Sosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler, 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla bir suç örgütüne üye olmak suçundan gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, ikilinin örgütün gizli kasası oldukları iddia edildi. Küçükçekmece başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, 'suç gelirlerinin aklanması' suçundan gözaltı kararı çıktı ve İstanbul ile Kars'ta düzenlenen operasyonlar sonucu üç şüpheli yakalandı.
14 Kasım 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim