Bakanlık, ikinci el araç ve gayrimenkul satışı için aracılık yapan ilan sitelerine ilişkin yeni kurallar belirledi. Bu kurallara göre, kişinin ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilana çıkması engellenecek. Kişiler, kendi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak ilan açabilecek. İlan siteleri, bu kurala uygun ilan denetimleri yapmakla yükümlü olacak. Kurala aykırı her ilan için 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak.
31 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı adayları, 7-13 Mayıs tarihleri arasında TRT'de konuşma ve görüntülü propaganda yapacaklar. Adaylar, konuşma isteklerini 26 Nisan'a kadar YSK'ya bildirecekler ve konuşma sırası için 27 Nisan'da kura çekilecek. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, iki aday 24-27 Mayıs tarihleri arasında tekrar konuşacak ve kura 22 Mayıs'ta çekilecek. Konuşmalar 20 dakika ile sınırlı olacak ve adayların takım elbise ve kravat giymeleri zorunlu olacak. AKP ve CHP, TBMM'deki üye sayılarına göre ilave propaganda haklarına sahip olacaklar.
20 Nisan 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 2023 yılında kurulun verdiği cezaları içeren bir tablo paylaştı. Tabloya göre, iktidarı eleştiren kanallara toplam 59 kez 67 milyon 850 bin liralık ceza kesilirken, iktidar yanlısı kanallara sadece dört ceza verildi. Bu cezaların toplamı 2 milyon 147 bin lira oldu. RTÜK'ün son cezalarından biri de Netflix'e 'Pieles' filmindeki bazı sahneler nedeniyle kesildi.
30 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sekiz ulusal televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' adlı canlı bağış yayınına telefonla katıldı. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından AFAD hesaplarına yapılacak bağışların tamamının depremzedeler için harcanacağını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yıkılan binaların yerine bir yıl içinde güvenli konutlar inşa edilmesi hedefini dile getirdi. Bu açıklama, bilim insanlarının deprem bölgelerinde hızlı inşaat politikasının yanlış olduğuna dair uyarılarına rağmen yapıldı.
15 Şubat 2023

Türkiye Bilardo Federasyonu, bilardo müsabakalarında dünyada ilk kez Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasını başlatacağını duyurdu. TBF Başkanı Ersan Ercan, Ankara Gölbaşı'ndaki tesislerinde her bilardo masasına iki kamera ve bir VAR ekranı yerleştirdiklerini belirtti. '3 Bant Bilardo Türkiye Şampiyonası'nın 3. etabıyla VAR uygulamasının test edileceğini ve 2024 yılı itibarıyla sistemin tam olarak hayata geçirileceğini ifade etti. Ercan, bu sistemin maç içindeki tartışmalı pozisyonları büyük ölçüde çözeceğini öngörüyor.
7 Kasım 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı MIT Technology Review dergisi, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını 2023 yılının çığır açan teknolojileri arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Dergi, bu tür ucuz drone'ların savaşlardaki rolünü önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Bayraktar TB2'ler, Türkiye'de Baykar Teknoloji tarafından üretilmektedir. Dergi ayrıca CRISPR gen düzenleme aracı, yapay zeka ile görsel üretimi ve elektrikli araçlar gibi diğer çığır açan teknolojileri de sıraladı.
23 Ocak 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Cep telefonları için geliştirilen e-Nabız uygulaması, depremden etkilenen kişilerin birinci ve ikinci derece yakınlarına bilgi sağlama özelliği ekledi. Kullanıcılar, uygulamanın 'Doğal Afet Bilgilendirme' bölümünden yakınlarının sağlık durumları hakkında genel bilgilendirme alabilecekler. Ancak sunulan bilgilerin kesin olmadığı ve ilgili sağlık kuruluşlarından teyit edilmesi gerektiği vurgulandı.
8 Şubat 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Sony, Türkiye'deki ofisini kapatarak ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığına dair iddiaları yalanladı. Bir firma yetkilisi, Türkiye'den tamamen çıkacakları yönündeki haberlerin doğru olmadığını, sadece televizyon ve ses sistemleri faaliyetlerinin optimize edildiğini belirtti. Diğer hizmetlerin ve müşteri hizmetlerinin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
30 Ocak 2023

Meta'nın talebi üzerine, Instagram'da beğeni ve yorum satışı yapan sitelerin reklamını içeren haberlere Türkiye'de erişim engeli getirildi. Erişim engeli kararı, 15 Aralık'ta İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Meta, bu haberlerin kişilik haklarını ihlal ettiğini ve şirketin itibarını zedelediğini öne sürdü. Engellenen haberler arasında Milli Gazete, Haberler.com ve SonDakika.com gibi sitelerin içerikleri yer alıyor.
21 Aralık 2023

Turkcell, İstanbul'daki çalışanlarına teknik altyapı çalışmaları nedeniyle plazalara ve ofislere giriş yapılamayacağını bildirdi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Şirket, seçim günü sağlıklı iletişim sağlamak ve güvenlik tedbirleri almak için böyle bir karar alındığını ve bu durumun her seçim döneminde rutin olarak yapıldığını açıkladı. Ayrıca, çalışanların seçim gecesi herhangi bir aksaklığa neden olmamaları hedeflendiği ve müşterileri etkileyen bir durum olmadığı belirtildi.
12 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon vaadi kapsamında 15 model üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemenin Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını belirten Şimşek, 60 milyar dolarlık cari açığı da hesaba katarak hareket edeceklerini ifade etti. Bu kapsamda Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE ve POCO markalarına ait bazı telefon modelleri düzenlemeye dahil olabilir.
26 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da KLNMA ve MIATK hisseleri 20 Eylül 2023 tarihli işlemlerden 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Ayrıca METUR ve UNLU paylarında bugün seans başından 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar brüt takas uygulanacak. İlgili paylarda halihazırda uygulanan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri de brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.
20 Eylül 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övmek' iddialarıyla tutuklanmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek Yanardağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yanardağ, 4 Ekim'de 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem sonrasında yaşanan ihmalleri haberleştiren televizyon kanallarına ceza vermek üzere toplanacağını duyurdu. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezaların para ve program durdurma cezalarını içereceğini belirtti. Diğer üye Okan Konuralp ise, depremdeki ölümlerin sadece doğal afet değil, aynı zamanda liyakatsizlik ve kibir nedeniyle olduğunu ve cezaların gerçekleri gizleyemeyeceğini ifade etti.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim