CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020'de Fahrettin Altun'un evinin yanında usulsüz yapılaşma iddiaları hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılandı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun ifadelerinin incitici ve tahrik edici olduğu ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı iddia edilmiş, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Ancak Kaftancıoğlu bu davada beraat etti.
11 Ocak 2023

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, haşemayla site havuzuna girmesine izin verilmeyen Meral Algün'ün şikayeti üzerine site yöneticisi ve görevlisi gözaltına alındı. A.K. ve S.D., 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ' davasında verdiği kararı 'yetki aşımı' olarak nitelendirdi. AİHM, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin hükmü açıklamıştı. Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığını belirterek, delil incelemesi yaparak ihlal kararı vermesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Ayrıca, AİHM'in tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir karar verdiğini ifade etti.
26 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli şahıs, kız kardeşinin sınıfta kalması nedeniyle öğretmenler Vedat Kömür ve Orhan Bozkurt'a saldırdı. Olay, cep telefonuyla kaydedilip sosyal medyada yayıldıktan sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın gözaltına alındığını duyurdu. Durmaz, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
13 Haziran 2024

Sosyal medya platformu X, AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a küfrettiği paylaşımını nefret söylemine karşı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kısıtladı. Paylaşım, Türkiye ve diğer ülkelerde görünürlüğü sınırlanırken Almanya'da tamamen kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine 'züppe' diyen Tuncay Özkan'a 250 bin liralık tazminat davası açtı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li vekile soruşturma açıldığını duyurdu, ancak Nazırlı hakkında henüz bir soruşturma açılmadı.
27 Ağustos 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kadın bakanlığına ve kadın haklarıyla ilgili diğer amaçlara tahsis edilmesi önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Halk TV'deki bir programda bu öneriyi 'gayet güzel' olarak nitelendirdi ve Demirtaş'a teşekkür etti. Demirtaş, 2016'dan bu yana cezaevinde olup, AİHM'nin hak ihlallerine karar verdiği bir dava sürecinde bulunuyor. Türkiye, AİHM'nin kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor.
29 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde kendisine yönelik hakaret içeren ifadeler nedeniyle açılan soruşturma ve kovuşturmalardan şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, bu kararı sosyal medya üzerinden duyurdu. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildiği belirtiliyor.
3 Mart 2023

İzmir'de, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan bir yurttaş, tutuklandı. İzmir Başsavcılığı, takma ad kullanan sosyal medya kullanıcısının gözaltına alınması için soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, iddia edilen kişinin bir hastanede hemşire olarak görev yapan E.K. olduğu belirlendi.
1 Eylül 2023

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde yer alan bir sahnede kadına karşı şiddetin teşvik edildiği iddiası üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı. Dizinin son bölümünde, ailesi tarafından istenmeyen bir erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması izleyicilerin tepkisine neden oldu. RTÜK Başkanı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, dizide kadına karşı şiddet ve kadınlara baskıyı teşvik eden yayınlara ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.
12 Mart 2023

Eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından yargılanmaktadır. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklardan Atilla Yörük ve Nazlı Can tahliye edilirken, Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Müştekiler arasında ünlü isimler ve banka müşterileri yer almakta, dolandırıcılık iddialarıyla ilgili çeşitli ifadeler mahkemede dile getirilmiştir. Mahkeme, Denizbank'ın davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.
21 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılık, Saltık'ın beş yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Saltık, savunmasında İBB'nin sosyal politikaları ve yoksullara yardım etme çabaları nedeniyle yargılandığını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı.
15 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

İsmail Saymaz, Türkiye'deki yargı sisteminde yaşanan çifte standartlara dikkat çekiyor. Kardeşi ByLock kullandığı bilinen Yılmaz Tunç'un Adalet Bakanı olabilmesi ve benzer durumlar ele alınırken, beraat etmiş veya hiç yargılanmamış hakim ve savcıların somut delillere dayanmaksızın ihraç edildiğini vurguluyor. Danıştay 5. Dairesi'nin hukuksuzluklara son verme çabalarının iktidar tarafından FETÖ'cülükle suçlanmasına ve yüksek yargı mensuplarının baskı altında olduğuna işaret ediyor.
18 Şubat 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim