18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmaları jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda filmleri değerlendirecek jüri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında belirlendi. SİYAD En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması'nın jüri üyeleri de duyuruldu.
21 Ağustos 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film ve Kısa Metraj Yarışması'nda yer alacak yapımlar açıklandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 56 başvuru gelmiş ve sekiz film seçilmiş. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda ise 164 başvuru arasından 14 film seçilmiş. Ödüller, 14 Ekim akşamı düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
13 Eylül 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

42. İstanbul Film Festivali'nde 'Altın Lale' ödülü için yarışacak olan 11 film, festivalin başlamasıyla birlikte gösterilmeye başlandı. Festival, İstanbul'daki sinema severler için yılın ilk film festivali olma özelliğini taşıyor ve gösterilen filmler daha sonra diğer büyük festivallerde de yer alıyor. Festivalin ilk gününde Kaan Müjdeci'nin 'Iguana Tokyo' ve Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' filmleri izleyici ile buluştu. 'Iguana Tokyo', Tokyo'da geçen bir bilimkurgu filmi iken, 'Yüzleşme' aile içindeki bir sırrın açığa çıkmasıyla yaşanan yüzleşmeyi konu alıyor.
14 Nisan 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

60'ıncı yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisi açıklandı. 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana jürisine oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Diğer jüri üyeleri ise kurgucu Ali Aga, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsür, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz olacak.
20 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği ilk uzun metraj filmi 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Film, 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin konusu, dini bir yurtta kalan 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarını anlatıyor. Festivalin ödülleri 9 Eylül'de açıklanacak.
4 Eylül 2023

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali'nin seçkisinde, 73. Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan birçok film yer alıyor. Nicolas Philibert'in 'Altın Ayı' ödülü kazanan 'Sur L'Adamant' (Küçük Evren) filmi ve Christian Petzold'un 'Roter Himmel' (Kızıl Gökyüzü) filmi gibi eserler festival programında izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Gümüş Ayı Ödülü kazanan 'Mal Viver' (Kötü Yaşamak) ve diğer ödüllü filmler de festivalde gösterilecek.
20 Mart 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' ödülü kazanan 'Kış Uykusu' filmiyle ilgili senaryo metnini, film üzerine yapılan eleştirileri ve söyleşileri içeren kitap çıktı. Kitabı, Doğan Yayınları hazırladı. Kitabın ön satış fiyatı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Bazı internet siteleri kitabı 448,50 lira ve 503,75 lira fiyatlarla satışa çıkardı.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim