Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren 20 jüri üyesi, belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceklerini açıkladı. Ayrıca, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan 27 film de festivalden çekildi.
27 Eylül 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sansür tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret etti. Bu ziyaret, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ziyaretin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılması ve bu durumun sansür olarak değerlendirilmesi tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Bakan Ersoy, Ceylan'la sinema sektörünün ulusal ve uluslararası başarılarını artırmak için değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
26 Eylül 2023

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023

Bu yıl 11'inci kez düzenlenecek olan Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali başlıyor. Festival, 29 Ekim'e kadar sürecek ve 78 kısa yarışma filmi, 10 kısa yarışma dışı film ve 4 uzun metraj film gösterilecek. Festival, animasyon dünyasının Türkiye'deki buluşma noktası olacak. Festivalde ayrıca önemli söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.
22 Ekim 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Sürü', suça sürüklenen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 'Örümcek Ağı' evinde tuhaf olaylar yaşayan bir çocuğun hikayesini, 'Lilith Cinleri' cinler ile insanlar arasındaki savaşı, 'Kaygısız Baş' ise bir adamın işinden kovulup memleketine dönmesini konu alıyor. Haftanın animasyonları arasında 'The First Slam Dunk' ve 'Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş' bulunuyor.
28 Temmuz 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum Pitching platformlarında yarışacak projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching ve Dizi/Kısa Dizi Pitching platformlarına seçilen projeler açıklandı. Her platformda belirlenen projelere çeşitli ödüller verilecek. Festival, 7-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024

Malatya'da yaşarken bir sopanın üzerinde gününü geçiren ve 'Mercedes Kadir' olarak tanınan akli dengesi yerinde olmayan Fatih Kaydı'nın hikayesi beyazperdeye taşınacak. Yönetmen Serdar Akar, Kaydı'nın renkli ve uğurlu karakterini bir SMA hastası çocukla olan ilişkisi üzerinden anlatmayı planlıyor. Film, Kaydı'nın hayatının birebir anlatımından ziyade daha renkli yönlerini öne çıkaracak ve çekimlerine ağustos ayında başlanması hedefleniyor. Yapımcı senarist Gökhan Demirci, film için dört aydır hazırlık yapıldığını ve mekan seçimleri üzerinde çalışıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

Caner Özyurtlu ve Volkan Öge tarafından yazılan komedi dizisi 'Ayak İşleri' film oluyor. Dizi, zengin bir iş adamının ufak tefek işleri için görevlendirdiği Vedat-Evren ikilisinin maceralarını anlatıyor. Dijital yayın platformu GAİN'de yayınlanan ve başrollerinde Çağlar Çorumlu ve Güven Murat Akpınar'ın yer aldığı dizi üçüncü sezonuyla final yapmıştı. Özyurtlu ve Öge, sosyal medya hesaplarından filmin müjdesini verdiler.
22 Ekim 2023

Yazar, yoğun bir günün ardından Kasımpaşa'da bulunan Dostlar Ocakbaşı 28 meyhanesine gidiyor. Meyhanenin sahibi Niyazi Kır ve garson Nuri Kocaman ile tanışıyor. Yazar, meyhanenin sıcak ortamını, müdavimlerin birbiriyle olan samimi ilişkilerini ve meyhanenin üç katlı yapısını anlatıyor. İsmail Bey gibi sevilen yaşlı müşterilerin hikayelerine yer veriliyor ve meyhanenin topluluk içindeki önemine değiniliyor. Yazar, meyhanede geçirdiği zamanı ve izlenimlerini detaylı bir şekilde aktarıyor.
21 Aralık 2023
İşaretlediklerim