Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Balıkesir'de yapılan yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ahmet Akın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Yücel Yılmaz'ı 11 puan farkla mağlup etti. Sandıkların tamamının açılmasıyla elde edilen sonuçlara göre CHP yüzde 51,10, AKP yüzde 40,54 ve İYİ Parti yüzde 3,05 oy aldı. Bu sonuç, Balıkesir'de CHP'nin önemli bir zafer elde ettiğini gösteriyor.
1 Nisan 2024

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 28 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde alınan yüzde 48'lik oy oranının partisi tarafından yeterince değerlendirilmediğini ve bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti. Berberoğlu, muhalefetin seçim öncesinde iktidar partisinden daha fazla korktuğunu ve seçim sonuçlarının aslında bir başarı olduğunu, ancak parti içindeki bazı zihniyetlerin bu başarıyı göz ardı ettiğini ifade etti. Ayrıca, partinin bu oy oranını bir kaldıraç olarak kullanması gerektiğini vurguladı.
3 Temmuz 2023

CHP Genel Merkezi tarafından yapılan ve İstanbul'un ilçe ilçe, mahalle mahalle analiz edilen 484 sayfalık bir ankete göre, Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum'un 4.5 puan önünde yer alıyor. Ankete göre İmamoğlu, CHP, DEM Parti ve İYİ Parti seçmenlerinin büyük bir kısmının desteğini alırken, Kurum ise AK Parti, MHP ve YRP seçmenlerinin çoğunluğunun oyunu alıyor. İstanbul'da Sancaktepe ilçesinin CHP'ye geçmesi bekleniyor ve Bayrampaşa, Tuzla ve Üsküdar'da AK Parti ile CHP arasındaki fark bir puanın altına inmiş durumda.
11 Mart 2024

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını ve yaşanan hayal kırıklığını TV100 programcılarına yaptığı açıklamada ele aldı. Kılıçdaroğlu, seçimlerdeki rekabetin sadece Erdoğan ile değil, devletin tüm imkanlarına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, önümüzdeki yerel seçimler için umutlu olduğunu ve CHP'nin daha fazla büyükşehir belediyesi kazanacağını ifade etti.
7 Temmuz 2023

Ahmet Hakan, İstanbul seçimlerinde tırtıklayıcı olarak adlandırılan küçük partilerin önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. İmamoğlu'nun desteklediği DEM Parti ve İYİ Parti ile Murat Kurum'un desteklediği Yeniden Refah Partisi'nin performanslarının seçim sonuçları üzerinde belirleyici olacağına dikkat çekiyor. Hakan, seçimlerin son dönemlerinde her iki adayın da bu partilere özel bir önem vermesi gerektiğini vurguluyor.
25 Şubat 2024

Kütahya'da gerçekleşen yerel seçimlerde, AKP ve MHP arasındaki kıyasıya rekabet, CHP'nin lehine sonuçlandı. 2019 yerel seçimlerinde üçüncü sırada yer alan CHP, bu seçimde kıl payı bir farkla birinci oldu. Açılan sandıkların yüzde 99,82'sine göre CHP yüzde 29,70, MHP yüzde 29,16, AKP ise yüzde 27,71 oy aldı. CHP ile MHP arasındaki oy farkı yaklaşık 700 civarında.
1 Nisan 2024

Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin Türkiye genelindeki başarısı, Millet İttifakı'ndan ayrılan İYİ Parti içinde gerilime neden oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, daha önce CHP'ye ve özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına ağır eleştirilerde bulunmuştu. CHP'nin İstanbul ve Ankara'yı açık ara farkla kazanması ve birçok ili AKP'den alması üzerine, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz istifa ettiğini açıkladı ve Akşener'i de istifaya davet etti.
31 Mart 2024

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Akif Beki'nin yazısına göre, CHP yerel seçimlerde DEM Parti'den çok daha fazla oyu AK Parti'den almış. Reform Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP'ye en çok oy geçişi İYİ Parti ve AK Parti'den olmuş. Araştırma, CHP'nin AK Parti seçmenleri arasında daha kabul edilebilir hale geldiğini ve bazı önemli konularda AK Parti'yi geçtiğini gösteriyor.
10 Temmuz 2024

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar anket şirketinin son anket sonuçları, Türkiye'de ekonominin en önemli sorun olarak görüldüğünü ve CHP'nin ekonomi konusunda AKP'den daha fazla güven aldığını ortaya koydu. Anket sonuçları, AKP ve Erdoğan için ciddi bir sarsıntı yaratırken, bu sonuçların Erdoğan'ın güvendiği kalemlerden biri olan Abdülkadir Selvi'nin köşesinde sansürsüz yayınlanması dikkat çekti. Ayrıca, seçmenlerin yüzde 53.7'si belediyelerde kayyuma karşı çıkarken, yüzde 53'ü seçim sonuçlarından memnun olduğunu belirtti.
12 Nisan 2024

Diken, Türkiye'de yapılacak seçimler öncesinde çeşitli araştırma şirketleri ve uzmanların görüşlerini derleyerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer adayların anketlerdeki durumunu raporladı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun birçok ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ve seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceği öngörülüyor. Ancak bazı anketlerde Erdoğan'ın önde olduğu veya seçimlerin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Muharrem İnce ve Sinan Oğan gibi diğer adayların da oy oranları ve seçim üzerindeki etkileri değerlendiriliyor.
13 Mayıs 2023

Beykoz İlçe Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin ilçedeki tüm oyların ve geçersiz oyların yeniden sayılması talebini değerlendirdi ve reddetti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, karar sonrası yaptığı açıklamada, benzer bir durumun Gaziosmanpaşa'da yaşandığını ve her iki süreci de dikkatle takip ettiklerini belirtti. Çelik, partilileri evlerine dönmeye ve süreci sakin bir şekilde yönetmeye davet etti.
3 Nisan 2024

Yıldıray Oğur'un analizine göre, Türkiye'de son seçimlerde iktidara yakın bölgelerde seçim katılım oranları, muhalefete yakın bölgelere kıyasla daha fazla düşüş gösterdi. Özellikle Ak Parti'nin güçlü olduğu bölgelerde katılım oranlarındaki düşüş dikkat çekiciyken, CHP ağırlıklı bölgelerde bu düşüş daha sınırlı kaldı. Analiz, 2019 seçimleri ile son seçimler arasındaki katılım oranlarındaki değişimi detaylı bir şekilde inceliyor ve bölgesel farklılıkları ortaya koyuyor.
3 Nisan 2024

Orhan Uğuroğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Erdoğan'ın, partisinin kamuoyu desteğindeki düşüşü ve yerel seçimlerdeki olası kaybı göz önünde bulundurarak, seçimlerde kendini daha fazla öne çıkardığı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu hamlesinin, kendisi için bir 'final' niteliğinde olduğu ve olası bir kaybın erken seçimlere yol açabileceği ifade ediliyor. Yazıda, ekonomik zorluklar ve dar gelirlilerin durumu da seçimlerin önemli bir boyutu olarak değerlendiriliyor.
10 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'nin seçim sonuçlarına verdiği tepkiyi ve bu sonuçların ülkeye olan etkisini değerlendiriyor. Seçimlerin sonucunda CHP'nin zaferi ve AKP'nin durumu üzerine yapılan değerlendirmeler, toplumun ve piyasaların tepkileri inceleniyor. Aktaş, seçim sonuçlarının Türkiye'yi daha büyük bir kaostan kurtardığını ve ülkenin bu sonuçlarla 'nefes aldığını' belirtiyor. Ayrıca, ekonomik istikrar ve piyasa hareketlerinin önemine değinerek, büyük resme odaklanmanın önemini vurguluyor.
2 Nisan 2024

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 2023 yılının ilk üç ayında AKP'nin kaybeden, Memleket Partisi'nin ise kazanan olduğunu ifade etti. MAK anketine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için kamuoyunda baskı olduğu aktarılıyor. Sencar, bu değerlendirmesini herhangi bir veri veya kaynak paylaşmadan Twitter üzerinden yaptı.
22 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Habertürk'te yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da anketlerde önde olduğunu ve yüzde 62'ye 38 gibi bir sonuçla kazanabileceklerini ifade etti. Özel, kutuplaşma yerine kardeşlik ve barışı vurgulayacaklarını, HDP ve Kürt seçmen arasında ayrım yapacaklarını ve HDP ile rekabet içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, iktidarın seçim kaybetmesinin siyasi darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve seçimlerin adil olacağına dair güven veren açıklamalarda bulundu. Özel, ayrıca internet üzerinde sahte ses kayıtları ve dark web üzerinden kirli pazarlıklar yapıldığına dair ihbarlar aldıklarını da belirtti.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı'nın kendilerine yönelik 'teröristlerle ortaklık' suçlamalarının beklediğinden daha etkili olduğunu söyledi. İstanbul belediye seçimlerinde de benzer suçlamalarla karşılaştıklarını belirten İmamoğlu, bu durumun ilk turda etkili olduğunu ve AK Parti'nin oylarının düştüğünü, CHP'nin oylarının ise arttığını ifade etti. İmamoğlu, kararsız seçmenlere ve AK Parti'ye oy vermiş seçmenlere ulaşamadıklarını, bu yüzden ikinci turda cevap vermeye başladıklarını ve gerçekleri önlerine koymaya çalıştıklarını dile getirdi.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim