Türk bankacılık sektörü, 6 Kasım 2020'den sonra ilk kez 13 Ocak 2023 tarihinde net döviz pozisyon açığı verdi. Kamu bankalarının yanı sıra yerli özel ve yabancı mevduat bankaları da döviz açığı yaşamaya başladı. 17 Şubat itibariyle sektördeki toplam döviz pozisyon açığı 1,5 milyar doları aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı düzenlemelerin bu durumda etkili olabileceği belirtiliyor.
27 Şubat 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemeler yapmış, ancak tepkiler üzerine bu sınırlamaları kaldırmıştır. Bankacılar, nakit avansın eskisi gibi yoğun bir şekilde kullandırılmayacağını ifade ediyorlar. Bankaların, yüksek mevduat maliyetleri nedeniyle zararına kredi vermek istemedikleri ve bu yüzden nakit avans kullanımını sınırladıkları belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın 20 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar/TL 26,96, avro/TL ise 30,3 seviyesine ulaştı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra dolar ve avro kurları daha da yükseldi. Dolar/TL bir süre 26,1 seviyesinde sabit kaldıktan sonra kısa süreliğine 27,02'yi gördü.
18 Temmuz 2023

27 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,345 ve avro/TL 32,409 seviyesinden güne başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa dışı düzenlemelerin etkisiyle dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında ciddi yükselişler gözlemlenmiş, Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra kurlar daha da artmıştır.
27 Aralık 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Merkez Bankası, şubat ayında yapılan düzenlemeler sonrasında artan iç talebi karşılamak için altın rezervlerinden satış yapmaya başladı. 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satıldı. Ayrıca, Darphane'nin altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %408 arttı. Bu gelişmeler, 6 Şubat'taki depremler sonrası hükümetin altın ithalatını azaltma adımları ve Merkez Bankası'nın döviz talebini düşürme çabaları çerçevesinde gerçekleşti.
28 Nisan 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak amacıyla ekonomi yönetimi tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vadeleri üzerindeki sınırlamalar kaldırıldı. Son üç günde üç farklı düzenleme yapılarak, KKM hesaplarının vade süreleri artık Merkez Bankası'nın vereceği talimatlara göre ayarlanacak. Ayrıca, KKM faiz oranları için bankaların belirleyeceği üst sınır kaldırıldı ve faizlerin yüzde 20 seviyelerine çıkması bekleniyor.
1 Nisan 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti ve gece saatlerinde 25,46'ya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte dolar ve avro kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı. Faiz artışının ardından dolar/TL kuru kısa sürede 24'ü aşarken, avro/TL kuru da 27,88 seviyesini gördü.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın döviz kuru politikası nedeniyle piyasada çift kur durumu oluştu. Bu durum, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki yatırımcıların zarar etmesine yol açıyor. Örneğin, üç ay önce 10 bin dolarlık KKM hesabı açan bir yatırımcı, vade sonunda eline geçen Türk Lirası ile serbest piyasadan ve bankalardan daha az dolar alabiliyor. Bankalar arası ve serbest piyasa döviz kurları arasındaki fark, KKM hesap sahiplerinin zarar etmesine sebep oluyor.
27 Nisan 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Ekonomist Mustafa Sönmez, İş Bankası'nın müşterilerine döviz mevduatlarını üç ay boyunca çekmemeleri karşılığında yüzde 20 Türk Lirası faizi teklif ettiğini öne sürdü. Sönmez'in Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre, banka bu faizi peşin olarak ödemeyi vaat ediyor. Bu durum, Türk Lirası'ndaki değer kaybını yavaşlatmak için bankalara getirilen yeni düzenlemeler ve piyasa dışı müdahalelerin bir parçası olarak görülüyor. Seçim dönemi ve sonrasında TL üzerindeki baskıyı azaltma çabaları kapsamında, bankaların döviz satışlarında sınırlamalar getirdiği ve tüzel kişilere döviz satışının durdurulduğu iddiaları da gündemde.
22 Mayıs 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 30,4 seviyesine geriledi. Bu, bir ayda 12 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanması piyasa faizlerinin yükselmesine ve ekonomik krize yol açmıştı.
28 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, bir hafta sonra 23'ü aştı. Aynı şekilde, seçimden önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden bir hafta sonra 25'i geçti. Döviz kurları, dalgalı da olsa yükselmeye devam ediyor.
27 Eylül 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Merkez Bankası, kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek amacıyla bankalardan dolar tahvili (eurobond) almalarını istedi. Türkiye'nin CDS primleri seçim sonrası 700 baz puan seviyesine çıkmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalar hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik altyapısının güçlü olduğunu savundu.
25 Mayıs 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

1 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,906 ve avro/TL 31,534 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim