Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek sahte bağış kampanyaları düzenlemeye başladı. Kaspersky'a göre, dolandırıcılar kullanıcıları kripto para cüzdanlarına bağış yapmaya çağırıyor. Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu yapmadı. Uzmanlar, resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
27 Ağustos 2024

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

Beyoğlu'nda araçlarını park etmek isteyen sürücülerden usulsüz ücret talep ettiği belirlenen bir şüpheli gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, korsan otoparkçılık yapan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı. İnönü Caddesi'nde yapılan denetimlerde, M.A. isimli şüphelinin sürücülerden otopark ücreti istediği tespit edildi ve hakkında adli işlem yapıldı.
3 Ağustos 2024

Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi, 2020'den bu yana Türkiye'ye gönderilmek istenirken Kolombiya liman ve havaalanlarında ele geçirilen kokain miktarının 6 tonun üzerinde olduğunu açıkladı. Özellikle İzmir'e gönderilmek istenirken yakalanan 4.9 ton kokain dikkat çekti. Mehmet Altan, bu olayların Türkiye'deki siyasi çalkantılarla bağlantılı olduğunu ve 'Vatan, Millet, Sakarya' edebiyatı yaparak toplumu şiddetle esir almak isteyenlerin arkasında uyuşturucu izlerinin bulunduğunu belirtti. Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu'na göre, Türkiye'de faaliyet gösteren mafya tarzı grupların hükümetle yakın ilişkiler geliştirdiği ve bu sayede koruma sağladıkları bildirilmektedir.
24 Haziran 2024

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

Antalya'nın Alanya ilçesinde zabıta ekipleri, merdiven altı üretilen ve halk sağlığını tehdit etme riski taşıyan 7 bin 857 şişe sahte parfüme el koydu. Alanya Belediyesi zabıta ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda ele geçirilen sahte parfümler, silindirle ezilerek imha edildi. Denetimlerin devam edeceği belirtildi.
7 Ağustos 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in yöneticilerinden Nadeem Anjarwalla, Nijerya'da gözaltından kaçtı. Nijerya Ulusal Güvenlik Danışmanı Ofisi, Anjarwalla'nın sahte bir pasaport kullanarak ülkeden kaçtığını açıkladı. Nijerya hükümeti, Binance hakkında yasa dışı para transferi ve yerel para birimi nairadaki değer kaybını durdurma çabaları kapsamında soruşturma yürütüyordu ve Anjarwalla'nın 4 Nisan'da mahkemeye çıkarılması bekleniyordu. Ayrıca, Binance geçen ay Nijerya'da erişim engeliyle karşılaşmış ve vergi kaçırma suçlamalarıyla yüzleşmişti.
26 Mart 2024

MİT tarafından yürütülen bir operasyon sonucunda, Mossad’ın Türkiye’deki para ağını yönettiği belirlenen Liridon Rexhepi tutuklandı. Rexhepi’nin, İsrail İstihbarat Servisi’nin talimatıyla Türkiye’deki saha elemanlarına para aktardığı ve bu paraların Filistinli siyasiler aleyhinde psikolojik harekât faaliyetleri ile Suriye sahasına yönelik bilgi toplama amacıyla kullanıldığı tespit edildi. Rexhepi’nin, Türkiye’deki saha elemanlarına Western Union üzerinden çok sayıda para transferi gerçekleştirdiği ve bu elemanların Suriye’deki kaynaklarına kripto para yöntemi ile ödeme yaptığı belirlendi.
3 Eylül 2024

İspanyol polisi, kendilerini Brad Pitt olarak tanıtarak iki kadını toplam 325 bin avro dolandıran beş kişiyi tutukladı. Dolandırıcılar, kadınlarla aktörün hayran sayfası üzerinden iletişime geçerek onları var olmayan projelere yatırım yapmaya teşvik etti. Endülüs ve Bask bölgelerinden iki kadın, duygusal olarak manipüle edilerek dolandırıldı. Polis, dolandırılan paranın bir kısmını geri almayı başardı.
24 Eylül 2024

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

Bulgaristan gümrük yetkilileri, Türkiye ruhsatlı bir kamyonda 403 kilogram eroin ele geçirdiklerini açıkladı. Eroin, kamyonun içindeki 156 yatağın içine gizlenmişti. Olay, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo sınır kapısında gerçekleşti. İran'dan Avrupa'ya uyuşturucu taşıdığı iddia edilen 63 yaşındaki Türk vatandaşı kamyon şoförü H.H. gözaltına alındı ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Türkiye, 9 milyonu aşkın oyuncusuyla Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülkeydi. Erişim engelinin gerekçesi olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk istismarını öne sürdü. Roblox'ta 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyunda, oyuncuların 'Reis-i Cumhur'un vergilerinden kaçmaya çalıştığı bir evren bulunuyordu.
8 Ağustos 2024

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin Telegram üzerinden yayılması nedeniyle platforma suça yataklık etme gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram'ın hesap bilgilerini sağlamadaki zorluklara dikkat çekti. Güney Kore polisi, soruşturmayı derinleştirmek için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülkede deepfake içeriklerin yayılması, özellikle kadın ve çocukları mağdur ederek büyük tepkilere yol açtı.
2 Eylül 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Banksy'nin 'balonlu kız' adlı eseri, Londra'daki Grove Gallery'den çalındıktan sonra bulundu ve olayla ilgili iki şüpheli tutuklandı. Güvenlik kamerası görüntülerinde maskeli bir adamın galerinin cam kapısını kırarak içeri girdiği ve eseri aldığı görüldü. Metropolitan polisi, eserin 270 bin avro değerinde olduğunu ve başka bir eserin çalınmadığını belirtti. Galeri yöneticisi, eserin geri alınmasının finansal değerini artıracağını ifade etti.
14 Eylül 2024

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayımlanan 'AB Uyuşturucu Piyasaları Raporu'na göre, Afganistan kaynaklı eroinin büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşınıyor. Raporda, AB'nin uyuşturucu pazarının perakende değerinin en az 31 milyar avro olduğu belirtiliyor ve uyuşturucu ticaretinin toplumsal dokuyu yolsuzluk ve şiddet yoluyla yıprattığı vurgulanıyor. Ayrıca, Avrupa'da uyuşturucuya ulaşılabilirliğin arttığı ve kokainin Avrupa limanlarına konteynerlerle taşındığı, bu süreçte liman işçilerine rüşvet ve baskının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
8 Mart 2024

Ticketmaster’ın sahibi Live Nation, ShinyHunters adlı hacker grubunun 560 milyon müşterinin kişisel verilerini çaldığını doğruladı. Çalınan veriler arasında kullanıcıların isimleri, adresleri, telefon numaraları ve kısmi kredi kartı bilgileri bulunuyor. Hacker grup, verileri satmamak için 500 bin dolar fidye talep ediyor. Şirket, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na durumu bildirdi ve soruşturma başlattı. Avustralya hükümeti ve FBI da olaya müdahil oldu.
1 Haziran 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024
İşaretlediklerim