Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', mezunların okula girişini yasaklamaya devam ediyor. 1973 mezunu Semih Bilgin, 'eylemlerde bulunulduğu' gerekçesiyle mezun kartının süresiz iptal edildiğini belirten bir e-posta aldı. Bilgin, sadece akademisyenlerin rektörlüğe sırtını döndüğü protestoya destek verdiğini ifade ediyor. 9 Mart'a kadar toplamda 138 mezunun kartı iptal edilmiş ve bu iptaller genellikle gerekçe gösterilmeden yapılmış.
21 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından görevine iki kez son verildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Candan, ilk olarak 2021'de görevden alınmış ve yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 2022'de mahkeme, Candan'ın görevine iade edilmesine karar vermişti. Ancak, Candan'ın görev süresi 2022'de bir kez daha uzatılmamıştı. 2023'te mahkeme, Candan'ın görevden alınmasını ikinci kez hukuksuz buldu ve Candan resmen görevine geri döndü.
23 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, her iş günü 12:15-12:30 arasında kampüs meydanında düzenlenen ve 'akademik nöbet' adı verilen sessiz protesto eylemine katılan 13 akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlattı. Rektörlük, eylemlerin 'kanuna aykırı' ve 'üniversite işleyişini bozucu nitelikte' olduğunu iddia ediyor. Ancak, öğretim üyeleri, eylemlerin üniversite işleyişini bozucu nitelikte olmadığını ve herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca, akademisyenler, bu barışçıl duruşun Anayasanın güvence altına aldığı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
2 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023
İşaretlediklerim