Adıyaman'da 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in yıkılmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, otelin ruhsat ve yapı bilgilerindeki usulsüzlükler ve ihmallere dikkat çekildi. Otelin ruhsatı 1993'te konut olarak alınmış, daha sonra otel olarak yenilenmiş ve ruhsatsız kat eklemeleri yapılmıştı. İlk duruşmada sanıkların tutukluluğu devam etti, ancak ek bilirkişi raporu sonrası otel sahibinin oğlu ve bir inşaat mühendisi tahliye edildi. Sorumlular arasında otelin sahibi, statik proje mesulü ve Adıyaman Belediyesi'ndeki ilgili personel bulunuyor.
14 Nisan 2024

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, bir apartmanın üçüncü katında temizlik yapmakta olan Şerife Soysal isimli 48 yaşındaki kadın, balkon camlarını temizlerken dengesini kaybederek zemine düştü ve olay yerinde hayatını kaybetti. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri durumu tespit etti. Soysal'ın cenazesi, yapılan incelemelerin ardından Kocaeli Devlet Hastanesi Adli Tıp Morguna kaldırıldı.
30 Mayıs 2023

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde üç katlı bir binanın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetmiş, sekiz kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında binanın sahibi, giriş kattaki döner dükkanı sahibi ve eşi ile eski iş yeri sahibi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Çöken binanın yanında bulunan dört katlı apartman da güvenlik riski nedeniyle boşaltıldı.
3 Haziran 2024

İş insanı İnan Kıraç, 2020 yılında vefat eden eşi Suna Kıraç'ın vasiyeti gereği kızı İpek Kıraç'a bırakılan Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş. hisseleri konusunda dava açtı. Suna Kıraç'ın vasiyetinde, şirketteki hisselerinin tamamını kızına bıraktığını belirtmişti. İnan Kıraç, Türk Medeni Kanunu'na göre kendisine düşen yüzde 25'lik hissenin tescilini talep ediyor. Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.'nin çoğunluk hisseleri Koç Holding'e ait olup, Suna Kıraç'ın miras bıraktığı hisselerin değeri yaklaşık 17,7 milyar TL olarak hesaplanıyor.
27 Ocak 2023

İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheliden 16'sı tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Polat çifti, beyan ettikleri aylık gelirle sahip oldukları mal varlıklarını nasıl elde ettiklerine yönelik soruya cevap veremedi. Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki üç firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirtildi.
4 Kasım 2023

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin yayınladığı rapora göre, Türkiye genelinde konutların metrekare fiyatı 27 bin 840 liraya yükseldi. İstanbul'da ise bu rakam 41 bin 766 lira olarak belirlendi. Raporda, konut fiyatlarındaki artışın talebin güçlü olması ve enflasyonist eğilimlerden kaçış çabası nedeniyle yaşandığı belirtilirken, artış eğiliminde yavaşlama işaretlerinin de görülmeye başlandığı ifade edildi. Ağustos 2023 verilerine göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 90,3, reel olarak ise yüzde 21,9 oranında artış göstermiş.
6 Aralık 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ağır hasar gören Malatya'daki dört katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda enkaz altında kalan Orhan Cücün'ün (28) cenazesi bulundu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulundu ve şehirdeki 35 bin ağır hasarlı binanın yıkımının zaman alacağını belirtti.
5 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından Kızılay'ın, şarkıcı Haluk Levent'in yönetimindeki Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira değerinde çadır sattığı öne sürüldü. Kızılay, bu alışverişi afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yaptığını açıkladı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, Kızılay'ın aynı zamanda stoklarını ve yardımları cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiğini iddia etti. İskenderun Mimarlar Odası Başkanı, Kızılay'ın çadır taleplerini reddettiğini ve çadır satışı yapmadığını belirtti.
26 Şubat 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Manisa'nın Salihli ilçesinde, bir apartmanın asansöründe Devrim Güler (48) ve kızı Doğa Etyemez (18) boğularak öldürülmüş halde bulundu. Olayı fark eden bir apartman sakini durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Yapılan ön incelemede, anne ve kızın vücutlarında ateşli silah veya kesici alet izine rastlanmadı ve boğularak öldürüldükleri belirlendi. Cinayet zanlısı olarak belirlenen ve çiftçilik yapan komşu A.Y., Ankara'da polis tarafından gözaltına alındı.
19 Kasım 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı iddiaları doğrulandı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacını karşılamak amacıyla Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile 2 bin 50 adet çadır için anlaşma yaptığını ve çadırların deprem bölgesine ertesi sabah gönderildiğini açıkladı. Kızılay yetkilileri ise bu alışverişin afetzedelerin barınma ihtiyacını çözmek ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.
26 Şubat 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye'de konut alıp kiraya vermenin doğru bir yatırım yöntemi olmadığını ifade etti. Öğüt, ortalama geri dönüş sürelerinin Türkiye için 18-19 yıl olduğunu, lüks ve yüksek fiyatlı yerlerde bu sürenin 35 yıla kadar çıktığını belirtti. Fiyatların yüksek, kiraların ise düşük olduğunu vurgulayan Öğüt, bu durumun yatırımcıları stresli hale getirdiğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ihaleye çıkarılan Akın İpek'in Bebek'teki yalısı, 1 milyar 100 milyon liraya Oyak Çimento tarafından satın alındı. İhale, 750 milyon lira muhammen bedelle başlamış ve dört katılımcının yer aldığı açık teklif aşaması üç saat sürmüştü. Yalı, 925 metrekare brüt kapalı kullanım alanı ve 208 metrekare teras alanına sahip. Akın İpek, 'FETÖ firarisi' olarak İngiltere'de yaşıyor ve Türkiye aleyhine açtığı davaları kaybetmişti.
28 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

İstanbul'un Kartal ilçesinde Melek Dönmez ve iki çocuğu evlerinde ölü bulundu. Yakınlarının bir süredir haber alamaması üzerine polise ihbarda bulunuldu. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, kapıyı çilingir yardımıyla açarak içeri girdiklerinde üç kişinin cesediyle karşılaştı. Olayın gaz zehirlenmesinden kaynaklanmış olabileceği üzerinde duruluyor.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim