Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka ödemelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Göktaş, bu konunun önemli olduğunu ve üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçen yıl nafaka sorunu konusunda bir taslak hazırladığı ve bu taslağa göre evlilik süresine bağlı olarak nafaka ödeme sürelerinin belirlendiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

Kızılay yönetim kurulu yedek üyesi ve Koza Holding CEO'su Mahmut Çelik, Saadet Partisi Avrupa Kadın Kolları Halkla İlişkiler Başkanı Merve Nalbant'ın, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için destek isteyen bir kadının fotoğrafını paylaşmasına, 'Allah seni ve senin gibileri helak etsin' şeklinde yorum yaptı. Nalbant, Çelik'e tepki gösterdi ve Çelik daha sonra yorumunu sildi. Çelik aynı zamanda Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyeliği gibi görevler de üstleniyor.
21 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Ayşenur Arslan, son yazısında Türkiye'de laiklik ilkesine yönelik tartışmaları ele alıyor. Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in danışmanı Oğuz Uçar'ın kendisine ulaşarak, Ata Parti'nin AKP'yi laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemler nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet ettiğini bildirdiğini aktarıyor. Şikayetin, AKP'nin 2008 yılında aldığı devlet yardımının yarısının kesilmesine yol açan eylemlerine dayandığı belirtiliyor. Arslan, Türkiye'de laiklik karşıtlığının artık söylemden eyleme geçtiğini ve önümüzdeki seçimler sonrası ekonomik ve siyasi alanda büyük değişiklikler beklendiğini ifade ediyor.
10 Şubat 2024

Ewing Sarkom hastalığına yakalanan altı yaşındaki Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak' suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve cezaevine girmişti. Yusuf Kerim'in annesini istediği yönündeki görüntülerin ardından kamuoyu ve siyasetçilerin çağrıları sonucu yargıda yapılan yeni düzenlemelerle kadın hükümlülerin cezalarının çocuklarının hastalığı nedeniyle ertelenebilmesi sağlandı. Bu kapsamda Gülten Sayın'ın tahliye kararı verildi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından duyuruldu.
19 Nisan 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılma şartı olarak öne sürdüğü 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin tarafından itirazla karşılandı. Bu durum AKP tabanında rahatsızlık yarattı ve parti yönetimi tarafından konu hakkında sessiz kalınması yönünde talimat verildi. AKP'nin sosyal medya hesapları ve iletişim gruplarında Yanık ve Zengin'e yönelik tepkiler artarken, bazı partililer bu iki ismin yeniden seçilmemesi gerektiğini savundu. Ayrıca, 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu da parti içi iletişim gruplarında eleştirilmeye başlandı.
15 Mart 2023

Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında kendisi ve diğer HDP'liler hakkında istenen ağırlaştırılmış müebbet cezasına Twitter üzerinden tepki gösterdi. Demirtaş, savcılığın sunduğu mütalaanın 'Sarayda yazılıp mahkeme heyetine verildiğini' iddia ederek, bu durumu 14 Mayıs'ta yırtıp atacaklarını belirtti ve 'Kumpaslarınızla bize diz çöktüremediniz ama siz halkın önünde diz çökeceksiniz!' ifadelerini kullandı.
14 Nisan 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmasının ardından, düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyordu. Ancak, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin henüz kendilerine gönderilmediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, düzenlemenin sürekli ertelenmesine tepki göstererek, insanların hükümetin sözlerine güvenerek hayal kurduğunu ve bu hayallerin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde, büyük partilerin milletvekili aday listelerinde kadınlara yeterince yer vermediği eleştiriliyor. Cumhur ve millet ittifaklarının 'seçilebilir' yerlerde gösterdiği kadın aday sayısı 82 iken, Yeşil Sol Parti ve TİP'te kadın aday oranı daha yüksek. 2018 seçimlerinde beş partinin toplam 702 kadın adayı vardı ve Meclis'e giren 600 milletvekilinin 103'ü kadındı. Bu durum Türkiye'yi dünya sıralamasında 129'uncu yapmıştı. 14 Mayıs seçimleri için AKP'nin 113, CHP'nin 156, İYİ Parti'nin 139, MHP'nin 90, Yeşil Sol Parti'nin 193 ve TİP'in 161 kadın adayı bulunuyor. Kadın temsiliyeti konusunda çalışan dernekler ve uzmanlar, kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini ve bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2023

AKP hükümetleri döneminde Anayasa'nın çiğnenmesi alışkanlık haline gelmiş durumda. Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'daki yeniden aday olmasını engelleyen hükmü çiğneyerek bir sonraki seçimde aday olma arzusunu dile getirdi. Bu durum, AKP içinden de destek görüyor. Aynı zamanda, Türk Ceza Kanunu'nun bir maddesinin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilmesi, AKP'nin hukuk anlayışının ve muhaliflere tahammülsüzlüğünün bir örneği olarak gösteriliyor.
13 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Ayşe Ateş'e Sinan Ateş'in hesabını beraber sorma sözü verdi. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 21 kişi tutuklanmış, soruşturma dosyasında önemli delillerden biri olan bir tutanak kaybolmuştu.
23 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, annesi ve ablasının İYİ Parti'ye üye olmak istediklerini ancak Yargıtay'ın üyeliklerini reddettiğini belirtti. Çömez, bunun sebebini ailesinin bilgilerinin kullanılarak AKP'ye sahte üyelik yapılmış olmasına bağladı ve bu durumu yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Ayrıca vatandaşlara e-devlet üzerinden üyelik bilgilerini kontrol etmeleri çağrısında bulundu.
1 Temmuz 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim