Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Ukraynalı ressam Sana Shahmuradova Tanska, Kiev'deki stüdyosunda hava saldırıları ve karanlığın ortasında Rusya'nın işgalini resmediyor. Sidney Bienali'nde sergilenen eserleri, fantastik sahneleri Dionysosçu ve distopik bir çizgide tasvir ediyor. Tanska, 2013'te ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etti ve sanat eğitimi aldı. Covid-19 pandemisi sırasında Ukrayna'ya dönme kararı alan ressam, savaşın ilk üç ayında Podolya kırsalında büyükannesinin kulübesinde iki eser yarattı. Eserlerinde savaşın etkileri ve kişisel travmaları işleyen Tanska, sanatını siyasi bir araç olarak da görüyor.
28 Mart 2024

Pablo Picasso ile 10 yıllık birlikteliğin ardından ayrılan ve sanat dünyasında dışlanan Françoise Gilot'un eserleri, Paris'teki Picasso Müzesi'nde sergilenecek. Gilot, Picasso'nun baskılarına rağmen ABD'de başarılı bir kariyer yapmayı başardı. Picasso Müzesi'nde Gilot'a adanmış bir oda açılması, Fransa'daki kamu koleksiyonlarında sınırlı yer bulmasının değişmesi umuluyor. Gilot'un eserleri yıl sonuna kadar müzede ziyaretçilere açık olacak.
16 Mart 2024

81 yaşındaki Beatles üyesi Paul McCartney, 1963 yılında kendisine aşkını ilan eden bir hayranına 60 yıl sonra Instagram üzerinden bir video ile yanıt verdi. McCartney, hayranının o dönemde verdiği röportaj görüntülerini paylaşarak, 'Brooklyn'den Adrienne, eğer dinliyorsan, Liverpool'dan Paul McCartney de seni seviyor' dedi ve New York'ta düzenlediği bir fotoğraf sergisine hayranını davet etti.
7 Mayıs 2024

Disney klasikleri için unutulmaz şarkılar yazan besteci Richard M. Sherman, 95 yaşında Los Angeles'taki bir hastanede yaşa bağlı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sherman, kardeşi Robert ile birlikte 'Mary Poppins' filmi için iki Oscar kazanmış ve 'Jungle Book' ile 'Chitty Chitty Bang Bang' gibi filmler için de ünlü şarkılar bestelemişti. Sherman kardeşler, 2005 yılında Songwriters Hall of Fame'e dahil edilmiş ve 2008'de ABD Ulusal Sanat Madalyası'nı almışlardı. Disney, Sherman'ın ölümünü resmi bir açıklamayla duyurdu.
27 Mayıs 2024

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınan Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edinburgh Üniversitesi, Higgs'in kısa süreli bir hastalık sonrası evinde vefat ettiğini açıkladı. Higgs, 1964 yılında, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ‘Higgs bozonu’ adlı atom altı parçacığın teorisini geliştirmiş ve bu teori 2012'de CERN tarafından doğrulanmıştı. Higgs, bu önemli buluşuyla 2013 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı.
9 Nisan 2024

Mimarlık alanının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Pritzker Ödülü, bu yıl 78 yaşındaki Japon mimar Riken Yamamoto'ya verildi. Yamamoto, 50 yıl boyunca nötr ve modernist bir tarzda, ilk bakışta dikkat çekmeyen eserler üretmesine rağmen, Pritzker Jüri Başkanı Alejandro Aravena tarafından toplumsal alanlar yaratma becerisi nedeniyle övüldü. Yamamoto, tasarımda kendini pek iyi bulmadığını belirtmiş, ancak çevresine dikkatli bir şekilde bakmanın önemini vurgulamıştır. Pritzker Ödülü, 1979'dan beri her yıl topluma ve mimarlığa katkı sağlayan mimarları onurlandırmak amacıyla veriliyor.
7 Mart 2024

John Lennon’a ait ve 50 yıldır kayıp olan Hootenanny akustik gitar, Julien’s Auctions müzayede evi tarafından 2,9 milyon dolara satıldı. Gitar, Beatles’ın 1965 tarihli 'Help!' albümünün ve filminin kayıtlarında kullanılmıştı. Gitar, yıllar sonra Britanya kırsalında yeniden keşfedildi ve açık artırmaya çıkarıldı. Bu satış, Beatles’ın açık artırmayla satılan en pahalı gitarı olarak kayıtlara geçti.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim