ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı barış şartlarını oluşturmak için bölge ülkeleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Blinken, Gazze'deki sivil kayıpları en aza indirme konusunda İsrail ile görüştüklerini ve bölge ülkelerinin çatışmanın yayılmasını önleme konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, krizi çözerken geleceği de düşündüklerini ve daha iyi bir yol için çalıştıklarını söyledi.
6 Kasım 2023

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

Katar, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara 23 Kasım Cuma günü yerel saatle 07:00'de (TSİ 08:00) dört gün sürecek bir insani ara verileceğini açıkladı. Bu süre zarfında, kadın ve çocuk 13 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan 239 İsrailli rehinenin listesini aldığını doğruladı.
23 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde bir karar aldı. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümeti, bu kararı dikkate almayarak mevcut savaş politikalarını sürdürme eğiliminde. ABD'nin Güvenlik Konseyinde veto yetkisini kullanmaması ve çekimser kalması, İsrail'in diplomatik izolasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, İsrail ve müttefiklerinin uluslararası arenada yükselen hukuki sorunları, savaşın maliyetini artırıyor.
27 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim