MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine tek başına geldiğini ve sistemin büyük bir değişiklik göstermediğini ifade etti. Acemoğlu, faizlerin birden artırılmasının sorun yaratabileceğini, bu durumun ABD'de iki bankanın batmasına yol açtığını örnek göstererek belirtti. Şimşek'in bakanlık görevine başlamasının üzerinden 16 gün geçmesine rağmen, piyasaların olumlu tepki verdiği 'rasyonel politikalara dönüş' mesajına rağmen somut bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Daha önce AKP'ye geçmeyeceğini belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AKP'ye katıldı. Hatipoğlu, 2 Kasım'da 'derin görüş ayrılıkları' nedeniyle İYİ Parti'den istifa etmişti. AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde partisine katılırken rozetini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takdim etti. Hatipoğlu, geçmişte yaptığı bir açıklamada Eskişehir'de AKP-MHP iş birliğini destekleyebileceğini ifade etmişti.
7 Kasım 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan dört bakan yardımcısı, eski mesai arkadaşıdır. Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya'nın atamaları Resmi Gazete'de yayınlandı. Cantimur daha önce Şimşek'in yardımcısı olarak görev yapmış, Hatipoğlu çeşitli görevlerde bulunmuş, Çelik Hazine müsteşarı olarak atanmış ve Kaya ise çeşitli denetim ve yönetim görevlerinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şimşek'in bu isimlerle çalışmak isteğine onay verdiği belirtiliyor.
22 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı, aday belirleme sürecinde tabanın itirazlarının dikkate alınmaması nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. İstifasını X (eski adıyla Twitter) hesabından duyuran Yardımcı, CHP örgütlerinin ve seçmenlerin vicdanını yaralayan uygulamaların devam etmesi ve örgütlerden gelen tepkilere kulak tıkanmasını istifa gerekçesi olarak gösterdi. Ayrıca, istifa etmesine rağmen Parti Meclisi görevine devam edeceğini belirtti.
15 Şubat 2024

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor, ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceği konusunda şüpheleri var. Nureddin Nebati'nin bakanlık döneminde ekonomide yaşanan sorunlara değinilirken, Şimşek'in atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir 'U dönüşü' yapabileceği ancak bu durumun ne kadar sürdürülebilir olacağı tartışılıyor. Analistler, Şimşek'in bağımsızlığı ve ekonomi modelindeki potansiyel değişiklikler konusunda kuşkulu.
5 Haziran 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

Ekonomist Özgür Demirtaş, Akbank yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Akbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, bankanın yönetim kademesinde değişiklikler olduğu belirtildi. Sabri Hakan Binbaşgil'in yönetim kurulu başkan yardımcısı, Eyüp Engin'in yönetim kurulu üyesi ve Cenk Kaan Gür'ün genel müdür olarak atandığı açıklandı. Demirtaş, 2018'den beri bankanın yönetim kurulu üyesiydi.
2 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda çeşitli atama ve görevden alma kararları alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda Personel Genel Müdürlüğü ve diğer genel müdürlük pozisyonlarına yeni atamalar yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda iş müfettişliklerine atamalar gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda ise bir genel müdür yardımcısı görevden alındı ve diğer genel müdür yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan CHP'de değişim talepleri artarken, parti içinde önemli kararlar alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, basın toplantısında, bundan sonra adayların ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüm üyelerinin istifa ettiği Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) yeni kadrosu belirlendi ve parti teşkilatları Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Erdem, sosyal medyada CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilere dikkat ettiklerini ve gerçek Kılıçdaroğlu imajının Babala TV üzerinden gösterileceğini ifade etti.
7 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantılarından ayrılmasının ardından parti üyeleri arasında bir istifa dalgası yaşandı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan Akşener'in bu kararı parti tabanında tepkilere yol açtı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, canlı yayında bu süreçte 25-30 bin civarında istifa olduğunu ve önemli bir kısmının geri döndüğünü belirtti. Akşener, daha sonra Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olması formülüyle masaya geri dönmüştü.
21 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, istifa çağrılarına rağmen görevine devam etme kararlılığını ifade etti. Seçimlerde Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ın karşısında kaybeden Kılıçdaroğlu, eleştirilerin saygı çerçevesinde yapılması gerektiğini ve hakaret içeren eleştirileri kabul etmediğini söyledi. Ayrıca, partisini yenileme ve güçlendirme sözü vererek, CHP'nin bu süreçten güçlenerek çıkacağını belirtti.
8 Temmuz 2023

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli eleştirilirken, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi politikalarında etkin bir rol alabileceği iddiaları piyasalarda temkinli bir yaklaşıma neden oldu. İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre, piyasalar Şimşek'in aktif siyasete dönmeyeceğini açıklaması ve Naci Ağbal tecrübesi nedeniyle bu gelişmeleri önden satın almayacak. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etmiş ve ekonomiye katkı vermeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak kabinede yer almayacağını ifade etmiştir.
6 Nisan 2023

Sosyal medyada 'internetçi abi' olarak tanınan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve İYİ Parti'nin kurucu genel başkan yardımcısı Taylan Yıldız, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yıldız, istifa sebebini kişisel değil 'sistemsel' olarak nitelendirdi ve temayül yoklamasının düşük katılımlı olmasını eleştirerek 'liyakat' vurgusu yaptı. Daha önce İBB Meclis üyeliğinden istifa ederek milletvekili adayı olan Yıldız, temayül yoklamasında geri sıralarda yer alarak aday gösterilmemişti.
19 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

Antalya Milletvekili Aykut Kaya, İyi Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İyi Parti'de milletimize ve ülkemize hizmet etme koşullarının ortadan kalktığını belirtti. Bu istifa ile birlikte İyi Parti'nin meclisteki sandalye sayısı 36'ya düştü. Genel seçimlerde 44 milletvekili çıkaran İyi Parti'de istifa eden vekil sayısı sekize yükseldi.
31 Mayıs 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024
İşaretlediklerim