Türk Hava Yolları, Fransa'nın Lyon, Marsilya, Nice ve Paris şehirlerine yapılması planlanan bazı uçuşları, yer hizmetleri ve güvenlik personelinin greve gitmesi nedeniyle iptal etti. THY, müşterilerine durumları internet sitesi üzerinden kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu. Bu iptaller, yarın gerçekleşecek seferleri kapsıyor.
24 Nisan 2024

Türkiye, İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle okullarıyla ilgili olarak Fransa'ya nota verdi. Fransız büyükelçiliği, bu okullara artık Türk öğrenci alınamayacağını ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Anlaşmazlık, Türkiye'nin Fransa'da aynı statüde Türk okulları açma ve müfredatta söz sahibi olma taleplerinden kaynaklanıyor.
13 Temmuz 2024

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Meclis'in ek ödeme kararı almaması durumunda haziran ayında memur maaşlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti. Lübnan'da 2019'dan bu yana devam eden ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi, banka mevduatlarının dondurulması ve yerel para biriminin değer kaybı gibi sorunlarla mücadele ediyor. Dünya Bankası'nın raporuna göre, ülkedeki mali kayıp 72 milyar doları aşmış durumda ve nüfusun %80'i yoksulluk sınırında yaşıyor.
14 Haziran 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan'da hükümet, kamu personeli maaşlarını dört katına çıkararak en düşük memur maaşını 90 dolara yükseltti. En düşük emekli maaşı da 72 dolara çıkarıldı ve memurlara günlük yol ücreti olarak 5 dolar ödenecek. Bu kararlar, maaşlarda iyileştirme talebiyle gösteri düzenleyen emekli asker ve kamu çalışanlarının eylemleri sırasında alındı. Lübnan'da 2019'dan bu yana süren ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi ve para biriminin değer kaybı nedeniyle maaşların yüzde 90 oranında erimesine yol açtı.
19 Nisan 2023

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

ABD, İstanbul'un Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Caddesi bölgelerinde kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara yönelik olası misilleme saldırıları konusunda vatandaşlarını uyardı. Bu uyarı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına bağlı olarak yapılan 27 Ocak 2023 tarihli güvenlik uyarısının bir güncellemesidir. ABD'nin yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç de benzer seyahat uyarıları yayımlamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu uyarılara misilleme niteliğinde ABD ve Avrupa'ya yönelik seyahat uyarıları yapmıştı.
30 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyi arasındaki anlaşmazlıklar Sudan'da çatışmalara yol açtı. Bu çatışmalar sonucunda Türkiye, ABD ve Fransa, Sudan'daki vatandaşlarını ve diplomatik personellerini tahliye etmeye başladı. ABD önce elçilik personelini tahliye etti, ardından vatandaşlarının tahliye işlemine başladı. Fransa da hızlı bir tahliye operasyonu başlattığını duyurdu. Türkiye de tahliye işlemlerine başladı.
23 Nisan 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflere topçu atışıyla saldırı düzenlediğini duyurdu. Bu saldırı, Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına yapılan roket saldırısına karşılık olarak gerçekleştirildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı roket ve füze saldırıları devam ediyor.
8 Ekim 2023

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

Fransa'da Ciaran Fırtınası nedeniyle vatandaşlardan evlerinden çıkmamaları istendi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, özellikle Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretonya ve Normandiya bölgelerinde etkili olacak fırtına nedeniyle vatandaşları uyardı. Fırtınanın hızının saatte 170 kilometreyi bulabileceği ve kıyı bölgelerinde 10 metreyi bulan dalgalara yol açabileceği belirtildi. Kıyı kesimlerindeki 16 yerleşim yerinde uyarı seviyesi 'turuncu'ya yükseltildi.
1 Kasım 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Altın Top ödülü sahibi Cezayir asıllı Fransız futbolcu Karim Benzema, Filistin'e verdiği destek sonrası Fransız politikacıların hedefi oldu. Benzema'nın Gazze sakinleri için dua ettiğini belirten bir paylaşım yapmasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Benzema'nın Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olduğunu iddia etti. Bouches-du-Rhone Senatörü Valerie Boyer ise Benzema'nın Fransa vatandaşlığından çıkarılmasını talep etti. Benzema'nın avukatı Hugues Vigier, bu iddiaları reddetti ve Darmanin'i kamuoyunu manipüle etmekle suçladı.
20 Ekim 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen şiddetli depremler sonucu binlerce bina yıkıldı ve 6 bin 957 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından Türkiye'ye uluslararası destek mesajları ve arama kurtarma ekipleri gönderildi. Bu kapsamda Fransa parlamentosu, depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
8 Şubat 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı iddia edilen BAC Consulting KFT firmasının Budapeşte'deki ofisine aylardır kimsenin gitmediği ortaya çıktı. Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, bu cihazları üreten firma olarak Macar ortağı BAC Consulting KFT'yi işaret etmişti. Macar hükümeti, firmanın Macaristan'da herhangi bir üretim yapmadığını ve sadece bir aracı firma olduğunu açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu birçok kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.
19 Eylül 2024

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M., 27 Haziran'da bir polis tarafından arabasında yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Bu olayın ardından başlayan protestolar kitlesel gösterilere dönüştü ve şu ana kadar en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Protestolara 45 bin kişilik jandarma ve polis gücüyle müdahale ediliyor. Fransız kurumları ve hükümet yetkilileri bu duruma karşı hangi adımları attığı ise merak konusu.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim