ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo öncülüğünde hazırlanan 'Genç Yoksulluğu' raporu, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarını ve gelecek planlarını ortaya koydu. Rapora göre, yemek ücretleri ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 35,8'inin geliri 3 bin liranın altında ve yüzde 22,4'ü ne eğitimde ne istihdamda. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 42,9.
26 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 17-24 Nisan tarihleri arasında okullarda bir haftalık ara tatil yapılacağını açıkladı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tüm Türkiye'de okullar ilk olarak 13 Şubat'a kadar tatil edilmiş, bu süre 20 Şubat'a kadar uzatılmıştı. Deprem bölgesindeki okullar daha geç açılmış, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da eğitim öğretim 27 Mart itibariyle kademeli olarak başlamıştı. Bakan Özer, deprem nedeniyle verilen aranın Nisan'daki ara tatili etkilemeyeceğini ve öğretmenlerin bu süreçte idari izinli sayılacağını belirtti.
25 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının kullanılması kararlaştırıldı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve eğitim camiası tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti ve parti olarak depremzedelere yardım için tüm imkanlarını sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
12 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 20 milyonu aşkın öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin ardından 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemine 5 Şubat'ta başlayacak. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim öğretim yılında öğrenciler ilk ara tatillerini 13-17 Kasım 2023'te yapmış ve 19 Ocak'ta karnelerini alarak yarıyıl tatiline çıkmışlardı. İkinci dönem 14 Haziran'a kadar sürecek ve ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül'de başlayacak.
4 Şubat 2024

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

KYK yurtlarında kalan öğrenciler konaklama vergisinden muaf tutulurken, emekliler gibi öğrenci olmayan kişiler bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. Konaklama vergisi, sunulan geceleme ve yeme-içme hizmetlerinin emsal bedeli üzerinden yüzde 2 oranında hesaplanacak. KYK İdaresi, bu vergiyi hesaplayıp vergi idaresine beyan etmekle yükümlü olacak ve bu tutarı müşterilerden talep edebilecek. Bu uygulama, KYK yurtlarında kalan emekliler için ek bir maliyet oluşturacak.
20 Mayıs 2024

Yeni Pazar Üniversitesi ve Dublin Üniversitesi adlarıyla gerçekte olmayan iki sahte üniversitenin para ve kayıtla öğrenci alarak diploma verdikleri ortaya çıktı. YÖK, yurtdışında üniversite okumak isteyen adayların mağduriyet yaşamamaları için tanınan üniversiteleri kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Bekir Ağırdır, devletin bu tür dolandırıcılık olaylarını önlemek için daha etkin denetim mekanizmaları kurması gerektiğini vurguladı. Yazıda, devletin vatandaşları koruma görevini yerine getirmediği eleştirisi yapıldı.
22 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Tokat'ta yaşanan deprem sonrasında, bölgedeki okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmesine karar verildi. Bu karar, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği gözetilerek alındı. Depremin büyüklüğü ve hasar durumu hakkında detaylı bilgi verilmedi.
18 Nisan 2024

Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

CHP’nin eski genel başkan yardımcısı Yıldırım Kaya, İzmir-Karaburun Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu'nda öğrencilere ücretsiz ulaşım ve yemek sağlanmasını eleştiriyor. Kaya, bu ayrıcalığın neden diğer okullarda da uygulanmadığını sorguluyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenci sayısını artırmak için bu uygulamayı başlattıklarını belirtiyor. Ancak, diğer okullarda öğrencilerin sabah kahvaltısı bile yapmadan okula gitmek zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.
28 Eylül 2024

Tutuklu öğrencilerin aileleri, CHP'li vekil Özgür Özel'e başvurarak çocuklarının eğitim hayatının zarar gördüğünü anlattı. Özel, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşerek öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti. Görüşmenin ardından bazı öğrenciler serbest bırakıldı, ancak süreçte bazı belirsizlikler ve siyasi baskılar devam etti. Sonuç olarak, 1 Mayıs eylemleri nedeniyle tutuklanan 40 öğrenciden 16'sı serbest bırakıldı, 20 öğrenci ise hala tutuklu.
6 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite kayıtlarını herhangi bir nedenle yaptıramayan öğrencilere 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında mazeret kayıt hakkı tanıdı. Kayıt işlemleri 2 Eylül Pazartesi günü saat 17:00'ye kadar devam edecek. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerine kaydını yaptıramayan adaylar bu tarihler arasında kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
23 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıda, mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) aktarılmasını istedi. Yazıda, sosyal medyada Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte diploma satışlarının yapıldığına dair haberlerin yer aldığı belirtildi. YÖK, mezun öğrencilerin e-Devlet üzerinden mezuniyet belgelerini sorgulayamamasının sorumluluğunun ilgili üniversitelerde olduğunu vurguladı ve bu nedenle tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e hemen aktarılmasını talep etti.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim