CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının maliyetin altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. Özel, bu fiyatların üreticinin ölüm fermanı olduğunu ve buğdayın kilogram fiyatının en az 15 lira olarak güncellenmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise buğday ve türevi ürünler için alım fiyatlarını güncellediğini ve üreticilere destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Ayrıca, buğday ithalatının 21 Haziran 2024'ten 15 Ekim 2024'e kadar durdurulduğu açıklandı.
7 Haziran 2024

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.
17 Kasım 2023

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023

Emin Çölaşan, devlet bütçesinin kötü durumda olduğunu ve emeklilere yapılan maaş artışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Devletin bütçe açığını kapatmak için çeşitli mal ve hizmetlere zam yapacağını öne sürdü. Ayrıca, başıboş sokak köpekleri sorununun da gündemde olduğunu ve bu konuda hazırlanan yasa teklifinin Meclis'te olduğunu ifade etti. Sokak köpeklerinin sayısının bilinmediğini ve barınakların yetersiz olduğunu vurguladı.
19 Temmuz 2024

Zülal Kalkandelen, AKP'nin hayvan hakları yasası üzerinden köpekleri yok etmeyi ve bu süreçte ihale rantına el koymayı amaçladığını iddia ediyor. Kalkandelen, yasa teklifinden ötenazinin çıkarılmasının toplumsal tepkiyi bastırmak için yapıldığını, ancak köpeklerin başka yöntemlerle öldürülebileceğini belirtiyor. Ayrıca, barınak inşaatları için ormanların yapılaşmaya açılmasının planlandığını ve bu süreçte demokratik toplum temsilcilerinin toplantılara alınmadığını vurguluyor.
24 Temmuz 2024

TBMM'ye 26-29 Temmuz tarihleri arasında ziyaretçi yasağı getirildi. Bu kararın, sokak hayvanlarına yönelik tepki çeken 'uyutma' düzenlemesi nedeniyle alındığı belirtiliyor. AKP, bu düzenlemeyi Genel Kurul'dan geçirmekte ısrarcı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da milletvekillerine bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Düzenleme, kamuoyunda ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun eleştirilere maruz kalıyor.
25 Temmuz 2024

Düzce'nin Yayakbaşı Köyü'nde bir köpek av tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Düzce Valiliği, olayın ihbar edilmesi üzerine inceleme başlattı. Şüpheli, köpeğin büyükbaş hayvanlarına zarar verdiği için öldürdüğünü ifade etti. Şüphelinin av tüfeğine el konuldu ve olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
6 Ağustos 2024

İstanbul, Küçükçekmece'de bir kediye şiddet uygulayarak öldüren İbrahim Keloğlan'ın yargılanması, başsavcılığın itirazı üzerine yeniden görülecek. Olay, sosyal medyada büyük tepki toplamış ve Keloğlan hakkında 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dava açılmıştı. İlk mahkeme, Keloğlan'ı bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıp, hükmün açıklanmasını geri bırakarak serbest bırakmıştı. Ancak, davacılar ve savcının itirazı sonucu karar kaldırıldı ve dava yeniden görülecek.
21 Şubat 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin 2026'ya ertelendiği iddia edildi. Ancak, gerçek farklı. Aslında, okullarda öğrencilere satılan ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını sağlayıp logo almaya hak kazanması zorunluluğu ertelendi. Bu zorunluluk, öncelikle 11 Eylül 2023'e, daha sonra ise 14 Eylül 2026'ya ertelendi. Ücretsiz öğünlerle ilgili herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.
28 Eylül 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, anneleri ölen iki köpek yavrusunu bir eşek sahiplenerek emziriyor. Besicilik yapan Soner Yaşar'ın köpeği iki yavru dünyaya getirdi ancak bir süre sonra öldü. Bu durum üzerine eşek, köpek yavrularını emzirmeye başladı. Yaşar, bu durumu cep telefonuyla görüntüleyerek paylaştı.
8 Ekim 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılına yönelik hayvan ithalatı kararları, gıda enflasyonuyla mücadelede kısa vadeli bir çözüm olarak görülse de, uzun vadede yerel üretimi zayıflattığı ve küçük çiftçilerin tasfiyesine yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel gıda fiyatlarında düşüş raporlarına rağmen, yerel politikalara odaklanılması gerektiği vurgulanıyor. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için ithalata dayalı stratejiler yerine, gıda sistemini yerel ölçekte küçük çiftçiler ve köylüler lehine dönüştürecek çözümlerin hedeflenmesi gerektiği ifade ediliyor.
12 Mart 2024

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024
İşaretlediklerim